Lineaire HF-eindtrap met TB3/750.

Een poosje geleden vroeg een kennis of ik een oude kast van hem kon gebruiken. Hij was nu gepensioneerd en had nog wat zaken uit zijn oude praktijk die in de weg stonden. "Wat is dat dan voor kast ?" was mijn antwoord. Nou ja het was iets met diathermische behandelingen. Er ging een licht bij mij branden, werden die dingen ook niet omgebouwd tijdens de tweede wereldoorlog om zenders mee te maken?
Dus het antwoord was eenvoudig, ik wil er wel eens in kijken. Enige weken later stopte een grote SUV voor de deur met daar in het apparaat.
Met twee man was hij net te tillen, hij hoefde er niets voor terug als het ding maar weg was.

Zo ziet zo'n ding er uit, de hengels en de stoel waren er niet bij. Het is de Carapuls 419 gemaakt door de firma Enraf Nonius, een zeer gerenommeerd bedrif.

De inhoud echter was dat waar ik op gehoopt had, met onder anderen een Philips zendbuis TB3/750. Daar kun je leuke dingen mee doen.

Ik heb ze al wel eens anders gezien met een andere anodevorm, maar deze zal het ook wel doen.

Vergissing niet mogelijk, TB3/750 of wel 3000 Volt anodespanning en 750 Watt HF.
Verder zaten in de loeizware kast een 3 kV-trafo, een gloeispanningstrafo, een variac om de energie te kunnen regelen en verder veel hoogspannings gerelateerde onderdelen waaronder ook de afstem-C met motor-aansturing, doorvoer C's, porselijnen steunen. Het ding had op ca 27 MHz gewerkt.

De uitdaging:  Een lineaire eindtrap met deze buis, iets van 500 Watt output met 80 Watt in, dat moet lukken. Een mooi project om eens een antwoord te geven op alle stoorbronnen van de omringende buren. Hoera, maar eerst moet de ART13 op de plank.