Geloso G-222 zender

 

Een bezoekje aan collega-verzamelaar Jan Vos, PA3FAU, ontaarde in meer interesse in Geloso apparaten. Ik vond Geloso altijd al een bijzonder merk, vroeger vanwege de prachtige advertenties van zenders, ontvangers en versterkers die voor de lege portemonnee van mij niet weggelegd waren.
Later kwam ik zo nu en dan wel eens wat tegen, vooral versterkers, maar die waren veelal uitgerust met eindbuizen die moeilijk of voor veel geld verkrijgbaar waren
Dit keer was het dan een zender van Jan, de G-222, die een brokkelige modulatie vertoonde. Ja, waar denk je dan aan? Defekte koppelcondensatoren. Na enige metingen bleek dat eigenlijk wel allemaal goed te zijn en vervanging leverde dan ook geen verbetering op. Uiteindelijk het zware apparaat mee naar Goor genomen waar de zender dan tevens op de gevoelige plaat kon worden vastgelegd. Het reparatieverhaal staat onder aan de pagina.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u grotere beelden in een apart venster.

De G 222 RT


De zender, tijdelijk terug gestopt in de behuizing. Het geheel is nogal zwaar, 19,5 kilo. En dat moet dan de trap op gezeuld worden naar mijn foto-studiootje.

Het vooraanzicht met de benaming G 222 - TR, dat laatste staat voor "Trasmettitore" of wel "Transmitter".

Het geheel zonder kast, dat scheelt toch weer een paar kilootjes. Hier onder de functie van alle knopjes en andere zaken:

De schaal met daar op de verschillende amateurbaden die de zender bestrijkt. Deze schaal is de standaardschaal voor de VFO's die Geloso los leverde. De schaal was trouwens ook apart leverbaar.

Geschikt voor de VFO's van het type 4/101 en 4/102. Dit laatste type is hier te zien VFO type 4/102.

De meter waarmee, afhankelijk van de stand van onderstaande schakelaar de volgende zaken uitgelezen kunnen worden:

PLATE mA, de anodestroom van de HF-versterker met de 6146 buis, de maximale stroom wordt met 100 mA aangegeven op de zwarte schaal (rood)
% MODUL. U raadt het al, de modulatiediepte in procenten. De bijbehorende schaal is de rode. Met de twee 807-buizen is 100% met gemak haalbaar.
GRID mA., om het stuurrooster niet te laten smelten is de maximale roosterstroom op de zwarte schaal met rood op 4 mA aangegeven. Raadzaam is er toch wat onder te gaan zitten, 3,5 mA is ook prima.

Boven de bandschakelaar voor de Tank-circuit-aanpassing, met rechts daarvan de ontvangst / zend-shakelaar. Deze schakelaar heeft nog een zeer aparte eigenschap, met het terug schakelen van zenden naar ontvangen worden kortstondig de hoogspanningscondensatoren van het zender-gedeelte met een kleine weerstand kort gesloten. Hierdoor vindt een "snelontlading" plaats die er voor zorgt dat de VFO geen signaal meer produceert. Hierdoor wordt vermeden dat dit signaal het ontvangst-signaal stoort.

Verder de beide afstem-condensatoren voor de afstemming van het anode-circuit ( TUNING) en de aanpassing van de aangesloten antenne (COUPLING), ook wel vaak als "Loading" gekenmerkt.

Met de EXITATION kan het aangeboden signaal van de VFO naar de eindbuis geregeld worden. Hierdoor kan de maximale anodestroom wat in toom gehouden worden.
De andere schakelaar dient voor de seinwijze. AM, amplitudemodulatie (phone), dan VFO-beat, een manier om de zender te synchroniseren met de ontvangst-frequentie. In militaire apparatuur wordt dat "Netting" genoemd. De derde stand is CW of wel telegrafie met Constant Wave.

De afstemknop van de VFO met in het midden de bandschakelaar, die hadden ze wel kunnen combineren met die van de anode-kring van de eindtrap, maar ja als je losse VFO's wilt verkopen lukt dat natuurlijk niet. Dus niet vergeten bij bandwisselingen beide schakelaars te bedienen !! Met de Driver-tuning worden de kringen van de 5763-buffer-buis in de VFO afgestemd.

De volumeregelaar van de microfoon en de bijbehorende microfoon-plug. Zo'n soort plug die ook bij Philips gebruikt werd. De bovenste twee pennen liggen aan aarde en de onderste is dus de signaal ingang. Rechts het Geloso logo, een mooie wereldbol als symbool van de globe-omspannende communicatie die Geloso presenteert.
J en G staan natuurlijk voor John Geloso.

Misschien heeft de firma Maxwell in Panningen deze opzet wel gecopieerd voor hun logo.

De achterkant met de imposante reeks trafo's. De meest linkse is de spanningsvoorziening van de voeding van de VFO. In latere uitvoeringen is deze trafo verdwenen en werd deze voedingspanning van de gedeelde hoogspanningsvoeding gehaald, dat type zenders was van veel slechtere kwaliteit wordt er beweerd.
Dan de trafo voor de hoogspanning van 600 Volt. Rechts daarvan de trafo voor de gloeispanningsvoorzieningen en de negatieve voorspanning van de modulator.
De meest rechts is de modulatietrafo.

Het typeplaatje met nog wat meer wtenswaardigheden. Ook de verklaring van de Terminal-strips op de achterzijde.

