Platenspeler met ingebouwde Ultraflex versterker.

Dit zeldzame exemplaar stond bij iemand te wachten om hem op Marktplaats te zetten. Maar, ik mocht hem voor een foto-sessie wel even lenen.
Het ziet er uit als een kast van een Philips meetinstrument, die oude serie met zwarte voorkant en zilver hamerslag gelakt. Ook de handgrepen en klepgreep zien er Philips-achtig uit. ( Schijn bedriegt of misschien niet??) . Ook de bedieningsknoppen zijn van deze fabrikant. Maar op de voorkant van de kast staat wat anders, het Amroh logo.....

Door op de afbeeldingen te klikken krijgt u in een apart venster een vergrote afbeelding te zien.

De voorkant met vier knoppen.

Duidelijker kan het echt niet.

Het front.

Het merk van de platenspeler staat er niet op, maar naspeuringen via het Forum over oude radios, leverden de merknaam TrioTrack op. Dit is een Deens merk dat toendertijd erg goede platenspelers produceerde. Dit is het type 970V en de handleiding is HIER te zien. In de klep zit de gebruiksaanwijzing, het ziet er wel professioneel uit.

De vier knoppen, vlnr. M van Microfoon, de PU van Pick-Up, de L van Lage tonen en de H van Hoge tonen.

Het logo, rechts daar van een groen bedrijfs-lampje. En daar boven een slot, 't ja , misschien om te zorgen dat niet bevoegde lieden platen gingen draaien. Boven de greep om de klep op te tillen.

De achterkant met een opening voor alle aansluitingen en veel gaatjes voor de koeling van de buizen.

Twee entrees, waarschijnlijk voor luidsprekers, een zekeringhouder met daar onder een plug voor de microfoon. Rechts de netspanningsaansluiting.

Wanneer de achterklep verwijderd wordt is de versterker geheel zichtbaar. Er is ook nog een spannings-caroussel aanwezig. Achter de linkse ECC83 is nog een triode geplaatst. Overigens hoort ipv. een ECC83 er een ECC82 te staan voor de aansturing van de twee EL84's. De dubbeltriode die achter de eerste staat is dus een ECC83 en daar achter in de afschermbus bevindt zich nog een EF86 als microfoonversterker.

De gelijkrichter, AZ1 met daar achter de voedingstrafo van het type P141 , Amroh.

Op deze afbeelding is de trafo beter te zien. Het kroonsteentje is voor de 220 Volt van de aandrijving van de PU-motor.

De powertransformator type P 141, goed voor 100 mA bij 2 x 280 Volt.

Op deze foto de twee EL84's met daar achter de balansuitgangstrafo U70BN, natuurlijk ook van Amroh. De coax-stekker is voor de PU-aansluiting.

De U 70-BN aan de uitgangskant.

De gebruiksaanwijzing. Zo te zien wordt de platenspeler gebruikt voor onderwijsinstellingen, waar ook dansscholen onder vallen. Die werkten vroeger ook met 10 Watt versterkers zoals de Philips HF-10 om de pubers het dansen bij te brengen.
Nu de verrassing, de achterkant van deze plaat....

Het is de ULTRAFLEX van de Muiderkring, Amroh dus. Ja, dat vermoeden was er al wel. Maar ja, die kast. Misschien zag een ondernemer er wel brood in met Philips kasten dit soort platenspelers te bouwen en misschien was de Ultraflex goedkoper dan de HF-10, wie het weet mag het zeggen.
Wel is hier een EF86 als microfoon-versterker toegevoegd, het uitschakelen van de toonregeling om wat meer versterking te krijgen voor een microfoon werkt niet echt goed. Dit werd namelijk gedaan in de Ultraflex 2, die had dan ook een omschakelaar voor de diverse uitgangen. Dat heeft dan weer als nadeel dat je van muziek naar microfoon moet omschakelen en dat is dan weer lastig om dansles te geven met "links 2 3 step enz. of hoe was dat ook al weer???".

Omdat ik het toch niet kon laten heb ik de versterker maar uit de kast gehaald, dat viel mee. Er weer in zal wat lastiger worden....

De voorkant met alle regelaars. Naast de zwarte trafo de PU-aansluiting. dan de afgeschermde EF86.

De rechter zijkant, de ECC83 en ECC82 zitten nu op de juiste plaats.

De linker kant met het voedingsgedeelte.

De achterkant nog eens, maar nu in het volle licht.

Bovenaanzicht.

De onderkant. In het oorspronkelijke schema worden twee afvlaksmoorspoelen gebruikt, hier echter één. Ik denk dat alle Facon-condensatoren wel vervangen moeten worden, het was al niet de beste kwaliteit en op meer dan 60 jarige leeftijd zal het wel niet meer optimaal zijn. Verder is de versterker mooi bedraad met oliekous-draad.
Ja, en nu toch misschien nog eens proberen, je weet het maar nooit.

Voor de liefhebbers, drie pdf's uit de NVHR-bibliotheek met verschillende vormen van de Ultraflex.

Een pdf van de oorspronkelijke Ultraflex uit Radio Bulletin April-54.

Een pdf van de Ultraflex-II uit Radio Bulletin Mei-57.

Een pdf van de uitgebreide bouwbeschrijving in boekvorm..

De handleiding uit de NVHR-bibliotheek van de TrioTrack 970V.

 

 

Flag Counter