40 Watt Speech-amplifier versie 002

Deze versterker is uit bittere noodzaak geboren. Bij mijn pogingen de "Flessenzender" te moduleren kwam ik met mijn aanwezige versterkers ongeveer 20 Watt te kort.
Dit moest toch opgelost worden en wel voor 9 februari 2019, de dag dat er een verbinding met het Watersnoodramp-museum in Zeeland moet worden gemaakt.
Het Radio Amateur Handbook van de ARRL van 1947 nog maar eens geraadpleegd en er uit verschillende ontwerpen een modulator samengevoegd.
Het resultaat een 40 Wat producerende versterker, ik ben alleen niet helemaal overtuigd van de goede aanpassing aan mijn flessenzender.
We zullen het zien of horen......

Dit is het geworden, versie 001. Ooit had ik al eens een jammerlijk mislukte poging gedaan een wat forsere versterker te bouwen. Alleen moest de voeding nu wat verbouwd worden, een negatieve roosterspanningbron moest worden gecreeerd en de fasedraaier is nu vervangen door een transformator. Alleen het spraakspectrum moet versterkt worden, dus dit is goed genoeg.

Het geheel in vogelvlucht. Links boven de voedingstrafo met daaronder het afvlakfilter. Ik heb twee forse diodes voor de gelijkrichting gebruikt. Aangezien de spanning na de gelijkrichting op de condensatoren ongeveer 630 Volt bedraagt moesten twee elco's in serie geschakeld worden. Bij de tweede filtering nog een keer hetzelfde. De 600 Volt komt direct op de anodes van de 807's. Maar die spanning is wat aan de hoge kant voor de schermroosters en de voorversterker.

Daarvoor zijn onder rechts twee VR-150's in serie geschakeld die de spanning keurig op 300 Volt houden.

Door toch wat gewijzigd inzicht zijn de beide stabilisatoren een plaatsje naar links opgeschoven en de 6SN7 direct naast de 6SJ7 geplaatst. Zie onderstaande foto.

De buizen op de nieuwe plaats.

Links de 6SJ7 als microfoon-voorversterker. Rechts de uitgangstrafo. Er is nu onder de uitgangstrafo een smoorspoel gemonteerd.

De achterkant met een blik op de eindbuizen die vastgeschroefd worden om een ontsnapping onmogelijk te maken.

De voedingstrafo en het zwevende afvlakfilter. Onder is de negatieve spanningsvoorziening aangebracht. De trafo komt uit een oplaadstekker van één of ander apparaat. 15 Volt wisselspanning en dat verdubbeld geeft 42 Volt gelijkspanning, dus prima om de eindtrap een roosterspanning van ca. 24 Volt te geven.

Het onderaanzicht. De gele weerstand van 15 k Ohm heeft nog voor aardig wat vuurwerk gezorgd. Ik had er een 6 mm draadstang doorheen gemaakt voor de bevestiging. Bleek achteraf dat de uiteinden van het keramische huis van de weerstand toch een opgedampte geleidende laag onder de gele verf hadden.
Iets schudden aan de versterker en de hel brak los. Opgelost door een muurplug in het gat te duwen en daarin een 6 mm bout draaien. De rest is niet al te ingewikkeld.

Na wat studies van modulatoren leek het me toch beter ipv een weerstand een smoorspoel in het afvlakfilter te gebruiken. Dat had nogal wat gevolgen, een bijna complete ombouw.

De ingangstransformator heeft een nieuwe plaats gekregen onder de alluminium strip. De voorweerstand van de VR-150 is vervangen door twee stuks 10 kOhm weerstanden van 25 Watt per stuk.

De balans ingangstrafo, 7700 Ohm in en totaal 136000 Ohm uit. Uit welke set deze trafo en zijn gelijksoortige modulatietrafo komen heb ik nog niet kunnen achterhalen. Deze trafo heeft dus een andere plek gekregen. Hier bevindt zich nu de smoorspoel.

Het apparaat werkt prima en moduleert mijn "flessezender"goed.

Dan nog het schema, veel stelt het niet voor, maar ik moest er nog redelijk veel gaten in het chassis bij maken om alles te monteren.

Er is nu een gewijzigde versie, de 10 kOhm-weerstand in het afvlakfilter is vervangen door een smoorspoel van 5 H bij 200 mA. De serieweerstand van 15 kOhm naar de VR150's is vervangen door 5 K ( 2 x 10 K 25 watt). De schremroosterweerstanden van 1 kOhm zijn vervangen door 100 Ohm.

Resultaat van de wijzigingen???? Geen !!!!!

 

Flag Counter