Een vedergewicht onder RACAL's, 5 kg, samen met de RA-17 trouwens 50 kg.
Het is een converter die bedoeld is het ontvangstbereik van de RA-17 te vergroten, het langegolf- en middengolfgebied van 12,5 kHz tot 980 kHz is nu ook uitstekend te ontvangen. De bereiken zijn opgedeeld in 4 gebieden en een stand "Wide Band".
De hoogte is 1 he, of wel één hoogte-eenheid. Ik heb geen gaatjes gezien voor een deksel, dus neem ik aan dat die er ook niet bij hoorde.
Vooraanzicht met de verschillende knopjes.
Links naast de A.E.range schakelaar bevindt zich de A.E. Attenuator om te sterke stations gelijk de kop in te drukken want op de lange golf kunnen ze er wat van.
De bereiken zijn duidelijk aangegeven, 12 kHz zou je bijna met het blote oor kunnen horen maar dan moet je de oren om laten bouwen.
De A.E. Tuning, hiermee kun je de frequenties pieken, dat vereist enige ervaring, want je hebt zo een verkeerde frequentie gepiekt. Het Mains-lampje zal duidelijk zijn.
De AAN/UIT-schakelaar, de Engelse versie heeft "uit" aan de bovenkant en "aan" aan de onderkant, de Amerikaans uitvoering precies omgekeerd. Verder de keuzeschakelaar 980 kC/s - 30 Mc/s(Alleen de RA-17 aan het werk) en 12 kc/s tot 980 kc/s( De converter LF in bedrijf).
De R.F. output die naar het bandpass-filter 2-3 MHz van de tweede IF van de RA-17 gaat en de drie aansluitingen voor de hoogspanning en de AVC-lijn.
Dan de 1 MHz input, typeplaatje , net-aansluiting , zekering en antenne-aansluiting.
Nummer 164, een vrij oude uitvoering.
Het bovenaanzicht, zes buizen en een transformator. Dat zijn we heel anders gewend van RACAL, geen wonder dat het ding maar 5 kg. weegt. Hij is alleen maar voor de gloeispanning, de andere voedingsspanningen worden uit de RA-17 gehaald.
Zo te zien komt de trafo uit een oude radio, maar het is wel de originele.
Schakelaars en lampje. Bij de afstem-C is een zogenaamde ball-drive te zien. Zeer geliefd bij de oudere radioamateurs, hiermee konden ze de afstemming van hun twee-meter converter meer vertraging geven.
Een overzicht van alle afdelingen.
Nu ik de componenten zo zie lijkt het me verstandig om de komende tijd de electrolyten eens te vervangen. De kwaliteit van de weerstanden is trouwens ook niet maximaal. Maar de converter doet het uitstekend, dus eerst maar eens afwachten wanneer hij het opgeeft.
De afdeling spoelen en afstem-C. Op het bakje met de spoelen is een kussentje van schuimrubber aangebracht om er voor te zorgen dat de kernen niet los rammelen.
Rechts de verzwakker en midden de bereik-schakelaar.
Dit gedeelte is de harmonischen generator, die maakt van één MHz , twee MHz.
Om de werking enigszins te doorgronden is het nuttig het bijgevoegde manual te lezen: