Van illegaal naar legaal ( ex-geheime zender)

Bij het opruimen van "magazijn 3", kwam een plank tevoorschijn, waarop in mijn puberjaren een geheime zender was gebouwd. Voor de middengolf natuurlijk, FM kende je toen nauwelijks. Er ontbraken wat componenten, waarschijnlijk voor belangrijker projecten gebruikt en er waren wat condensatoren van minder betrouwbaar uiterlijk. De hele zaak gepoetst, opnieuw op de plank gezet en.......... Ja, geprobeerd met een dummyload.

Het front van het opnieuw opgebouwde toestel.

Een blik op de componenten. Links de oscillatorspoel met daarachter een 6L6 als Master Oscillator. De variabele condensator is af- komstig uit een TU-unit van een BC191. De tankspoel in het midden ook.

De twee 1625's ( Zelfde als 807, alleen andere voet en gloeispanning van 12 Volt), achter de shuntweerstanden staat een HF-smoorspoel, ook afkomstig uit een T1154.

De anodestroommeter, afkomstig van een T1154. De datum op de schaal is 1939. Bij het testen van zender bleek een enorme anodestroom te lopen, waarschijnlijk vroeger met 300 V. gevoed, nu met 775V. Maakt behoorlijk wat uit. Dus maar snel een batterij shunt-weerstanden over de meter gezet.

Dit is de complete pi-kring, toen dus ook al een aardige poging de niet al te lange antenne aan te passen en de harmonischen wat te onderdrukken. De koppelcondensator is een modern ding, met de huidige voedingsspanning durfde ik het originele exemplaar niet te gebruiken. Achter de blauwe instelpotmeter een moderne ferrit-kern, die naar Engels voorbeeld ( WS-19) de antennestroom meet, met een lamp als belasting.

De tune-C van ca. 300 pF, niet te groot, maar het lukt.

De load-C met een max. capaciteit van bijn 2000 pF, dat is ruim voldoende.

In het donker ziet het er zo uit. Ik herinner mij dat vroeger ook nog een blauwachtige zweem op het glas van de buizen te zien was. Het uitgangsvermogen is bij 775 Volt genoeg om een 100 Watt lamp bijna door te laten branden. Ik schat dat er zo'n 110 Watt uitkomt. De anodestroom bedraagt ca. 250 mA. Dus inputpower is ca. 190 Watt. Bij een rendement van 60% betekent dat ca 115 Watt. Dat kan wel ongeveer kloppen. Het apparaat is nu legaal aangezien er mee op de 1,8Mc band mee uitgezonden mag worden. Ik ga hem dan ook voor CW gebruiken. Sleutelen met (veel)negatief op de stuurroosters van de 1625's.