Links de netspanningskeuze, dan een zekering en rechts de aansluitingen 1 en 2 voor het inschakelen van een ontvanger, meestal de anodespanning. De aansluitingen 3 en 4 zijn voor het aansluiten van een seinsleutel, dat was wel wat handiger aan de voorzijde geweest.

De rechter zijkant met de volledig ontluisterende blauwe Philips-elco's. Maar ja, ze waren blijkbaar beter dan de originele, ik had er dan wel de blauwe omhulling afgehaald....
Verder de tankspoel eenheid met daaronder de loading-condensator van 3 x 500 pF.

Een wat nadere blik op het tankspoelgedeelte.

De linker kant met het modulator-gedeelte.

De twee 807's die voor een mooie, diepe modulatie zorgen. Verder de meter met keuzeschakelaar.

De onderkant.

Het zendergedeelte met rechts de VFO , de witte buisvoet is van de 6146. Midden onder de afstemming van de anodespoeltjes van de bufferbuis van de VFO.
Verder de potmeter die de schermroosterspanning van de bufferbuis van de VFO regelt, de exitation-control en de mode-schakelaar.

In het midden de VFO en rechts de modulator.

De 807-voeten met rechts een paar nieuwe Philips (mosterd) condensatoren, de beide koppel-C's naar de stuurroosters van de 807's.

Uit voorzorg ook maar de condensatoren van de voorversterker en fasedraaier vervangen. De oranje elco's rechts niet gecontroleerd.............

Bovenaanzicht van de zender.

Het tankspoel-blok.

Dit geval was ook los verkrijgbaar en ik heb er nog een, Dus nieuw project!!!!

Bovenaanzicht van de VFO, ook los verkrijgbaar. De types 4/101 en 4/102 waren met drie buizen uitgevoerd, de uitgangsbuis meestal met een zwaarder type zoals de 6V6 of 6L6. Voor de sturing van een 6146 is dat blijkbaar niet nodig. Ondanks de wat dunne aluminium chassisdelen voor de VFO is deze toch stabiel.

De modulator met twee keer 807 en een ECC82 en ECC83. Overigens zat een van de clips van de anode-aansluiting van de 807 ook helemaal los.

De lege kast, er hoort bovenop nog een kap te zitten.

De achterkant van de kast met typeplaat.

Oeiiiiiii, dat is de kast van een voeding voor de G. 4/225 zender, de G. 4/226. Zoiets krijg je als je zo'n universele kast toepast. Die moet Jan Vos dan maar even omruilen, hij heeft vast de goeie behuizing wel.

De fouten in de zender, afgezien van wat lekke condensatoren.

De aansturing van de eindbuis. Het HF-smoorspoeltje rammelde in de aansluiting, verder was de schermrooster-aansluiting met de 68 Ohm-weerstand ook niet goed gesoldeerd.

Ook deze aansluiting van de anodespanning van de 6146 zat niet vast. (rode pijl)

Dan de grootste fout die de brokkelige modulatie veroorzaakte:

De gele draad die nu bij de groene pijl bevestigd is, zat op het punt waar de rode pijl naartoe wijst. Of dit ooit goed gezeten heeft??? De soldering zag er oud uit en ik heb redelijk aan het gele draadje moeten terkken om hem aan de nieuwe aansluiting te solderen. Dit is nl. de negatief-voorziening van de roosters van de 807's. Bij Jan Vos hadden we min. 34 Volt gemeten op de roosters, dat is correct voor de klasse A-B-instelling van de eindbuizen. Maar aangezien ik dit thuis niet weer heb nagemeten er van uit gaand dat het allemaal goed was, werd ik volledig op het verkeerde been gezet.
Als allerlaatste redmiddel heb ik de voeding van de modulator losgesoldeerd en de ruststroom gemeten, die was 3 mA. Helemaal verkeerd dus. Toen nog weer eens de roosterspanning gemeten en ziedaar, - 45 Volt ipv. -34 Volt. Zat de meter van Jan er zo ver naast???? Nu nog de oorzaak. Na veel gemeet en gedoe tot de conclusie gekomen dat de rooster-aansluiting niet aan het einde van het negatiefspannings-filter en spanningsdeler zat, maar aan de eerste elco met - 45 Volt. Is dit altijd zo geweest, ik vraag me het nog steeds af....
De zaak omgesoldeerd en jawel, een prachtig modulatie-signaal. Alleen de modulatiediepte op de meter klopte niet. Met behulp van de scoop en een toongenerator een weerstand uitgezocht die een meter-waarde van 100% aangaf bij het scoopbeeld van 100 %. (weerstand bij gele pijl)
Daarna een paar verbindingen gemaakt in AM met verschillende stations die allemaal lovend waren over de kwaliteit van de modulatie.
Ik gebruikte daarvoor een Ronette-, kristalmicrofoon type B-110.

Het schema van de zender, dit is de oude uitvoering zoals die hier is gebruikt tot serienr. 6000.

De nieuwere versie van de zender vanaf serienr. 6001.

Op deze afbeelding de bedrading, het is jammer dat ze de componenten geen nummer hebben gegeven en dat  men gebruik gemaakt heeft van een soort rioleringspijpen waar de draden door getrokken zijn. Lastig allemaal te volgen, wel uitdagend.

Voor de kenners nog het manal in het Italiaans en Engels in pdf.

TRASMETTORE PER ONDE CORTE G 222.

Handleiding van de G 222 versie boven serienr. 6001 in pdf.   Met dank aan BAMA.

 

Terug naar begin van de pagina.

 

Flag Counter