Heathkit Solid State Dip-meter HD-1250

Hoewel deze meter tot de meer moderne meters in mijn verzameling behoort en eigenlijk verafschuwd wordt omdat er geen buis in zit en het dus niet een "Grid-dipper" is, toch een beschrijving van dit wel heel handige apparaat. Het grote voordeel van deze meter is dat er geen netsnoer aan zit en dat is toch wel erg prettig.
Het apparaat werd door de firma Heath in 1975 uitgebracht als opvolger van de HM-10A, een dipper met tunneldiode.  Deze was de opvolger van de HM-10, die maar een kort leven beschoren was. (1962-1963). In 1952 werden de eerste Heathkit griddippers( met buis ) op de markt gebracht, de GD-1 serie. Ook dit type werd al na een jaar opgevolgd door de HM-1A in 1953. een verbeterde versie was de GD-1B die tot ca 1960 werd gefabriceerd. Daarna volgden nog de GD1-U en de halfgeleider dippers.

De HD-1250.

De GD-1B.

De opvolger, de tunnel-dipper.

Maar nu dus de HD-1250.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt U een vergroting in een nieuw venster.

Het kleine koffertje waarin alles werd opgeborgen.

 

Een vak voor de dipper en een magazijn voor de zeven spoeltjes. Het totale bereik van het instrument is 1,6 tot 250 MHz. Dit frequentie-gebied wordt bestreken door zeven met een kleurcode versierde spoeltjes.
De kleuren komen overeen met de kleurcode van weerstanden. Alleen de telling is dan wat vreemd, 1 = bruin is voor de hoogste frequenties en 2 = rood is voor de laagste frequenties.

Op deze afbeelding het apparaat in volle breedte. Het kleinere ronde knopje is voor de gevoeligheids-instelling en de grote knop is de afstemming.

Hier, de dipper in de gebruikshouding.

De schalen met de keuren die met de spoelen overeenkomen. De vierkante, zwarte knop dient voor het in/uitschakelen. Ingedrukt is aan. Het is dus heel goed mogelijk de dipper aan te laten staan en bij een volgend gebruik eerst van een nieuwe batterij te moeten voorzien. Een apart vakje in het koffertje voor een batterij en een schroevendraaier waren wel handig geweest. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Het afleesinstrument. Hoewel het ding geen erg scherpe dip's geeft is het toch met redelijk goede nauwkeurigheid af te lezen. De stabiliteit is na een minuutje of vijf ook prima om mee te werken. Een toppunt van nauwkeurigheid is het apparaat echter niet. Het is natuurlijk ook geen ijk-generator.

De spoel in de werkpositie.

Als ingang wordt een tulpstekker gebruikt, dat werkt prima en de verbinding is solide.

Aan de achterkant is een klein plugje voor het aansluiten van een hoofdtelefoon. Wanneer er een stekkertje in wordt gedrukt, wordt de verbinding met het meetinstrument onderbroken en kun je het apparaat gebruiken als meeluisterontvanger.

De complete set spoelen:

Kleur min. freq. max. freq. Eenheid
       
Rood 1,6 3,4 MHz.
Oranje 3,2 6,6 MHz.
Geel 6,3 13 MHz.
Groen 12,5 26 MHz.
Blauw 25 51 MHz.
Violet 48 100 MHz.
Bruin 100 250 MHz.

Wanneer de beide zij- en onderkanten er afgeschroefd worden blijft het binnenwerk over. De 9-voltsbatterij, de print voor de detector, de afstemcondensator en het printje met de oscillator (Colpitts). Het is dus geen fet-dipper, de oscillator is een npn-transistor. De detector bezit wel een dual-gate fet. Mooi hoogohmig om het meetcircuit niet te belasten.

De andere kant met een blik op de gedrukte schakeling. De hars van het solderen is wat blijven hangen, niet een bepaald mooie afwerking. Het geheel is vastgeschroefd aan de afstem-C die op zijn beurt weer aan het aluminium "chassis" is gemonteerd.
Wat wel vreemd is dat de batterij er gewoon los in ligt. Met een schuimstoffen matje wordt getracht de boel op z'n plaats te houden. Helaas is door de ouderdom het kunstoffen matje vergaan en stuift door de dipper.

De detectorprint. Voor de stevigheid is de aan/uit-schakelaar ook aan het chassis vast geschroefd.

Het geheel nog iets meer in detail.

De afstem-condensator die met een paar soepele litze verbindingen verbonden is aan de oscillator-print.

Op de oscillatorprint zijn wel condensatoren van goede kwaliteit gebruikt.

Het schema van de dipper.

Wat wel ontbreekt is de mogelijkheid het signaal te moduleren, maar ergens op internet staat hoe je dat met weinig middelen kunt doen.( Zie boven)

En natuurlijk nog de bouwbeschrijving in pdf.

 

Flag Counter