Tips voor het maken van een Pupil replica

Hier onder volgen enkele tips en gegevens voor het maken van een Pupil-replica.



Te beginnen met de anodespanningsbatterij van 15 Volt. In mijn oude Pupil zat een batterij van het merk Vuurtoren.

De maten van de batterij zijn 105 x 50 x 50 mm. Het huis is gemaakt van karton en de buitenlaag ziet er uit of er textiel op zit. Ditzelfde materiaal kom je tegen op ordners
die je dus voor dit doel kunt gebruiken. Mocht de dikte van het ordnerkarton te groot zijn, dan kun je de plastic laag, waar het uiteindelijk om gaat, er voorzichtig afhalen en
op dunner karton plakken. De kleur is heel donker blauw.

Hieronder wat fotos met details van de buitenlaag:

De onderkant.

Detail van de structuur.

Zo is het geplakt.

Twee prototypes van de batterij, dit is karton met heel dun textiel beplakt.

De aansluitingen van de batterij, op dit exemplaar ontbreken de spanningswaarden, alleen de 6 staat op de goede plek.

Zo hoort het er uit te zien. De letters zijn er met slagletters ingedrukt en met een goudverfje opgevuld, daar zijn speciale stiften voor in de handel.

De bovenplaat van de batterij, ik heb er een soort stekkerbusjes ingesoldeerd. Het materiaal is printplaat, de eilandjes moeten wel elektrisch van elkaar gescheiden zijn.
De onderkant van de batterij kan het beste met een scharnierende deksel worden afgesloten. Zo kun je de batterijen nog eens vervangen.
Je kunt overwegen er 10 stuks AA-batterijen in te stoppen, het liefst oplaadbaar. Een betere oplossing is het toepassen van 9 V. oplaadbare batterijen. Je hebt er dan
zes nodig. De ruimte wordt wel wat krap, maar je zou de hoogte van de batterij iets kunnen vergroten zodat ze er allemaal in passen.
Het grote voordeel is dat dat de anodespanning van 15 naar 45 Volt wordt verhoogd. Dat scheelt aanzienlijk in de werking van de Pupil en niemand die het ziet.

Met dit gietertje heb ik teer gesmolten en gegoten. Alleen het laagje boven op de batterij hoeft maar worden vol gegoten. Het stinkt enorm en het is vies. Dus niet in de keuken doen.

Om het geheel er nog realistischer uit te laten zien moet er ook de originele wikkel opgeplakt worden. Als de batterij nieuw was zat de wikkel er helemaal omheen. Bij ingebruikname moest
het bovenste deel afgescheurd worden. Dat deel zie je dus ook nergens meer en het was een helse toer om er achter te komen wat daar op stond. Maar het is gelukt.

Detail van de originele wikkel op de 7,5 V. batterij.

Een maagdelijke wikkel. Boven het woord "SUPERVERMOGEN" was meestal de naam van de lokale radiohandelaar gedrukt, in dit geval "Radio Sanders" in Goor.

Wanneer U op de afbeelding klikt hebt U de beschikking van de wikkel in groot formaat om hem te kopieren en zelf af te drukken.

Hier twee batterijen, de nagemaakte 15 Volts en een echte 7,5 Volts.

Van uit een andere hoek.

Van Wiebe Sijtsma ( PA0GWS) kreeg ik nog de volgende foto's toegestuurd van een echte wikkel van de Vuurtoren-batterij van de firma Jounée in Hengelo, die de batterijen produceerde.

Hierbij moet gezegd worden dat de wikkels in de loop der jaren aan verandering onderhevig waren. Er zijn dus meerdere varianten mogelijk.

FRONTPLATEN.

Er zijn ooit twee kleuren frontplaat geweest, de zwarte, de meest bekende en de blauwe, waarvan er waarschijnlijk niet zo veel van zijn gemaakt. Je ziet ze bijna nooit meer.

De afmetingen zijn 181 x 121 mm. Ik heb ze ooit op een soort alluminiumachtig papier geprint en met eiglans, blanke parketlak afgelakt. Voorwaarde is wel dat de inkt heel
goed droog moet zijn en dat de afdeklak er het beste op kan worden gespoten en niet met een roller geverfd. De kans is groot dat de inkt dan weer loslaat en de frontplaat op
de verfroller staat in plaats van op het papier.
Hieronder zijn twee exemplaren afgebeeld. Ook hier geldt, klik erop en U heeft het exemplaar in grotere omvang om eventueel te bewerken en op maat af te drukken. Succes ermee.

De zwarte.

En de blauwe.

Hier onder de maten van de frontplaat in drie afbeeldingen:

De buitenmaten en de afbeelding.

De kleine gaatjes van 3 mm.

De grote gaten, bij de entrees moet ook het materiaal tussen de twee 12 mm gaten verwijderd worden.

De dikte van de aluminium frontplaat is 1 mm.

De AFSTEMSPOEL.

In de loop der jaren werden hier meerdere types voor gebruikt. Begonnen werd met de vierkante 402N-spoel van Amroh.

Het label op de vierkante spoel.
Na deze, kwalitatief wat mindere spoel, kwam de 402, Super Core.

Deze was wat mooier en beter, had echter het nadeel wanneer je de soldeerbout wat lang op de aansluiting hield, deze aansluiting in rap tempo in het binnenwerk van de spoel verdween.
De 402 is na te maken door hem zelf te wikkelen, de spoelgegevens staan hier onder. Je kunt echter ook een oude elco met ongeveer de maten van een 402 spoel nemen en er een Duits
binnenwerk van de fa. Reinhöfer in stoppen.

De gegevens van de spoel 402.

Het binnenwerk van de 402 met drie kamers, waarvan alleen de bovenste twee worden benut.

De kern met de zes-kantige onderkant.

En zo kijk je er van boven op. Als de kern erg vast zit is het verstandig om met een geschikt gereedschap, bv. de trimsleutel voor tol-trimmers, de kern wat los te draaien.
Doe je dat met een trimsleutel aan de bovenkant, dan is de kans groot dat er wat afbreekt (niet van de trimsleutel).

Dan is er nog een oplossing die in 1978 werd aangeboden. In die tijd waren de 402-spoelen niet meer verkrijgbaar. Zie onderstaand artikel:

Zo kunt U dus zelf een 402-spoel maken.

Je kunt ook de namaak van Reinhöfer toepassen.

De ronde Reinhöfer.

Of met de Reinhofer inbouw in een ronde of vierkante namaak spoelbus.

Verder werd natuurlijk ook nog de spoel van de firma Dreipunkt toegepast, ook heel leuk om na te maken.

Het omhulsel van de spoel.

Het binnenwerk.

En het label wat er op geplakt moet worden.

De 500 pF afstem-condensator.

Dit soort werd toegepast in de Pupil, er zijn echter ook exemplaren waarbij de aansluiting van de afstem-as in het midden, dus op deze afbeelding
tot het midden tussen de beide aansluitingen is gemaakt.

Tot zo ver de tips om delen van de Pupil zelf te produceren. Zo gauw er meer tips komen, worden ze gepupliceerd. Ervaringen van U zijn natuurlijk ook van harte welkom.
Daarvoor kunt U contact opnemen via de mail :pa3esy@veron.nl