TEST OSCILLATOR  SET AN/PRM-10

Andere mensen verzamelen postzegels, sigarenbandjes of munten, nou ja ik heb een voorliefde voor dip-meters. Het was vroeger ( jaren 60) voor mij een onmisbaar instrument dat ik nodig had om kringen af te regelen. Uitrekenen was toen nog geen optie en een frequentiemeter was een te hoog gegrepen ideaal. Met enige handigheid en wat fantasie kon je met zo'n meter van alles doen  op het gebied van frequentiebepaling. Dippers met een EC92, een CV6 of een 955 eikeltriode waren toen erg in zwang. De nauwkeurigheid was niet het hoogst haalbare, maar dat was geen bezwaar.
In de afgelopen jaren heb ik meerdere dippers op de kop getikt, van de meest simpele tot een zeer professionele Boonton.
De nieuwste aanwinst is de AN/PRM10, een Test Oscillator Set van de US - Air-Force . Het frequentiebereik, hoe kan het ook anders, van 2 MHz tot 400 MHz. Dus alle luchtvaarfrequenties waren te bemeten. Het toestel werd in 1968 geintroduceerd en handleidingen van 1978 getuigen van een gebruik, lang na de opkomst van halfgeleiders en andere moderne apparatuur. En nog steeds is het een handig ding.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een vergroting in een apart venster.

 

Het geheel is opgeborgen in deze redelijk zware, waterdichte metalen kist met handvat.

Het typeplaatje met nr. AF-537 ( Air-Force-537 ?)  De voedingsspanning is 115 Volt, dat wordt dus werken met een verhuistrafo.

Het Calibratie-label is niet goed te lezen

De klep er af en zie daar. Om de kabels op te bergen dient men de tijd te nemen. Er is maar één manier ze zodanig op te bergen dat de deksel nog weer op de kist past.

Het geheel vanaf de ander kant.

De kist met verwijderde dipmeter, boven de bediening en onder de spoelen.

Het bedieningspaneel om de zaak werkend te krijgen. Een aan/uitschakelaar met pilot-lamp.  Een zekeringhouder met .3 Amp-zekering en rechts daarvan een houder met reservezekering. Dan een functieschakelaar, Osc. of diode. In de erste stand werkt het instrument als oscillator en in de diode-stand als ontvanger. Met de schakelaar Mod. kan de modulatie ingeschakeld worden. Dat is , wanneer de EXT.socket niet gebruikt wordt een sinus van 1000 Hz bij een modulatiediepte van 30 %. Met een externe bron kan een frequentie tussen de 50 en 10000 Hz toegevoerd worden. Een muziekje kan dus ook wel... Met een hoofdtelefoon in de socket Phones kan in de stand Diode de meter als ontvanger gebruikt worden.

De voedingstrafo met 2 x een gloeispanning van 6,3 volt en een hoogspanning van, schrik niet 500 Volt, ik neem aan dat het 2 x 250 Volt is.

De houder voor de spoelen. Ze vallen er niet vanzelf uit en de kleinste is er lastig uit te krijgen.

Het geheel kan door het los draaien van vier bouten uit de kast worden gehaald.

De onderkant van het bediengedeelte met de voeding en de interne LF-oscillator.

De componenten van goede kwaliteit op een weerstand-bordje gesoldeerd. Boven de buisvoeten, verbonden met korte draadjes.

Bij de twee dikke kabels is een ronde aansluiting te zien, die is van de voedingstrafo. De grote blokcondensator boven op, is de 8 muF afvlak-C van de voeding.

De afvlak-C en de buizen.

De buizen zonder afschermkappen.

Van links naar rechts, een 6X4 gelijkrichter, dan een 0A2, een 150 Volt stabilisator, dan een 6AQ5, een LF power-pentode als katodevolger voor de levering van de gestabiliseerde en/of gemoduleerde voedingsspanning van de eigenlijke HF-oscillator in de "Tuning Head". Het meest rechtse buisje is een triode van het type 6AV6 voor het opwekken van de 1000 Hz modulatie-toon.

De "Tuning Head".

De afstem-C met bijbehorende schaal opgedeeld in de zeven frequentie-gebieden.

De roosterstroom-meter van 100 micro-Ampère. De metergevoeligheid kan met de meter-adjust knop nog wat bijgesteld worden.

Het aansluitblokje voor de insteek-spoelen. Vijf stekkerbussen zijn er nodig.

Op deze schema's is te zien waar alle aansluitingen voor nodig zijn.  Hier is een ontwerper aan de gang geweest die zich er aan geergerd heeft dat je na het plaatsen van de spoel altijd zo veel moet draaien aan de gevoeligheid van de dipper. Dat is ook de reden voor de mechanisch gekoppelde meter aan de afstem-C. Die verandert de gevoeligheid als functie van de ingestelde frequentie. Zeer luxe!!!

De meetkop, met 955 als oscillator buisje. Denk er om bij het wisselen van de buis, deze eerst tegen de klok in draaien zodat de pootjes uit de contacten komen.

Een blik op de dubbele afstem-condensator. Hier is ook duidelijk de koppeling tussen potemeter en afstem-C- te zien.

De bovengenoemde potmeter.

De behuizing met de meter en de gevoeigheids-potmeter.

De complete spoelset van zeven stuks.

Op deze foto zijn de frequentiegebieden af te lezen.

De onderkant van zo'n spoel., links de spoelaansluitingen en rechts de pennen voor het correctie-netwerk.

Het binnenwerk van de spoel van 100-250 MHz.

En dit is er een van 5 tot 10 MHz.

Aan de binnenkant van het deksel is nog een schema vast geplakt.

Het schema met bijbehorende wetenswaardigheden.

Het schema, links de voeding met een stabilisator die zijn spanning levert aan het rooster van V104. Deze buis is als triode geschakeld en wordt met de volle voedingsspanning gevoed.  De katode staat op het zelfde potentiaal als het stuurrooster en voedt de meet-probe. Deze voedingsspanning kan ook gemoduleerd worden met behulp van de triode V103 die als een RC-generator geschakeld is bij gemoduleerd bedrijf en bij externe modulatie op het stuurrooster gestuurd wordt door ee externe bron.

 

Het apparaat in actie.

Wel een heel scherpe dip zo te zien. Klopt, apparaat is uitgeschakeld......

 

De documenatatie in pdf:

Manual T.O. 33A1-8-5-1

 

Flag Counter