Een echte twee-meter converter

Bij het zoeken naar wat relais stuitte ik op een schoenendoos met als inhoud een twee meter converter. Een uitvoering met twee nuvistors van het type 6CW4 en een triode EC92. Als achterset werd vaak een R-107 ontvanger gebruikt. In die tijd werd nog in AM gewerkt en met zenders met een vaste (kristal) frequentie. Je gaf dan een algemene oproep en aansluitend zwengelde je aan de afstemming om te horen of iemand je ergens op de twee meterband had gehoord en genegen was met je te praten. Tegelijkertijd moest je ook nog vaak de antenne draaien, dus je had alle handen nodig. Het was best wel een kunst om uit de ruis nog een verstaanbaar sinaal te pikken, aangezien voorbij razende nozems op brommers vaak enorme storingen veroorzaakten. Al met al een spannend gebeuren en eigenlijk leuker dan de perfecte signalen die je tegenwoordig zo her en der hoort, je moest er echt wat voor doen.

Het geheel is gemonteerd in een vernuftige aluminium behuizing. Twee kabels verlaten het instrument. Eén voor de voedingsspanningen en de ander voor het uitgangssignaal.

Hie staat duidelijk aangegeven waar het om gaat. Een prachtige fijnregelschaal voor de afstemming en een knopje voor de fijnregeling.

Naar het voorbeeld van gerenomeerde Engelse en Amerikaanse ontvangers heeft ook deze ontvanger een serviceluik boven op de kast.

Zonder de converter te slopen kunnen de buizen vervangen worden.

Op eenvoudige wijze kan de inhoud uit de kast worden gehaald.

Op deze afbeelding een blik op de zijkant.

De twee nuvistors en de EC92.

De bedradingskant ziet er wat rommelig uit, maar dan werkt het meestal ook.

Het lege kastje, een opbouw waarbij geen zetbank nodig is geweest. Alles met profielen en platen.

Ooit, als ik veel tijd over heb zal ik nog eens proberen te achterhalen hoe het schema van het apparaat er uit ziet, of weet iemand toevallig iets van dit ontwerp???? Reactie graag naar Mail naar PA3ESY