Lineaire eindtrap met TB3/750

 

Om mij wat beter hoorbaar te maken in de 80 meterband tijdens de AM-sessies met mijn collega's van de Surplus Radio Society op de zondagochtend is het soms wenselijk wat meer power te gebruiken. De magere uitgangssignaaltjes van bv. een WS-19 of T1154 kunnen best wat opgekrikt worden zonder de bijzondere eigenschappen van de sets te benadelen. Het wordt wel een eindtrap met een zeer regelbaar uitgangsvermogen om niet de hele buurt in het harnas te jagen.

Ik heb van een plaatselijke fysiotherapeut een warmtebehandelingsmachine gekregen die met een 27 MC-zender uitgerust was. Een vrijlopende oscillator met een TB3/750. De voedingstrafo kan 3000 Volt leveren, genoeg om de buis wat te kunnen opstoken. Er hoort ook een variac bij die al dat geweld weer wat in toom kan houden. Verder veel onderdelen die bij dit soort hoogspannings-projecten goed bruikbaar zijn.
|De prioriteit van dit project is niet bijzonder hoog.

De TB3/750, dit is een exemplaar wat ik nog niet eerder had gezien, normaal is de kathode voorzien van drie verdikkingen, maar deze is uit één recht stuk.

 

 

Dit is de afbeelding met een lichte achtergrond.