De Zephyr 8-Transistor radio

Dit soort radio's zult U op deze website nauwelijks tegen komen.
Te klein, te modern en met transistoren. Toch heb ik hem in mijn armen gesloten. Het is namelijk de radio die ik meenam uit Nederland naar mijn toen, toekomstige, woonplaats in Zwitserland, Z├╝rich. Ik had geen cent en met de schamele bagage die ik meenam hoorde ook dit radiootje.

Ik heb hem vorige week (2 maart 2019) op een Deventer radiomarkt weer aangeschaft.

Het originele doosje waar het gehele "systeem" zat. Die van mij was van 1969 en deze is van 1970.

In deze bekisting was de radio veilig opgeborgen. Het is het Model 855.

Op de ene kant de tekst in rood,

Aan de andere kant in blauw.  De inhoud is duidelijk zichtbaar, een High Performance 8 transistor met alles er op en er aan.

Dit is de uitvoering in licht blauw. De kunst lederen draagtas is even verwijderd.

Nogmaals een blik op de glimmende knoppen. Het is dus een AM middengolf-ontvanger, Solid State.

Er zitten nog transistoren met redelijke afmetingen in. Waarschijnlijk een enkelvoudige eindtrap met transformator, maar dat is absoluut niet zeker.

Het kan ook een balanseindtrap zijn met alleen een ingangstrafo en een single ended output trap. Maar met weinig transistoren kwam er redelijk veel geluid uit.

De garantie is afgelopen, was vier maanden geldig vanaf april 1970 en verkocht in Utrecht bij Aurora en Kontakt. Voor HFl. 19,50, voor toen een redelijk bedrag.

Het oortelefoontje, ik weet niet wat het bruine in het gaatje is, ik heb hem nog niet in gehad............
Misschien eerst maar eens schoon maken.

Het bed dat ik in Zwitserland had was uitgerust met een soort kist aan het voeteneind die met een klep werd afgesloten. Daar kon je het dekbed in opbergen. De kist kon je echter ook gebruiken als klankkast voor het kleine radiootje. Een stuk karton met een gat ter grootte van de luidspreker er in. Radio er boven op en het geheel op de kist. Dan kwam er nog een redelijk goed geluid uit, jawel van Hilversum II, die 's avonds prima te ontvangen was in Zwitserland. En radio Luxemburg natuurlijk.

Ik heb er veel plezier aan gehad tot ik centjes had voor een echte radio-installatie. En nu kwam ik hem weer tegen en dat maakte weer veel herinneringen los.