De Leistungs Verstärker LV-80 RA-1

De Leistungs Verstärker LV-80 of wel de Vermogens Versterker LV-80 werd in de jaren 60 in Duitsland ontwikkeld en door de Bundeswehr en het Nederlandse leger gebruikt om het toch wat kleine vermogen van de GRC-9 op te peppen. De Belgen maakten hun eigen versie van de versterker en noemden hem RA-1. Waar deze afkorting voor staat is me niet duidelijk, het zou zo maar kunnen dat RA-1 Radio Apparaat nr. 1 betekent, je weet het nooit met onze Zuider buren. Het kan ook iets met RF Amplifier zijn. Dat zou echter wel heel erg Vlaams zijn. Vast staat wel dat de Belgische uitvoering wat meer vermogen gaf en en ook niet zo maar verwisseld kan worden met een LV-80.

De LV-80 gemonteerd in de bijbehorende mounting die ongeveer net zo veel weegt als de complete set. Aan de nummering van de bediening is te zien dat de set bedoeld is voor samenwerking met de GRC-9. Waar bij de Angry-Nine de belettering ophoudt met de "P", gaat de LV met "R" verder. De "Q" kan ik niet vinden.

Vooraanzicht van de combinatie.

Met handige en levensgevaarlijke snelsluitingen ( Pas op voor je vingers !!) kan de set gemonteerd worden in de mounting.

De achterkant van het geheel.

Kaal stuk ijzerwerk.

Er kan met de zelfde snelsluiting ook een beschermdeksel over het versterkerdeel geplaatst worden. De behuizing is, met zijn op koelribben gelijkende behuizing, zeer solide en bomvast.

De versterker, de teksten zijn Duits, bij de RA-1 schijnt alles in het Engels te zijn.

Gemaakt bij Hagenuk, een Duitse firma in Kiel, die ook tegenwoordig nog zeer geavanceerde apparatuur bouwt.

Het binnenwerk ziet er heel mooi uit en de de gebruikte onderdelen zijn van perfecte kwaliteit en een lust voor het oog.

De in deze set gebruikte buizen zijn van het type QE-05/40H die overéénkomt met de 6159. De RA-1 behoort voorzien te zijn van twee stuks 6146 of de QE-05/40 of twee 6883's (QE04/50F).

De LV-80 kan bij maximale aansturing ca. 75 Watt leveren terwijl de de RA-1 aanzienlijk meer kan leveren. Er wordt beweerd dat er wel 140 Watt uit komt........

Linkerkant met montageplaat voor de antenne aanpassingsdelen. De punten E, F en G zijn de mogelijkheden om verschillende soorten antennesystemen aan te koppelen, bv. staaf, langdraad of 50 Ohm-leiding,

Ook het bovenaanzicht ziet er perfect uit.

Detail van de buizenkant.

En van de aanpassing-kant.

Zoals bij de meeste dingen bezit ook de LV-80 een onderkant. Deze ziet er ook strak uit.

Uiteraard moet de versterker van de benodigde voedingsspanningen voorzien worden. De hoogspanning van 750 Volt, die nodig is om de eindbuizen wat te laten presteren wordt verkregen met een omvormer die van 6, 12 of 24 Volt de gewenste spanningen produceert.

De voedingsunit ST24/GRC9

Zo te zien werd dit exemplaar in 1965 gebouwd.

Het lampje met de rode dop ontbreken. Als powertransistoren worden de 2N1146's gebruikt. Om de zaak goed te laten werken moeten er Germanium-transistoren worden gebruikt. Niet vanwege het feit dat de toestellen uit Germania komen maar omdat de drempelspanning van Silicium-transistoren te hoog is voor dit ontwerp.

Achteraanblik, ook hier is niet bezuinigd op het materiaal.

Bovenaanzicht waar een gedeelte van de ringkerntrafo is te zien.

Linker zijkant met een reeks zekeringen.

Op deze afbeelding zijn de nummers van de zekeringhouders te zien. Deze witte beschrifting gaat er net zo makkelijk af als de witte verf waarmee de type-aanduiding op Philipsbuizen is gedrukt, dus oppassen met poetsen!!!! Overigens, zekering nr. 1 zal wel aan de voorkant zitten.

Rechts met wat forse elko's.

Onderkant.

Voor de hele combinatie is ook aan reserve-delen gedacht, die in een mooi metalen kistje zijn opgeborgen. Dit doosje is trouwens van een RA-1. Daar zitten ook de wat betere buizen in !!!

Spares.

De lijst van onderdelen, er wordt niet gespaard op zekeringen of zouden die er echt zo vaak door branden??

Hier kunt U kontroleren of alles volgens de lijst aanwezig is.

Met deze kabel worden de bijde units met elkaar verbonden.

De aansturing ( Push To Talk en telegrafie) vanuit de GRC-9 wordt met deze speciale kabel geregeld.

Documentatie van de LV80: Tijdelijke beschrijving van de LV80/GRC9 Hagenuk

Voor de mensen die in het bezit zijn van een RA-1, HIER een beschrijving uit Q-Five, een uitgave van de vroegere "International Angry-Nine Association"