Norma weerstands-meter

Een instrument om zeer kleine weerstanden te meten. Het merk is Norma, maar het zou ook Goerz kunnen zijn. In ieder geval een Oostenrijks product van grote precisie en kwaliteit.

Rectificatie: De specialist op het gebied van meters, Roland ( Heel hartelijk bedankt), schreef mij dat de meter zeker niet van Goerz is, maar eerder van Siemens.

Zie de (bijna) letterlijke weergave van zijn schrijven:

Het is zeker geen Goerz, die zien er (ook van binnen) anders uit. Ik denk, weet het eigenlijk wel zeker, dat het van oorsprong een Siemens is.
Siemens (Thomson) had n.l. vroeger een eigen meetinstrumenten fabriek, maar vond het geen core-business, de toenmalige directeur heeft die afdeling van Siemens gekocht en ging onder de merknaam Norma verder.
Je hebt dus een oude Siemens/Thomson meter, ergens uit 1985, die later door Norma verkocht werd.
Het is inderdaad een Wheatstone brug voor zeer lage waarden, dat zie je aan de 4 bussen, deze zijn voor correctie van de meetkabels.
De meters werden vroegen gebruikt om de weerstand van kabels te meten, zoals electra (niet aangesloten natuurlijk) en telefoonkabels.

Na even googelen op Siemens en Wheatstone blijkt het een Siemens M273-A1 te zijn.

Wat gevonden links:

https://www.ittsb.eu/forum/index.php?topic=1440.0
https://www.radiomuseum.org/r/siemens_thomson_messbruecke_m273.html
https://www.gebraucht-kaufen.de/r/Details/widerstandsmessbrucke/widerstandsmessbrucke_ebaykleinanzeigen_1279236398

Kon het manual niet 1-2-3 vinden, wel die van de 2-bus versie:
http://www.historische-messtechnik.de/downloads/d_siemens_einknopf-messbruecke_handbuch.pdf

Maar met wat zoeken op Thomson en wat Duitse woorden, zoals Messbruecke en Bedienungsanleitung, moet het wel te vinden zijn , denk ik

 

De meter met éénknops bediening.

Zijaanzicht van het meetinstrument.

Vooraanzicht.

De onderste schaal is instelbaar met een draaiknop. De bovenste is het eigenlijke meetinstrument dat een indicatie geeft van het brugevenwicht. Ik ga er van uit dat de gehele meetschakeling gebaseerd is op de brug van Wheatstone.. De nul-instelling staat niet helemaal juist omdat de meter vertikaal geplaatst is en voor een juiste meting horizontaal hoort te liggen.

De meetbereiken lopen van 2200 milli-Ohm tot 200milli-Ohm, van 220 milli-Ohm tot 20milli-Ohm, van 22 milli-Ohm tot 2milli-Ohm en van 2200 micro-Ohm tot 200 micro-Ohm. Een prachtig instrument om overgangsweerstanden of andere lage R-waarden te meten .
Elk streepje op de nonius boven de onderste schaal is een tiende van de waarde tussen twee streepjes op de onderste schaal. Zoals je ook een schuifmaat afleest, uiterst nauwkeurig!!
Er wordt gewerkt met een meetstroom van 2 Ampère, de buitenste aansluitbussen moeten met redelijk dikke meetsnoeren aan het te meten object worden aangesloten. De binnenste bussen kunnen met wat dunnere draden worden aangesloten aan de te meten weerstand.

Door de witte knop in te drukken wordt het instrument geactiveerd. De zwarte knop wordt zolang gedraaid tot een brug-evenwicht is bereikt.

In het midden de "Nul-schroef" van het meetinstrument. Boven de vier aansluitingen voor de te meten weerstand. Bij metingen direct aan de meter worden de twee linkse bussen met elkaar door verbonden, het zelfde geldt voor de rechtse bussen. Wanneer over een grotere afstand wordt gemeten worden de buitenste bussen gebruikt voor de echte stroomvoering naar het te meten object en de binnenste bussen zijn voor de eigenlijke meting. (Denk ik......)

