EXPOSITIE GRAFTROMMELS| Home | Nieuws | Museum | Het Station | Activiteiten | Algemene Info | Organisatie

EXPOSITIE GRAFTROMMELS

Graftrommels zijn typische grafmonumenten, die onder andere op de Goorse begraafplaats te vinden zijn. Een groot deel van deze trommels is tentoongesteld in de aula op deze algemene begraafplaats aan de Markeloseweg in Goor. Een ander deel staat op de graven of is voor de aula opgesteld. In de aula bevinden zich vitrines met daarin stempels waarmee de blaadjes gemaakt worden. Ook zijn er glazen kralen en bloemsoorten van o.a. metaal, porselein en papier te zien.

De Graftrommel-expositie is op de eerste zondag van de maanden april tot en met oktober geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

Hoe dit uniek plaatselijk cultureel erfgoed op het nippertje werd gered.

In 2008 ontdekte Evert Jan Halkus uit Twello bij toeval dat er op de algemene begraafplaats aan de Markeloseweg in Goor een groot aantal metalen grafbloembussen c.q. graftrommels stonden. Dit is heel uitzonderlijk omdat hij er op de meeste kerkhoven hooguit een stuk of vijf aantrof.
Hij nam contact op met de Stichting Historisch Goor en wees erop dat het als het ware "vijf voor twaalf" was, want deze trommels zijn of worden op korte termijn geruimd omdat, de grafrechten zijn vervallen, er niet meer door nabestaanden naar wordt omgekeken of omdat ze in ernstige staat van verval verkeren. Hij wees er op dat er een stukje cultureel erfgoed op het punt staat verloren te gaan.
Wolter Wiegerinck en Johan Brunnekreeft van Historisch Goor gingen de uitdaging aan enige trommels op te knappen. Ze trokken al hun technische en creatieve registers open om de trommels er weer zo gaaf mogelijk uit te laten zien. Met behulp van een “straaljager” werd roest verwijderd en vervolgens kregen de trommels en de bloemen een zogenaamde zinkspray behandeling.
De trommels werden in de lakverf gezet en de ruiten aangebracht. Dit lijkt heel eenvoudig, maar wat dacht u van de staat waarin de trommels vaak aangetroffen worden? De bevestigingsogen zijn dikwijls aangetast, soms zijn er forse stukken van de trommel vergaan en de ruiten kapot. Ook zijn de draadjes waarmee de bloemetjes aan de bladeren zitten vergaan, of alle bloemen liggen onder in de trommel. Het is een enorm priegelwerk om alle onderdelen schoon te krijgen. En wat te denken van al het fijnmazige schilderwerk van de bladeren, de bloemetjes met hun meeldraden en stampertjes!
Vervolgens werden de bloemen aan de bladeren bevestigd met geplastificeerde ijzerdraadjes. De identiteit werd aan de trommels teruggegeven in de vorm van beschilderde naamplaatjes.