Geloso G 803-E zelfbouw met spoelblok Nr. 2603

Een ontvanger van het bekende, Italiaanse, merk, "GELOSO". Deze ontvanger was oorspronkelijk het eigendom van de directeur van een plaatselijke textielfabriek, "De Koninklijke Twentsche Stoom Bleekerij", maar hij kreeg het apparaat niet voor elkaar en bracht het weer terug naar de leverancier, "Radio Sanders" te Goor . Deze wist ook niet wat hij er mee moest doen en schonk het appaaraat aan de overbuurjongen Engelbert, zoon van schoenmaker Spoor, waarvan hij wist dat die veel met radio's knoeide. Een goede bestemming dus. Via de heer Spoor is de radio bij mij terecht gekomen en ik heb geprobeerd het ding weer spelende te maken. Ik begrijp nu ook waarom de eerste eigenaar het heeft opgegeven.

Dit is het omvangrijke apparaat.

De schaal met de ontvangstbereiken.

De wat vreemde opstelling (of, hij hangt helemaal scheef) van de drievoudige afstem-C.

De wat stoffige aanblik van de ontvanger.

Het geheel staat wat hoog op de poten. Rechts de wat heet gebakerde voedings transformator.

Een bekende, niet Italiaanse naam, hoewel, gezien de kleur, ook dit merk enige vurigheid niet ontzegd kan worden. Aan de linkerkant twee EL41's in balans. Het uitgangsvolume is er ook naar.

 

Onderaanzicht, links het spoelblok nr. 2603

Een overzichtelijk en goed bereikbaar blok.

Het spoelblok, type 2603, met een MF. van 487 Kc, waar alles om draait.

De mooie montage van de bedrading en de componenten. Dat zal ook wel de reden zijn dat het apparaat niet goed werkt. Als ik zoiets moois maak
werkt het ook niet, terwijl Philips ontvangers met hun "slordige" bedrading het wel perfect doen.

Het schema met amerikaanse buizen. Mijn exemplaar is uitgerust met Europese onderdelen.


Het schema van de super G 805-E, Er staat ook bij vermeld dat de volgende spoelblokken te gebruiken zijn: 2601, 2602 of de 2603. Voor een vergroting van het schema svp op het schema klikken.


De componenten-opstelling van de 803-E. En wie was de leverancier van al dat moois, de beroemde radiozaak "Radio Sanders" te Goor, waar ik leerde TV-antennes te plaatsen en radio's en televisies te repareren. ( Het waren toen wel allemaal zwart/wit toestellen.) Voor een vergroting van het beeld svp op de afbeelding klikken.


Voor de liefhebbers heb ik ook het afregelverhaal en vooral, de loop van de afstemsnaartjes. Ik kreeg dit niet voor elkaar, Gerard, PA0VDH kon zich niet voorstellen dat dit zo moeilijk was en heeft het ook voor elkaar gekregen. Waarvoor DANK. Hij heeft het echter ook bijna opgegeven.

 

Flag Counter