Hoewel er onder in de behuizing twee 1,5 Volts batterijen plaats hebben is er ook nog een aansluiting voor een externe 2 Volt spanningsbron. Door een externe spanningsbron van twee Volt aan te sluiten worden de interne batterijen ontzien. Twee Ampère door het meetobject sturen bevordert niet direkt de levensduur van de batterij.

De onderkant. Wanneer je de meter wilt openen moeten de twee nylondopjes van de linker schroeven worden verwijderd. In het midden van de rechter kant bevindt zich nog een schroef die normaal gesproken verzegeld is.  Onder de deksel met de tekeningen bevinden zich twee 1,5 Volt batterijen.

Dit is het uiterst uitgebreide manual van de meter, hopelijk duikt er nog eens een echte handleiding op......

Het kastje open geklapt, twee dikke draden naar de batterijen.

De complete elektronica. De contacten in het midden zijn van de witte drukknop. Links de keuzeschakelaar en potmeter, rechts het meetinstrument en de meet-aansluitingen.

Een blik op de bereikschakelaar.

De achterkant van het meetinstrument en nog wat met de hand gemaakte precisieweerstanden.

Het totaalbeeld van de beide behuizingsdelen.

Aangezien de documentatie ontbreekt, is er op deze plek alleen maar verwijzing naar een pdf van een twee-draads-uitvoering, zie onder aan de pagina.

Gecopieerd stukje van een forum.  Dit is de LINK naar ITTSB.EU Blog Forum

De vertaling is met de Google-vertaler gedaan en soms wat ongelukkig, de strekking van het verhaal is hopelijk duidelijk'.
Dit instrument is gerelateerd aan de Siemens (Thomson) M273-A1, een analoog meetinstrument voor lage weerstand uit 1983.

De Siemens (Thomson) M273-A1 dit is eigenlijk een soort van weerstandoverbrugging met behulp van Thomson-meetsnoeren aansluit-punten, dit is niet anders dan de meer bekende Kelvin clips ( Krokodillenbekken) voor de vierdraads meting.

De aansluitingen.

Het principe van de Brug van Thomson,

Als bij het meten van laagohmige weerstanden de brug van Wheatstone wordt gebruikt, mogen de koperdraad- en overgangsweerstanden niet genegeerd worden, omdat deze de meting substantieel beïnvloeden. Om dit te voorkomen maakte Thomson enkele aanpassingen in Wheatstones ontwerp, waarvan de introductie van de weerstanden R3 en R4 de belangrijkste is. Hiermee wordt de invloed van de bedrading tussen Rx en Ra weggenomen uit de meting.

Indien de verhoudingen R1/R2 en R3/R4  gelijk zijn en de brug in balans is, geldt de voorwaarde van Wheatstone weer:

of

Rx= Ra x R1/R2

De meter heeft vier meetbereiken, één knop op dit apparaat (zwart) is een mechanische bereikschakelaar en een drukknop (wit,teststart) , deze drukknop ontgrendelt de bereikschakelaar wanneer we naar hoger of lager bereik moeten gaan en activeert de meting..

Nauwkeurigheidsspecificatie is 1,5% voor het eerste meetbereik dat loopt van 200 micro-ohm tot 2000 micro-ohm.
De andere drie hogere bereiken hebben 1% nauwkeurigheid en de meeteenheid is hier in milliohm.
2 ... 22 mΩ
20 ... 220 mΩ
200 ... 2200 mΩ

Specifiek gemaakt door "Siemens metetinstrumenten", met behulp van een interne constante stroombron (circuit) om een gelijkstroom van 2A in het testcircuit te injecteren.
Dit is een zeer hoge stroom die uitsluitend is ontworpen om te worden gebruikt voor het testen van bedrading.

De Siemens (Thomson) M273-A1 is praktisch de eerste draagbare bedradingstestmeter die is ontworpen tussen 1980 en 1990 voorj het oplossen van problemen met telefoonbedradingsverbindingen.

Een afbeelding van de originele meetsnoeren is nergens te te vinden.


De tas, die ik dus ook niet bezit. (Foto ITTSB.EU Blog Forum)

Op de tas de opdruk SIEMENS. (Foto ITTSB.EU Blog Forum)

Ms-Anleitung 408, Direkt Anzeigende Einknopf-Messbrücke ( met twee meetbussen) in pdf.

 

Flag Counter