Microfoonversterker

Aangezien mijn meeste oude zenders met kool-microfoons of dynamische microfoons werken en ik geen enkele goede dynamische microfoon heb, moest ik dus met de oude gruisbakken werken.
Dat resulteerde in zeer slechte rapporten over modulatiediepte en geluidskwaliteit bij het gebruik bij AM-zenders
Dus, ten einde raad kwam het idee op om een kleine microfoonversterker voor een kristalmicrofoon te bouwen en de uitgang met de microfooningang van de zender te koppelen.
Dat resulteerde in het hier onder beschreven product.

De totale opstelling met de beroemde Ronette-microfoon B-110

Het kastje was nog splinternieuw en een chassis was redelijk snel gemaakt.

Een ECC83 en een EL90 moesten voor het adembenemende geluid zorgen. Ik ga U dan ook niet vervelen met een schema, de data zijn gewoon uit een buizenboek gehaald en er zijn zeker 10.000 varianten te maken.

 

Het vooraanzicht, ik heb bewust alle in-en uitgangen aan de voorkant gemaakt om niet met problemen te worden geconfronteerd wanneer de versterker ergens netjes in een rek staat en je niet bij de achterkant kunt komen.

Het meest gevoelige deel van de versterker, de hoogohmige ingang die dus, net als vroeger gebeurde, heel veel brom oppikte. Ik had in zestig jaar dus niets bij geleerd. Vroeger bromden mijn versterkers ook altijd, nu nog steeds.
Maar met vele listen en andere trucs is het bromprobleem nagenoeg helemaal opgelost. Alleen een ontbrompotmeterje in het gloeidraadcircuit helpt niet.
Afschermen en nog eens afschermen. Geen aardlussen maken en eigenlijk voor een goede microfoonplug zorgen, maar aangezien ik nog in de testfase zat met verschillende microfoons waren stekker-bussen handiger, maar het bromde wel een beetje. Daarom is bij de gele bus de draad heel kort gehouden.

De achterkant met blik op de trafo's en de EL90 die wel bloedje heet wordt terwijl hij heel zuinig ingesteld staat.

De zijkant, het front heeft geen optimale bevestiging, maar als het chassis in het kastje zit zie je dat niet meer. In de rechter bus bevindt zich de ECC83.

De andere zijde met een Amroh smoorspoel en de wat grote voedingstrafo.

Bovenaanzicht. Het gat waar je de gaatjesprint ziet was eigenlijk voor een heel geschikte elco bedoeld. Jammer genoeg had deze splinternieuwe elco zulke hoge lekstromen dat de voedingstrafo bijna verzwaard moest worden. Dus onder het chassis wat moderner spul geïnstalleerd.

Op deze plaat is in het midden een knop te zien, die is van de ontbrompotmeter. De onderste zwarte elco's zijn de vervanging van mijn eerder genoemde elco.

Verder zijn de gloeidraad verbindingen netjes getwist en de verbindingen allemaal zo kort mogelijk gehouden. Het blauwe ding bij de bovenste buisvoet bevat een 1,5 MegOhm weerstand en een 100 pF condensator. Deze veroorzaakte heel veel brom, ik heb ze in alu-folie gewikkeld met een paar laagjes krimpkous en dat hielp goed.

Vandaag, de 17. october 2019 heb ik de zaak aangesloten aan mijn ART-13, met een dummyload en een scoop de modulatie gecontroleerd. Als ik erg hard praat of fluit kan ik meer dan 100% moduleren, maar bij normaal gebruik gaat het prima.
Van Martin, PE1BIW kreeg ik lovende woorden over de heldere klank en volle modulatie van mijn AM-signaal. Nou dat had ik nog nooit gehad. Ik ga deze versterker met X-tal-microfoon ook gebruiken voor mijn T1154's en de TCS-12. Ik ben benieuwd.