Walsall battery-tester

Zoals wel vaker gebeurt, je zoekt iets en je vindt iets heel anders. Wat je echt zocht komt over een tijdje wel weer tevoorschijn.
In dit geval kwam ik een leren tasje tegen, waarvan ik echt niet meer weet waar ik het vandaan heb, maar er stond wel wat op wat mijn aandacht trok.

Door op de afbeeldingen te klikken krijgt U een vergroting in een apart venster.

Dit is het tasje met "Wide Arrow"er op. Een teken dat het staatseigendom was van Groot Brittannie.

Er staat een W/G boven, dat is nog een raadsel. Kijk A/M betekent Air-Ministry, maar "W/G".

De geopende tas, zijflapjes er uit en kijk, dit zit er in, een meter.

Het geheel klaar voor gebruik. maar waarvoor??

Ja hoor, er staat wat op internet, wel heel summier maar toch. Het blijkt een batterij-cel-tester te zijn. Nu hadden de Engelsen vele soorten accu's , maar ook exemplaren met een spanning van 2 Volt, deze werden in WW2 vaak gebruikt voor het voeden van gloeidraden van radioapparatuur, bv. de intercom-versterker A1134 in de Lancaster bommenwerper. Zie A1134.

Deze afbeelding komt uit de catalogus van de Walsall Electrical Co Ltd.

Dit is de catalogus.

De inhoud van de leren tas:

Het meetinstrument.

Een geisoleerd handvat waar een meetpen in geschroefd wordt en aan het andere eind een draad met aansluiting voor de onderkant van het meet-instrument.
Het nummer is ZA / ZD 00113. Het kan zijn dat de A van ZA een "4" is. ZA werd gebruikt als aanduiding van voor materiaal van de "Army".

De twee meetpennen met weerhaken, de punt om te prikken en de haak om ergens aan vast te haken.

De losse meter.

De schaal loopt van -3 Volt naar + 3 Volt met de nul in het midden. Bouwjaar 1941.

Een plaatje met de mechanische nulpuntinstelling van de wijzer. Verder een waarschuwing voor het gevaar van sterke magnetische velden.

Het instrument met verwijderde bovenplaat. Wat de aanduiding - TOP SPIKE + betekent ontgaat me enigszins. Overigens is dat ook niet te zien bij gemonteerde deksel.

Eén aansluiting die aan een soort spoel of shunt gekoppeld is. De andere aansluiting is afgebroken en hoort aan het schroefje bij de veer te zitten. Een test van de meter wees uit dat er geen leven meer in zit. Spanningen tot drie volt werden niet aangegeven. Nog even gedacht aan spikes van 3 kiloVolt, maar een Ohmmeting wees uit de meter niet meer werkt.

Nog een blik op het hart van dit meetinstrument.

Jammer, je kunt er niets meer mee........

 

Flag Counter