Experimenten met de Tesla-transformator

Al vele jaren gefascineerd door hoogspanningsproeven, beschreven in boeken zoals "Jongens en Electriciteit" van Sims en Morgan,de vele publicaties op internet en de eerste proeven van een kennis met een tesla-spoel, heb ik ook de stoute schoenen aangetrokken en ben begonnen met de eerste spoelen.

Een artikel op internet stelde de zaak heel simpel door met een ontwerp met een PL504 tv-buis als generator. Zie http://www.b-kainka.de/bastel102.htm

Als eerste ontwerp had ik, bij gebrek aan wat dikkers, een spoel met 16 mm doorsnee en heel veel windingen van 0,02mm draad. Het ding deed wel wat, maar het was nogal teleurstellend.

Ik kan de primaire kring niet afstemmen op de sekundaire. Dus nog maar eens een andere spoel gewikkeld, nu op 35 mm diameter.

Dit geval werkt wel een beetje, maar ook niet echt spectaculair. Ik heb ook met PowerFet's de spoelen geprobeerd aan te sturen, maar ook dat is nog geen succes.

Dus dan maar naar de grove middelen. Mijn vrouw heeft de boormachine bediend, ik kwam bij de afmetingen van de spoel toch wat handjes tekort. Het hele wikkelproces heeft, inclusief een onderbreking in de wikkeldraad, nog geen kwartier gekost. Dat wikkelen, waar ik nogal tegenop zag viel dus best mee.

Dit zijn ca. 920 windingen van 0,7 mm op 110 mm afvoerpijp. De zelfinduktie is na berekening ca. 14 mH. Mijn LCR-meter wees 14,4 mH aan, dus de theorie en de praktijk kloppen. Ik ben intussen ook in het bezit van twee neon-trafo's van resp. 2 x 2000 V en 2 x 4000 V. Ik denk dat ik maar eens voorzichtig met de eerste begin. Verder heb ik 40 condensatoren van 100 nF 600 V ~ en 2000 V= aangeschaft en zit ik nu na te denken over de primaire spoel en de vonkbruggen.

Hieronder nog een plaatje van de drie spoelen gebroederlijk naast elkaar.

Met een dagje vakantie kom je weer een eindje vooruit, vanochtend, de 6 juni 2006, een rol 6mm remleiding gehaald en wat andere onderdelen. Hiermee is een begin gemaakt met de primaire spoel.

Dit is hem dan, zelfinductie 24,4 microHenri.

Het viel nogal tegen de buis op z'n plaats te krijgen.

De secundaire spoel past ook, maar moet nog wat ingekort worden.

Hij moet zover worden ingekort tot de onderkant van de secundaire spoel op gelijke hoogte is als de primaire. Binnenkort worden de condensatoren gemaakt......

En zie daar, de condensatoren zijn er. Per kaart 20 x 100 nF, 600 V.~ en 1250 V =. Samen 5 nF bij 12 kVolt ~. Een hele investering.....

De voorlopige vonkbrug, instelbaar, echter beter niet tijdens bedrijf.

De neon-transformator, 2 x 2000 V bij 40 mA.

Het netfilter, op een rommelmarkt gekocht en erg degelijk.

De torus, die wat aan de forse kant is en een te grote capaciteit vormde met mijn maximale 10 nF aan primaire capaciteit.

Vandaar deze aangeklede tennisbal, waarbij wel een goed resultaat bereikt werd.

En hier nog eens het geheel.

Plaatjes van de vonken kan ik nog niet laten zien, aangezien de aardlekschakelaar er zo nu en dan uitvliegt en mijn zoon de wereldkampioenschappen voetbal niet volgen kan. ( En dat is heel erg) Maar de plaatjes zullen spoedig volgen. De vonken van de primaire kant zien er angstaanjagend uit en ook het geproduceerde geluid is indrukwekkend. De corona van de tennisbal op de secundaire spoel en de overvliegende vonken zijn mooi en spectaculair.

Het fototoestel heeft het overleefd en hieronder de eerste beelden van de vonken, de langste ca 20 cm >>>>