ARI-5206, HF-transmitter Type 53

De HF-zender gebruikt drie VT-60A tetrodes, (CV1572 of 10E/587), de 807 of ATS25 kunnen ook worden gebruikt. De oscillator is een Trit-tet die twee parallel geschakelde VT-60A's aanstuurt.
De ouput van de HF-zender bedraagt ca. 25 Watt in CW en 6 Watt in RT en MCW bij een voedingsspanning van 500 en 250 Volt geproduceerd door een rotary-transformer in de modulator-unit type 76.
De schakeling bestaat uit drie afgestemde kringen. De eerste is de frequentiebepalende die van 1,2 tot 3,25 MHz loopt. De tweede kring beslaat het gebied van 2,4 t/m 6,5 MHz. De derde trap loopt van 2,4 tot 6,5 en 4,8 tot 13 MHz. Voor de aansturing van de eindtrap wordt uit een van deze twee bereiken gekozen.
De afstemming wordt geregeld met afstembare spoelen en vaste condensatoren.
De afstemschaal is spiraalvormig en is gecalibreerd in de twee bovengenoemde bereiken.  De totale schaallengte is 46 inch en op het slechtste gebied nauwkeurig tot 12 kHz/mm. Het gehele systeem is voorzien van tempoeratuur compenserende onderdelen. De totale frequentie tolerantie bedraagt +- 6kHz.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u in een apart venster een vergroot beeld.

 

De Transmitter Type 50, deze komt overeen met de STR.16.

Vooraanzicht. Of de kromme streep op de afstemschaal zo bedoeld is denk ik niet, het zal wel ouderdom zijn.

De verklaring van alle zaken op het frontpaneel.

In tegenstelling tot de MF-zender is hier de intertune-schakelaar aan de linker bovenkant aangebracht in plaats van de antennenaansluiting.  Rechts is de antenne-aansluiting voor de HFreceiver, bij de MF-zender is daar de neon-afstemhulp.  Daaronder de antenne-aansluiting, bij de MF-zender is daar de Intertune-schakelaar geplaatst. De afstemhulp in het HF-gebied bevindt zich als meter op de antennetuner die als apart onderdeel wordt behandeld. Zie Aerial-tuning-unit.
De zender is op het rode bereik geschakeld, de band van 4,8 tot 13 Mc.

De afstemming is op de HF-zender aan de rechter kant geplaatst, in het midden de lock.

De rechter zijkant. De afschermbussen verwijderen is een nogal omvangrijke klus en omdat deze set niet van mij is durf ik dat niet aan. Eén ding is zeker, hierin bevinden zich de afstem-kringen.

Een blik op de achterkant, de oscillator-buis staat in een soort metalen bus. Dit om te voorkomen dat de twee power-buizen de oscillator gaan beinvloeden.

Links dus de oscillator en rechts daarnaast de twee parallel-geschakelde eindbuizen.

Op dit plaatje nog wat meer gegevens van de geplaatste onderdelen.

De onderkant van de zender, boven de spoelen en onder de buizen.

Op deze afbeelding worden alle componenten genoemd.

Bovenaanzicht met op de beide topaansluitingen twee anti-parasitair-oscilleren HF-spoeltjes De anode-aansluiting van de oscillator duikt direct in de bus met L2. L1 is de oscillatorspoel en L3 de tankkring van de PA.

Ook op deze zijde zijn twee bussen aangebracht om de roosterstroom ( negatieve roosterspanning) van de eindbuizen te kunnen meten. (J-1).

De 26 Volt uitvoering van Type 53.

De 13 Volt versie, Type 53A.

Documentatie in pdf.

Technical Manual No. T.M./101 chapters 1 t/m 2

Technical Manual No. T.M./101 chapters 3 t/m 7

Technical Manual No. T.M./101 Schema's

Technical Manual No. T.M./101 Bedrading

 

Terug naar de top.

Flag Counter