Rectifier Power Unit RA-133-B

Rectifier Power Unit RA-133-B is een Power-Supply voor de BC-221 Frequency-meters. Er bestaat ook een RA-133, waarschijnlijk ook een A uirtvoering, deze hebben een snoerschakelaar die alleen de netspanning schakelt. Het type B heeft de mogelijkheid een "StandBy" instelling te vormen, waarbij de gloeispanning aanwezig blijft en de anodespanning uitgeschakeld kan worden. Dit heeft als groot voordeel dat de opwarmtijd van de buizen niet afgewacht hoeft te worden en dat gelijk een stabiel signaal gebruikt kan worden.

De BC-221-** werd over het algemeen gevoed met batterijen, 6 Volt en 135 Volt. Het apparaat werd vooral in het veld gebruikt om zend- en ontvangapparatuur af te regelen en te ijken. Voor werkplaatsen met een netspanningsvoorziening was het gebruik van batterijen natuurlijk minder practisch. Er zullen duizenden van dit soort voedingen hebben bestaan, in de dumpwereld kom je ze niet zo vaak tegen. Het blijkt ook dat de de BC-221 er niet echt voor gemaakt was, aangezien er extra gaten geboord moeten worden in de de bodem van de frequentiemater om de voeding te bevestigen. In het manual wordt beschreven hoe dat voor de verschillende BC-221-uitvoeringen moet worden gedaan met behulp van een boormal.

Links de snoerschakeleenheid  en rechts de voedingseenheid.

Links de gelijkrichtbuis, een 6X5GT, in het midden een stabilisatorbuis, de 0D3/ VR150 en rechts de afvlakcondensator.

Een overzicht, achter staan vlnr. de voedingstrafo en twee smoorspoelen.

Bovenaanzicht van het geheel.

Links de keuzeschakelaar voor 115 en 230 Volt, afgebeeld in de stand 230 Volt en rechts de zekering van 5/8 Ampere.

De aansluitingen voor 6,3 Volt Gloeispanning A+ (Groen), de gezamelijke min (Zwart) en de + 125 Volt Anodespanning (Paars).

Het type-plaatje met serienummer 3615 en het geboortejaar van deze unit, 1951, gemaakt door de "Bright Radio Laboratories". Je zou bij het zien van de twee zekeringen zeggen dat de veiligheid hoog in het vaandel stond, maar dit zijn gewoon twee reserve-zekeringen, waarschijnlijk bedoeld voor het gebruik in landen met 230 Volt netspanning en personeel dat vergeten was de schakelaar op 230 Volt te zetten.

De RA-133-B ingebouwd in een BC-221.

De snoerschakelaar met "Pilot-light" en twee schakelaars. Als je goed kijkt zie je bij de schakelaar boven, de standen "Plate Voltage", "Stand By" en "Operate" staan.
De schakelaar naast de lamp is de "ON / OFF"-schakelaar.
Hoe men de kabel met stekker en schakelkastje in de kast van de BC-221 kon proppen is mij een raadsel. Bij de RA-133 is het kastje veel smaller en kan met wat moeite opgeborgen worden. Waarschijnlijk moet bij deze uitvoering eerst de stabilisatorbuis verwijderd worden en los in de kast worden opgeborgen......

Het valt mee, met wat handigheid is de kabel met kastje op te bergen, het houd niet over.

De onderkant met afgenoemen beschermplaat.

Het schema van deze voeding. Hier is ook de "Stand By"-schakelaar te zien. Deze schakelt de nul van de trafo naar aarde.

 

Hoe het geheel werkt en in elkaar zit is te zien in het manual, TB-11-300-3, HIER in pdf.