Zelfbouw transistor-ontvanger met OC44, 2 x OC71 en OC72

Mij wordt nogal eens verweten dat ik niet zoeken kan, dat klopt. Ik vind altijd zaken waar ik al heel lang naar op zoek ben terwijl ik wat anders aan het zoeken ben. Dat zal wel bekend in de oren klinken bij enige mensen
In ieder geval gebeurde dat ook tijdens de speurtocht naar onderdelen van mijn spy-radio.

Ik kwam een oud zelfbouw transistorradiootje tegen dat ik waarschijnlijk zo'n tien jaar geleden gemaakt heb. Het schema heb ik niet meer, maar als ik een beetje tijd heb zoek ik dat ook weer uit.
Het is een rechtuit met vier transistoren en een voeding van negen volt.

Dit is het apparaat, een kastje zo groot als de Pupil van Maxwell.

Vooraanzicht, de grote knop dient voor de afstemming en is voorzien van een vertraging, de knop rechts onder is voor de volumeregeling en de knop daar boven regelt de terugkoppeling. Achter het grote kale vlak bevindt zich de luidspreker.

Het achteraanzicht.

Na verwijdering van het kastje blijft er een frontplaat met aangebouwde radio over.

De mica afstemcondensator, de volumepotmeter met aan/uit-schakelaar en de terugkoppel-potmeter met een trimmer.

Een blik op het HF-gedeelte van de ontvanger. De transistor een OC44 en een OA85 als detectiediode. Ben toch nieuwsgierig waar dit ontwerp vandaan komt, of uit een Muiderkrigboekje of Philips..., waarschijnlijk de laatst genoemde.

De LF-lawaaikant met twee OC71 en een OC72 als power-amplifier. Het ziet er allemaal redelijk eenvoudig uit en het is verbazingwekkend hoeveel herrie er uit het kastje komt. Overigens wel voornamelijk "man made noise". Het is tenslotte ook een middengolfontvanger.

Aan de onderkant is de ferriet-staaf bevestigd en hier is ook het verbindingspatroon van de schakeling te zien.

Als laatste nog een afbeelding van de bovenkant.

Het schema van dit kleine wonder der radiotechniek. Het is nog vrij lastig om vanaf de printplaat het schema weer te herleiden. Ik zag ook wat dingen die me niet helemaal duidelijk zijn, maar de radio werkt zoals hij bedraad is. Het lijkt wel iets op een Philips EE-20 ontwerp, maar dan met een variable terugkoppeling.

Het schema.

En HIER voor de liefhebbers het schema in .png formaat