ARI.5874 De Receiver Type R4187

De ARI-installatie 5847 -totaal.

Op dit overzichtsplaatje de complete installatie. Het geel gemarkeerde deel wordt hieronder beschreven.

Op bovenstaande afbeelding is te zien hoe en met welke units het hier besproken toestel verbonden is.

Weer een apparaat uit de uitgebreide verzameling van Pieter Lamers.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter beeld in een apart venster.

De complete ontvanger van de A.R.I. 5874

Het vooraanzicht.

De uitleg van de frontpaneel-onderdelen.

De tuningknop en de afstemschaal van de radio. Het toestel heeft drie ontvangstbereiken:

Band Nr. Van   Mc/s Tot   Mc/s Kristal-frequentie =
1 2,8 5,2 Signaal-frequentie + 2,15 Mc/s   ( bovenmenging )
2 5,2 9,7 Signaal-frequentie + 2,15 Mc/s   ( bovenmenging )
3 9,7 18,1 Signaal-frequentie - 2,15 Mc/s   ( ondermenging )

Op deze foto de tabel waarop de ingestelde frequenties per kanaal aangegeven zijn. Onder de zekeringen.

De instel-attributen  De bovenste schakelaars kunnen in drie standen geplaatst worden. Naar boven, de rode markering komt overeen met band 1, midden is band 2 en onder, gele markering is band 3. Rechts er van de schakelaar Tune/ Normaal met bijbehorende indicatie. De rondjes met nr's 1 en 2 dienen voor de fijnregling van de frequenties.

Op deze foto de reservezekeringen, serienr. N10 en een code 3 LRU 98C. Daarboven de Engelse benaming van de ontvanger en natuurlijk de "Wide Arrow" ofwel staatseigendom.

De rechter zijkant met een paar units.Het geheel rust op de chassis assembly type 4211, dat is eigenlijk het centrale deel van de ontvanger waar alle verbindingen met de verschillende units bij elkaar komen en verbinding hebben met de connectors op de achterkant. Bovenste unit is de Amplifying unit (RF) type 4207.

De machinekamer met motor, positiepotmeter en links aandrijving, de manual tuning drive. De meest rechtse is de motor voor de aandrijving. Deze unit is de Mechanical Drive-unt type 4252.

De twee kabeltjes voor de tuning en verder coax-connectors, de groene komt van de 2.oscillator van de IF-unit 4208, de rode is de Aerial-input, de gele is IF-output naar de IF-unit 4208 en de zwarte id de 1. oscillator-input van het chassis assy 4211. Achter de connectors de drie bakjes met de HF-kringen voor de drie banden.

Het schema van de amplifying unit. Een ingangsbescherming met een dubbeldiode, dan twee trappen HF, gevolgd door de eerste mixer die zijn oscillatorsignaal van de eerste, kristalgestuurde , oscillator krijgt. Deze oscillator bevindt zich op de chassis assembly.
De uitgangsfrequenties liggen in de volgende gebieden.

Band Nr. Van   Mc/s Tot   Mc/s Kristal-frequentie =
1 4,95 7,35 Signaal-frequentie + 2,15 Mc/s   ( bovenmenging )
2 7,35 11,85 Signaal-frequentie + 2,15 Mc/s   ( bovenmenging )
3 7,55 15,95 Signaal-frequentie - 2,15 Mc/s   ( ondermenging )

Het resultaat is een middenfrequentie van 2,15 kHz. Deze wordt vertsterkt met V5 en dan gemixed met de tweede oscillator. Deze levert een frequentie van 2,05 Mc/s op die nog weer regelbaar is in een bereik van plus en min 7 kC/s. Uit deze menging ontstaat een tweede middengrequent signaal van 100 kc/s. Alvorens het signaal verder wordt versterkt, kan gekozen worden tussen een 100 kc/s breedband- of smalbandfilter.Met een 3-traps LF-versterker kan alles op een hoger niveau gebracht worden. Voor CW-wordt er nog 99 kc/s bij gemengd wat resulteert in een 1000 c/s cw-toon. De zaak wordt gedetecteerd en via een noise-limiter aan de LF-versterker toegevoerd. Dit signaal gaat verder naar de Power- en Radio-unit en belandt uiteindelijk in een hoofdtelefoon.

Natuurlijk weer zo'n bekend bruin klepje, 't ja wat zou daar in zitten??

Inderdaad, goed opgelet. 24 posities om kristallen in de kristaloven te plaatsen. In ieder geval worden de kristallen goed op hun plaats gehouden met de veertjes in de deur. Deze eenheid maakt deel uit van het Chassis assembly Type 4211 -circuit.

De achterkant met luchtfilter en de connectors PL5, de powerplug, PL7, de Remotecontrolplug ( Gaat via junctionbox) en PL6 die verbonden wordt met de Power en radio-unit. Hier komt ook het audiosignaal uit. Verder nog de antenneingang, PL1.

Boven de ampifier-unit type 4208 met rechts onder de selector-unit type 4230. Links onder nog een ventilator aan de dynamotor om de hele zaak wat af te koelen. Dat mag ook wel gezien de hoeveelheid warmtebronnen die in de kast aanwezig zijn. Deze dynamotor maakt van de 28 Volt boordspanning 200 Volt voor de anodes van alle buizen.

Het schema van de middenfrequent-versterker. Eerst 2 100 kHz filters, een breedband en een smalband-type. Dan een drietraps 100 kHz versterker met daarachter een detector, een noise-limiter en een LF-versterker. De volumeregeling heeft twee standen, die van te voren ingesteld kunnen worden. Waarschijnlijk hard en zacht.
Links onder de aandrijving van de 2. oscillator. ( Groene connector) die naar de RF-unit gaat. Dan nog een BFO dat op 99 kHz is afgestemd. Dus de CW-toon zal 1000 Hz geweest zijn.

Bovenaanzicht. Linksboven de motor-unit, rechts daarvan de HF-unit en mixers. Onder de weer de IF- amplifierunit met rechts de selector-unit. Een klein deel, maar met veel bedrading.

.

Links boven de selector-unit met oa. 24 kristallen. Daaronder de dynamotor, 28 naar 200 Volt. De rest is allemaal instelling en sturing.

Aangezien de ontvanger ook een onderkant heeft, ook hiervan een plaatje. Het ziet er allemaal degelijk en overzichtelijk uit. Geheel rechts de ontstoring van de dynamotor.

Rechts, de ontstoringsfilters. In het midden nog een 500 mA-zekering voor de 200 Volt voorziening.

Om het geheel wat beter te kunnen bevatten is hier nog het blokschema van de ontvanger afgebeeld.

Voor de echt geinteresseerden, een paragraaf uit het manual:

De R-4187 als pdf-document.

 

Flag Counter