Heel, heel lang geleden, toen ik tijdens mijn praktijkjaar in Zwitserland bij de (reeds lang niet meer bestaande) firma "Radio Schweiz" werkte, kwam ik een beetje in aanraking met dit merk.
Bij het in Bern gevestigde hoofdkantoor van Radio Schweiz was ook een ontwikkelafdeling waar ontvangers voor de ontvangst van Infrarood-beelden van weersatellieten werden ontwikkeld. Dat was in 1966, toen dit soort technieken nog in de kinderschoenen stonden en ik daar naar hartelust aan mee mocht prutsen.  Om de electronica te kunnen testen moesten we richting Genève, waar op een deel van het vliegveld Geneva Airport, dat toen nog Geneve Cointrin heette, een heel complex met ontvangapparatuur stond..

Op een zwaar bewaakt omheind stuk stonden allerlei soorten antennes, waaronder ook een speciale voor het volgen van de weersatellieten. De ontvanger voor de satelliet-signalen bevond zich binnen in het gebouw en dat was niet de enige ontvanger.........
Het was namelijk zo dat alle landen die een  ambassade of consulaat in Zwitserland hadden en zich geen antennepark op het dak van hun gebouw konden veroorloven, hun radioberichten via dit ontvangstation, door Radio Schweiz beheerd, konden ontvangen. Per ambassade stonden er een paar RACAL RA17L ontvangers met diversity-units op vaste frequenties te luisteren naar de grote baas in het thuisland. Dus als je het aantal landen optelt en vermenigvuldigt met twee kom je op zeer grote aantallen RA17's. Ik kan me niet meer herinneren hoeveel zalen er waren en hoeveel antennes er buiten stonden, in elk geval ontzettend veel.

Hoe de signalen dan verder werden getransporteerd weet ik ook niet meer, waarschijnlijk per degelijke Zwitserse telefoonlijnen.

In elk geval waren de RA17's onwisbaar op mijn netvlies gebrand met alle gevolgen van dien. Mijn eerste RA17 heb ik nog bij Ypma in Groningen gekocht, met kast.
Maar toen oude militaire zenders en ontvangers meer aandacht bij mij kregen is deze prachtige radio van de hand gedaan onder het motto "Veel te zwaar en te groot" Enkele jaren geleden werd er echter een RA17 aangeboden voor een schappelijke prijs, hij moest wel helemaal van een zolder naar beneden gesjouwd worden. De liefde voor RACAL was nog niet verdwenen dus hij is er weer.

Rechts, naast zijn vriendjes staat de RACAL-afdeling te glimmen.

Dit zijn dus de apparaten die ik bezit. Het is maar een zeer klein gedeelte van het hele assortiment wat er bestaat. Maar er zijn ook grenzen aan ruimte, budget, vloerbelasting en last but not least de instemming van mijn echtgenote. Zij zit niet echt te wachten op deze spullen.
In vier aparte hoofdstukken worden de hier getoonde apparaten behandeld, te beginnen met de RA17L, de onderste, dan de LF-converter RA37A , die staat er boven op. Daar op staat de Independent Sideband Receiver RA98, en daar weer bovenop de RA197B-3, de preselector.

Klik op de afbeelding om naar de bijbehorende beschrijving te gaan.!!

RA17L ontvanger

Nog in bewerking, veel geduld svp!!!

RA37A LF-converter

 

RA98A  Independent Sideband Receiver.

 

MA197D, de preselector.

 

Flag Counter