Afgezien van het laten genereren van een Pupil van Maxwell was de T1154 de eerste echte zender die ik ooit heb gehad. In de loop der jaren zijn dat er drie geworden, de T1154-M, T1154-N en de T1154-L. Deze zenders zijn te vinden op de pagina's van de Engelse militaire sectie van de site: T1154.s
Aangezien ze allemaal werken, maar in mijn ogen te weinig vermogen leveren, zo'n 40 Watt in CW en 15 watt in MCW en R/T heb ik lang zitten nadenken of daar iets aan te doen is. Welnu, het eerste prototype is gemaakt na een langdurige studie van de echte zender.
Het resultaat van de actie, Wel jammer dat de mooie felgekleurde knoppen ontbreken, maar dat komt misschien ook nog eens.
Het vooraanzicht met links de afstemknop van de Master-Oscillator (MO). Geheel rechts de afstemming van de tankkring. Onder de keuzeschakelaar met in dit geval vier standen, TUNE, CW, MCW en R/T. Daarnaast de aansluitingen van de microfoon en de seinsleutel.
De rechter kant met de PA-buizen en de tankkring. De gebruikte buizen zijn natuurlijk de PT15 of VT104. De afstem-C is van de MO voor de lange golf. De spoel is de echte voor het rode bereik van 3 t/m 5,5 MHz. Ik gebruik een PL-plug voor de antenne, deze ligt aan een kant aan aarde en de andere kant met een krokodillebek aan aftakking twee van de spoel. Hier past 50 Ohm het beste aan. De anodeleidingen zijn ook voorzien van keramische kralen, mooi toch ??
De tankspoel met de klem op nummer twee. De verzilverde windingen zijn wat geoxideerd, een beetje koperpoets doet wonderen, maar dat komt nog.
De MO en de modulator bevinden zich aan de linker kant. Ik heb een heel klein afstem-condensatorretje gebruikt. Dat gaat prima. Deze C is geheel geisoleerd opgesteld, dus de as moet ook elektrisch gescheiden worden van de rest. Dat doet de blauwe koppeling. Rechts nog een 1 op 10 vertraging om wat nauwkeuriger te kunnen afstemmen. De modulator en side-tone-generator bevindt zich rechts. Zowel de MO-buis als de modulator zijn natuurlijk met de oerdegelijke ML6 of VT105 uitgerust.
Over de platen van de afstem-C is nog een 5pF condensator geplaatst om de temperatuurdrift wat tegen te gaan.
Bovenaanzicht van het geheel. De HF-smoorspoel en koppel-C van de tankkring is de echte combinatie uit de T1154.
Onderaanzicht, de oranje draadjes gaan naar de laagspanning-voorziening, hier over later meer. Links onder de spoel van de Master-Oscillator, origineel T1154. Er zijn nog meer onderdelen van T1154 gebruikt. Daarboven de modulator en sidetone-generator. Onder de trafo voor wat hulpspanningen.
Op deze foto de Master-Oscillator. In deze uitvoering worden de grote groene weerstanden van de T1154 niet gebruikt. In plaats van vermogenvretende spanningsdelers heb ik gekozen voor wat verschillende spanningen uit voedingen. De Oscillator en de modulator worden met 425 Volt gevoed, dat is te veel voor de VT105 die maar 200 Volt mag hebben, dus toch 225 wegwerken met een serie-weerstand. Aangezien de buizen per stuk ca. 17 mA anodestroom trekken is dat met ca. 15 kOhm prima te doen. Verder is de voeding van de oscillator uitgerust met de zelfde componenten als de originele T1154. Rchts is de roosterlekweerstand van de eindtrap te zien, 22 kOhm.
De modulator met links de microfoontrafo, daar boven het LF -filter voor de 2,25 Volt gelijkspanning die van de 6,3 V DC voor de gloeispanning wordt gemaakt voor de koolmicrofoon. Midden boven, de mode-schakelaar met daarnaast de aansluitingen voor microfoon en seinsleutel. Onder de schakelaar nog een LF-smoorspoel die voor de modulatie van het remrooster van de PT15's wordt gebruikt. Bij de bespreking van de schema's wordt hier uitvoeriger op in gegaan.
Links boven de gelijkrichters voor de -45 Volt en de + 25 Volt. Deze spanningen worden gebruikt voor de remroosters van de PA-buizen, ook hier over later meer.
De trafo onder levert de wisselspanning voor bovengenoemde spanningen. Dit is overigens een tijdelijke oplossing. Ik zoek nog andere manieren voor de spanningsvoorzieningen.
Een wat uitgebreidere uitleg over de verschillende schakelingen volgt binnenkort.
De eenvoudige weergave van de T1154-zender. Uit dit schema is ongeveer alle kennis te halen, uitermate handig.
De master-oscillator
De modulator en sidetone-generator.
De aansturing van de PA.
Terug naar begin van de pagina.