Aanvankelijk was ik van plan de zeer bekende 0-V-1-ontvanger uit het boekje "Seinen en opnemen" opnieuw te gaan bouwen
Alleen toen ik me wat beter inleefde in het ontwerp kwamen de slechte herinneringen aan deze ontvanger weer boven. Daar mee ook de twijfels hier aan weer te beginnen. Ik besloot toch wat anders te gaan maken, maar ik wil u niet het Muiderkring-ontwerp onthouden.
De schakeling, in dit geval de 80-meter versie met koppelspoel L1. Het ontwerp is de simpelheid zelve. Het werkt ook wel, maar met zoveel teruggekoppelde ontvangers werkt die terugkoppeling niet lekker. ( C6 ).
Hierbij ook de schemasleutel voor de liefhebbers. De spoelgegevens komen later aan de orde.
Zoals gezegd, na enig gezoek op internet een 0-V-2 ontvanger gevonden die me wel aansprak. Vooral de wijze van het regelen van het genereren. Je zou dit ook mooi met een penthode kunnen, maar de hier gebruikte cascade-schakeling van twee triodes heeft zo zijn voordelen.
Ik heb gekozen voor een ruime opzet aangezien ik bij vorige bouwsels de ervaring opgedaan heb dat na heel netjes bedraden de zaak niet werkte en alles weer gewijzigd moest worden. In een ruimere opzet gaat dat gemakkelijker. Dat geldt ook voor auto's, ik had vroeger een Volvo 123 GT, zo'n Amazone-model. Geen geld dus alles zelf proberen te repareren. Dat ging prima aangezien je op het spatbord kon gaan zitten, de voeten op de motorsteunen oid. Als het regende zat je ook nog bijna droog onder de motorkap. Dat gaat tegenwoordig niet meer.....
De geopende motorkap met de jeugdige Jan Poortman, toen nog geen PA3ESY, op weg naar Spanje met een oververhit motorblokje.....
Maar dat heeft verder niets met radiotechniek te maken, wel met veel avontuur en heel veel plezier!
Terug naar het heden.
Het schema van de ontvanger, dit behoeft niet zo veel uitleg. Er is nog een uitvoering met een HF-smoorspoel in de anodeleiding van de eerste ECC81 in plaats van een weerstand van 4k7.
De oorspronkelijke versie, zo als deze heb ik hem gebouwd.
Het totaal met bijgevoegde 80-meterspoel en Hagenuck hoogohmige hoofdtelefoon.
Vooraanzicht, links de genereer-regeling, midden volumeknop met daar boven de afstemming. Rechts de aan/uit-schakelaar.
Rechter zijde met gezicht op de tweede ECC81 (LF-versterker) en rechts de Amroh voedingstrafo.
De linker kant met Amroh-smoorspoel, de 40 meter-spoel en de ontvangst-ECC81.
Op de achterkant, netsnoeringang, zekeringhouder, aansluiting hoofdtelefoon en dan de aarde en drie aansluitingen voor de antenne.
De bovenkant, de opstelling behoeft geen verdere uitleg.
De onderkant, dat is dit keer wat beter gelukt dan bij andere bouwsels en het werkt ook nog!!!
De 80-meter en 40-meterspoel. Aan het eind van de pagina de gegevens van de te gebruiken spoelen.
De layout onder het chassis, gedeeltelijk heb ik ook zo gedaan, maar toch wat anders. Het is allemaal niet zo kritisch, alleen bij het ontvanggedeelte de draadjes wat kort houden.
Dan nu de spoelen. In de beide schema''s zijn de gegevens en werkwijze te zien. Dat blijkt ongeveer het zelfde idee te zijn dat voor de Muiderkring uitvoering werd gebruikt. Op zich heb ik de voorkeur voor laatsgenoemde spoelen. De buisvoeten heb ik gesloopt van (goede) 6K7 buizen. Ik heb er nog wel een paar over. Dit gebeurde niet meer op de onmenselijke methode van de glazen kop er af slaan in een plasic zak. Dan moest je ook nog alle glasresten uit de voeten pulken. Dus nu op de wat menselijker wurgmanier. Met de linker hand de voet vasthouden en met de andere het glas. Dan langzaam proberen wat beweging te krijgen en tot slot zo lang draaien tot de gehele glazenbuis er af komt. Meestal gaat de kneep ( de vacuumpompaansluiting) van de buis stuk, dus het glas kan zo in de afvalton. Je hoeft echter niet meer zo veel schoon te maken aan de voet.
Hieronder de gegevens van de spoelen van de Muiderkring:
Duidelijker kan het bijna niet.
De gegevens,
Het resultaat van de spoelen.
LET OP !!!
Er is een groot verschil met de uitvoering die ik gebruikte. De condensator in de spoelvorm is bij mij parallel geschakeld aan de spoel en bij het Muiderkring geval in serie ( Als Padder) met de spoel. Daarmee kan de te ontvangen band beter over de gehele afstemschaal gespreid worden, dat gaan we dus nog doen.
Probeer de schakeling maar eens en sta versteld wat je er allemaal op kunt ontvangen. Spoelen voor de omroepbanden maken is ook een optie, daar is ook nog heel veel te beluisteren.
Veel succes,