Modulator MD-7/ARC-5

Toch weer een stukje van de ARC5 installatie aangeschaft. Het betreft hier de modulator MD7/ARC5. De unit is nu gerepareerd en getest. Het werkt allemaal wonderwel en de modulatiediepte is met ca 90% uitermate goed.

Er zijn meerdere soorten modulatoren en dit is er één van. De uitvoering met twee 1625 ( 807 voor 12 volt met andere voet), een 12J5GT en een VR-150-30. Deze uitvoering verzorgt anode - en schermroostermodulatie van de T-xx / ARC-5 zenders.

De modulator is opnieuw in de verf gezet en voorzien van een tijdelijke interface met de Transmitter Control Unit C-29 en het zender-rack MT-71.
De echte connectors zijn in de Verenigde Staten besteld en arriveren hopelijk binnenkort.

Het typeplaatje. De zwarte lak van het chassis is behoorlijk beschadigd en behoeft enige kloddertjes verf.

Het zijaanzicht met links een hoge beschermkast tbv. de buizen. Rechts enige zekeringhouders, hier ontbreekt de kap.

Het nieuwe zijaanzicht. De dynamotor zal waarschijnlijk nooit geplaatst worden.

Vooraanzicht met connectors die ik wel niet meer zal tegenkomen op de rommelmarkten, maar je weet maar nooit. Inderdaa, niet op de rommelmarkt maar wel op E-Bay en ze zijn onderweg .Rechts de ingangen voor de microfoon en de seinsleutel.

De tijdelijke oplossing, die overigens perfect werkt.

De verbindingen met de receptables zijn gemaakt door dun draad op een boortje (even de juiste diameter uitproberen) te draaien (Principe van "wire-wrap"), dit over het contact te schuiven, draad  er aan solderen, één klein krimpkousje (gele) voor de isolatie en een grotere (rode) voor de stevigheid. De originele receptables blijven onbeschadigd zodat later de originele connectors er nog op kunnen.

De andere kant, nu wel met een afdek-kastje voor de zekeringen.

Bovenaanzicht, Een belangrijk onderdeel ontbreekt, de dynamotor-unit DY8/ARC5.

Kapje verwijderd, nu met zicht op de twee anodeaansluitingen van de modulatie-trafo.

De kap verwijderd en een blik op de buizen. De twee 1625's worden aangestuurd met een balans-ingangstrafo en de anodes zijn verbonden met de balans-modulatie-trafo. (In het midden) De 12J5GT dient enkel om een toontje op te wekken. De VR-150 zorgt voor een stabile schermroosterspanning van de aan te sturen zender.
De connectors zijn verbonden met allerlei andere units die tevens de bediening van de modulator bevatten.

En nog een afbeelding van de achterkant.

Dan de onderkant met de in het oog sprigende voeten van de beide modulatorbuizen. Er zijn ook nogal wat potjes met ingebouwde condensatoren. Die dienen grondig nagekeken te worden aangezien die nog wel eens defect blijken te zijn. Zo te zien heeft de modulator al eens een crash van de bommenwerper waar hij in zat overleefd, het kastje is niet geheel rechthoekig meer.

Details boven rechts, het grote relais hoort ook aan de linker kant te zitten, maar ontbreekt daar, wie heeft nog zoiets liggen????

Links boven, de gapende leegte war het relais hoort.

Na wat gezoek in de documentatie en na enige metingen is het duidelijk hoe het relais K-52 dient worden aangesloten.Dir relais schakelt de hoogspanning van 550 Volt wanneer de Key-lijn aan aarde komt. Ik weet niet hoe lang dit kleine relais dit uit houdt, maar dat zien we later wel weer. Voor nu werkt het prima.

 

Links onder. Overigens zijn alle condensatoren nog goed, meevaller dus.

Rechts onder.

 

Op deze foto zijn twee met isolatieband bedekte aansluitingen te zien. Deze zijn voor het gebruik van een varistor over de secundaire kant van de modulatie-trafo.
Aangezien ik nog niet weet welk soort er in moet blijft de situatie nog even zoals hij nu is.

 

Hier onder nog een vereenvoudigd schema van de modulator. De in het schema getekende schakelaars bevinden zich allemaal op andere units en worden met kabels en pluggen met de MD-7 verbonden.