PM-2454 AC Millivoltmeter

Een electronische voltmeter voor wisselspanningen van 1 mV tot 300 Volt.  Zijn uiterlijk komt aardig overeen met het zelfde type meter van Hewlett Packard, de HP-400B. De afmetingen van de Philips zijn wat groter, maar de opbouw is nagenoeg gelijk. Wie heeft het van wie afgekeken?
Dit apparaat is waarschijnlijk omstreeks 1976 uitgebracht, wie het zeker weet mag het zeggen.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter formaat van de foto in een apart venster.

Een totaaloverzicht van het instrument.

Het vooraanzicht van de meter. Een verschil met de HP is de AC-output.

De schaal met de 0 tot 100 en de 0 tot 30 indeling. Verder de blauwe dB-schaal.

De bediening wijst zichzelf uit. De schakelaar slow / fast geeft een wat nauwkeuriger meetresultaat maar duurt ook wat langer in de "slow" stand.
De aan/uit-schakelaar schakelt de secundaire van de trafo, dwz. de trafo staat altijd onder spanning. De AC-output geeft bij 600 Ohm 50 mV bij volle schaaluitslag.
De bereikschakelaar is wel duidelijk. Het frequentiebereik loopt van 2 Hz tot 2 MHz. de nauwkeurigheid is te lezen in de bijgevogede specificatie onder aan de bladzijde.

De achterkant. Het kleine gaatje links boven het typeplaatje is de ijk-instelling.

Het type-plaatje.

De netspanningsaansluiting, ook geschikt 230 Volt en afgezekerd met 200 mA. Met de aansluitbus kan de kast nog extra geaard worden of verbonden met het te meten object.

De onderkant van het toestel.

Links het voedingsgedeelte.

De transformator met de voedingselectronica. Het voordeel van deze meetinstrumenten is dat de componenten bijna allemaal zo te vervangen zijn. Alleen bij een defect meetinstrument ben je de klos, maar voor weinig geld heb je er zo een compleet meetapparaat bij.

Nog een blik op de beroemde blauwe Philips elco's die een wonderbaarlijk lang leven blijken te hebben.

Een blik op unit 3, de ingangsschakeling en verwerkingscircuits. Links boven de voedingstrafo.

De voedingsunit nr.2 Hier worden de plus en min 12 Volt gemaakt.

Unit U3, de ingangscircuit en signaal-verwerking aan de linker kant.

De rechter zijde met de voedingscircuits.

De onderkant met de afgeschermde afdeling waarin zich de dekken van de keuzeschakelaar bevinden.

De blauwe schakeldekken die van heel wat betere kwaliteit zijn dan de oude Philips schakelaars van pertinax. Ook de kabeltjes zijn uitermate netjes afgewerkt
Na een test van het apparaat bleek alles nog wonderwel te werken, een ijking met een calibratie-apparaat leverde slechts een kleune correctie van de ijking op. Het apparaat voldoet nog helemaal aan de voorgeschreven specificaties. Een uiterst handig instrument om bv. door meting van het audiosignaal een radio-ontvanger af te regelen.
Overigens die max. frequentie van 2 MHz kan aardig overschreden worden zonder de gemeten waardes veel geweld aan te doen. Samenvattend een mooi en nuttig apparaat in de shack.

Hier nog het service-manual van de PM 2454 in pdf.
Er bestaat ook nog een PM2454B, een iets andere uitvoering.

 

Flag Counter