Portable met buizen, type "Federal"

Heel lang geleden (!!!), ik was toen een jaar of 14, kwam de plaatselijk badjuffrouw bij me met de vraag "Zou jij deze radio willen repareren?" . Over "kunnen" werd niet gepraat, maar in een wolk van zelfoverschatting antwoorde ik "Jazeker". Nou ja, daar heb ik dus duvels mazzel mee gehad want het enige euvel was een slecht contact en ik kon haar dus een prima spelend ontvangertje presenteren. Mijn ster was tot ongekende hoogte gestegen......
Maar goed, dit radiootje is me steeds heel goed bij gebleven en ik ben dan ook al sinds jaar en dag op radiomarkten aan het zoeken naar dit apparaat en eigenlijk tot 24 juni 2023 nooit iets gevonden. Radio's met deze afmetingen waren voor 99% gevuld met transistoren, niet interessant in mijn beleving.
Op een radiobeurs in Driebergen kwam ik de ontvanger wel tegen.......... Een vraag aan de dame achter de stand of zij er verstand van had werd ontkennend beantwoord. Het ding was van haar vader en die was even weg. Het toestel open maken om te kijken vond ik niet zo'n goed idee, maar een meneer achter me zei "Oh dat gaat zo". Het binnenwerk kwam tevoorschijn en jawel, met buizen. Er ontbrak er één, maar batterijbuisjes zijn er in overvloed. Op mijn vraag wat het ding moest kosten antwoorde de man achter me, die moet zeker meer dan € 35 ,- opbrengen. Gelukkig vertelde de dame me dat ergens een sticker met de prijs op het toestel zat en inderdaad, prijs €12,50. Direct mee dus, de hele dag goed. En dat was die dag toch al na de aankoop van een saffier voor mijn Perpetuum Ebner pick-up, maar dat is een ander verhaal, Zie Grammofoon.
Maar nu de radio.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt U een vergroting in een apart venster.

Dit is de ontvanger van het type "Federal", enig teken van de fabrikant ontbreekt, misschien Sharp, International of 100 andere fabrikanten????
Links de aan/uit-knop met volumeregelaar.

Het vooraanzicht van dit cremekleurige toestel.

De rechter kant met ontbrekende afstemknop waar ook de schaal verdeling op staat. De zoektocht is dus nog niet helemaal afgerond.

Het toestel met opgeklapt handvat.

Ik heb al tevergeefs gezocht naar de fabrikant die dit type op de markt bracht.

De achterkant, rechts onder de volumeknop is nog een donker plekje te zien waar een aansluiting voor een oortelefoon voorzien is. Die ontbreekt bij deze radio en is ook niet voorzien voor dit type. Het kastje zal voor meer types zijn gebruikt.

Wanneer de achterkant verwijderd wordt komt dit tevoorschijn.

Het binnenwerk dat met twee schroeven bevestigd is.De luidspreker is redelijk groot voor zo'n toestel en geeft acceptabel geluid. Links onder de volumeregelaar een elco van 10 muF die waarschijnlijk de tand des tijds niet doorstaan heeft. Wordt vervangen.
De antennespoel op de ferritstaaf. Het toestel is alleen bedoeld voor de middengolf, dus overdag alleen nog maar storing te ontvangen.

De grote blauwe aansluiting is voor de 67,5 batterij van de anodespanning. Ik hoop dat er plaats is voor een pakketje met zeven 9 Voltsbatterijen. Voor de luidspreker is een houder voor de 1,5 Volt batterij van de gloeispanning.

Een blik op de linker kant van de radio.

De luidspreker met uitgangstransformator. Toen ik de losgelaten zwarte tape zag schrok ik. Als deze trafo stuk is heb ik een groot probleem, zo'n kleine trafo kom je bijna niet tegen. Maar na enig meten bleken de trafo en de luidspreker in prima conditie te zijn.

Bovenaanzicht van het ontvangst-gedeelte. Links ferrit-staaf met daarnaast de afstemcondensator (met kogel-lager) . Dan boven als eerste buis een 1R5 (DK91) als mengbuis en oscillator, dan een 3S4 (DL92) als LF-eindbuis, dan de 1S5 (DAF91) als detector en LF-versterker. Onder een 1T4 (DF91) als middenfrequentversterker. De twee rechthoekige bussen zijn resp. de eerste en tweede MF-transformator.

Nogmaals een afbeelding van het radio-gedeelte.

Achteraanzicht. Direkt, rechts van de afstem-C bevindt zich de oscillator-spoel.

Hoewel de meeste componenten van goede kwaliteit zijn heb ik wat vraagtekens bij de bruine condensator links van de oscillator-spoel. Er zit een barst in en dat lijkt me niet goed. Verder zit het heel compact in elkaar, petje af voor de ontwerpers.

Het schema is een patent van  RCA en wordt in talloze batterij-ontvangers van Japanse makelij toegepast. Er zullen ongetwijfeld ook andere fabrikanten gebruik van hebben gemaakt.
De middenfrequentie is 455 kHZ en het bereik van de ontvanger loopt van 535 - 1605 kHz.
Mochten er mensen zijn die een afstemknop voor me hebben en/of meer documentatie van deze ontvanger hebben, ik houd me aanbevolen. Graag een e-mailtje naar PA3ESY.

Flag Counter