Een geschenk uit de hemel, deze redelijk bejaarde kristal-ontvanger. Een houten kist waar je niet van weet wat er in zit, tot dat je de klep opent.
Het is een ontvanger uit de periode ca. 1915 -- 1920, dus meer dan 100 jaren oud!!!!
.
Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter beeld in een apart venster.
De degelijke ( en ook zware ) behuizing, waarschijnlijk van iets latere productiedatum.
En dan zie je eerst dit.
Op zijn kant gezet ziet het er al wat indrukwekkender uit.
Twee grote afstemschalen, een kristal-detector ( Een Cat whisker detector ) en vele aansluitbussen. De bus in het midden boven ( groen) is voor een antenne, zie onder aan de pagina de afstem-methode.
De linker kant, dit is de préselector zijde. De onderste rode bus is de antenneingang. De draad met de stekker kan geplaatst worden op één van de bussen die ieder aan een aftakking op de antennespoel verbonden zijn. De knoppen hebben een vertraging wanneer je aan de kleine knop draait.
Rechts de kristal-detector, lekker priegelwerk om er een zender uit te toveren.
De rechter knop bedient de eigenlijke afstemkring. De beide bussen onder de hendel van de detector zijn de aansluitbussen voor de hoofdtelefoon. Ze zitten daar niet erg handig zo dicht bij de detectorbediening. Deze afstem-C heeft een nog grotere vertraging als de linkse. Waar dat goed voor is??? Zo veel zenders waren er in die tijd niet en ze zaten niet zo dicht opelkaar dat je moest fine-tunen, maar misschien heb ik dat wel mis.
Nog een blik op de detector.
Het binnenwerk, links de antenne-afstemming en rechts de detectorafstemming.
De spoel aan de zijkant is in serie geschakeld met de antenne-ingang en dient waarschijnlijk als antenneverlengspoel.
Deze spoel heeft een zelfinductie van ca 128 muH.
Het geheel omgedraaid, nu links de detector enz. Op deze foto is goed te zien hoe de beide spoelen gekoppeld zijn, redelijk stevig.
Dit is de detectorzijde.
De aanblik als je er bovenop kijkt. De bovenste spoel is L3, de detector-spoel.
Dit is de detectorspoel.
De afstemcondensator. In de trommel zit waarschijnlijk het vertragingsmechaniek. De waarde is 500 pF. Het ziet er naar uit dat de soldeerverbindingen met S39 of iets dergelijks zijn gemaakt....
Het schema
Het afstemmen:
Waarschijnlijk moet je eerst de antenne aan Bu 10 (groen) prikken, dan met de detector zo lang peuteren dat er wat ruisachtigs in je hoofdtelefoon komt en dan met de afstemcondensator zo lang draaien tot er een station hoorbaar wordt. Wanneer dat nog niet lukt de gele stekker in een andere bus stoppen, net zo lang tot er iets te ontvangen is. Dan prik je de anrtenne in Bu 1 ( rood) en nu is het de kunst met de rode stekker de optimale aftakking van spoel L2 op de bussen 2 t/m 5 te kiezen zodat het signaal het best is.
Het is in elk geval iets voor mensen met "Fingerspitzen-gefühl" . Ik heb er nog niets mee ontvangen, dat ligt echter aan mijn antenne. Ik zal eerst een lange draadantenne moeten spannen, een metertje of 20 à 30, een beetje hoog weggespannen moet wel wat resultaat geven. En vooral een goede aardverbinding. We zullen het zien, het is wel een prachtig stukje werk en als bij ons de spanning uitvalt, ja, dan kan ik nog wat ontvangen.