In deze tijden van eenzame opsluiting in verband met een ronddwalend virus komen allerlei oude wensen weer naar boven, een daar van is het maken van de "NUCLEON".
Alleen de naam al. Maar ook het principe van de reflex-ontvanger is interessant. Met simpele middelen een redelijk goede midden-golf-ontvanger maken.
Overmoedig als ik ben, gelijk maar een DK96 en een DL93 genomen als buizen. Die hebben weliswaar iets andere aansluitingen dan de buizen die bedoeld waren voor deze ontvanger, de DK91 en DL92.
Zo ziet de ontvanger er uit. Een oplettende lezer zal direkt zien dat er een DL92 en een 1R5(DK91) in de buisvoeten steken. Daar zijn wat redenen voor.
Vooraanzicht van het toestel. De reden voor de oorspronkelijke buizen, heel eenvoudig, ik krijg het domweg niet goed aan de praat. Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan de fout niet vinden. Of de DK96 is te goed of er is iets anders mis. Ik weet het niet, maar de zaak stond continu te piepen. De terugkoppeling had geen enkele invloed op het gedrag. Ik heb van alles gemeten en bekeken, maar ik ben er niet achter gekomen.
Daarom heb ik het hele zaakje weer afgebroken en met de DL92 en 1R5 weer opgebouwd. En, het werkt. Heel goed zelfs.
De achterkant met de entrees voor antenne en aarde en voor de luidspreker. De fout zit hem waarschijnlijk in de keuze van de 402-spoel, dat is er één van Reinhöfer, misschien kan die niet in combinatie met een Amroh-ontwerp, een soort van discriminatie, buitenlander haat, de spoel is Duits.......
Maar ja, de uitvoering mat de DL92 en DK91 werkt wel met deze spoel.
De spoel met de heptode DK91. Overigens hebben ze bij Reinhöfer nog veel meer leuk spul, kijk maar eens op hun website: www.roehrentechnik.de
Ik heb ook verzilverde buisvoeten met teflon binnenwerk gebruikt, niet dat het nodig is, maar het staat wel mooi.
Een blik op de uitgangstrafo en de twee buizen.
Voor de verbouwing zag het er een stuk mooier uit, misschien de reden dat het niet werkte.
De gemodificeerde versie van de Nucleon.
Het schema van de uitvoering met een DK92 (of DK96) en de DL92.
Uit de bibliotheek van de NVHR een korte beschrijving van het radiootje.