Modulator MD7/ARC-5

Toch weer een stukje van de ARC5 installatie aangeschaft. Het betreft hier de modulator MD7/ARC5

Er zijn meerdere soorten modulatoren en dit is er één van. De uitvoering met twee 1625 ( 807 voor 12 volt met andere voet), een 12J5GT en een VR-150-30.

Het typeplaatje. De zwarte lak van het chassis is behoorlijk beschadigd en behoeft enige kloddertjes verf.

Het zijaanzicht met links een hoge beschermkast tbv. de buizen. Rechts enige zekeringhouders, hier ontbreekt de kap.

Vooraanzicht met connectors die ik wel niet meer zal tegenkomen op de rommelmarkten, maar je weet maar nooit. Rechts de ingangen voor de microfoon en de seinsleutel.

De andere kant, nu wel met een afdek-kastje voor de zekeringen.

Bovenaanzicht, Een belangrijk onderdeel ontbreekt, de dynamotor-unit DY8/ARC5.

Kapje verwijderd, nu met zicht op de twee anodeaansluitingen van de modulatie-trafo.

De kap verwijderd en een blik op de buizen. De twee 1625's worden aangestuurd met een balans-ingangstrafo en de anodes zijn verbonden met de balans-modulatie-trafo. (In het midden) De 12J5GT dient enkel om een toontje op te wekken. De VR-150 zorgt voor een stabile schermroosterspanning van de aan te sturen zender.
De connectors zijn verbonden met allerlei andere units die tevens de bediening van de modulator bevatten.

En nog een afbeelding van de achterkant.

Dan de onderkant met de in het oog sprigende voeten van de beide modulatorbuizen. Er zijn ook nogal wat potjes met ingebouwde condensatoren. Die dienen grondig nagekeken te worden aangezien die nog wel eens defect blijken te zijn.Zo te zien heeft de modulator al eens een crash van de bommenwerper waar hij in zat overleefd, het kastje is niet geheel rechthoekig meer.

Details boven rechts, het grote relais hoort ook aan de linker kant te zitten, maar ontbreekt daar, wie heeft nog zoiets liggen????

Links boven, de gapende leegte war het relais hoort.

Links onder.

Rechts onder.

Hier onder nog een vereenvoudigd schema van de modulator. De in het schema getekende schakelaars bevinden zich allemaal op andere units en worden met kabels en pluggen met de MD-7 verbonden.