De M.B.L.E. BFO 500-06

Een scheeps-ontvanger van de firma M.B.L.E. Ook afkomstig uit de collectie van Pieter Lamers. Volgens hem een lichtgewicht, in mijn beleving heel anders. Je tilt je er een breuk aan. Maar dat ter zijde. Bouwjaar waarschijnlijk rond 1957?????.

M.B.L.E. betekent : Manufacture Belge de Lampes et de Materièl Electronique. Het was de grootste fabriek van elektronische componenten in Belgie. Opgericht in 1911, in Vilvoorde (België) onder de naam La Lampe Brabant,vervaardigde deze onderneming allereerst gloeilampen voor verlichting  onder het merk "MAZDA". Vanaf 1924 werden bepaalde soorten elektronenbuizen geproduceerd. Het was onder het lampenmerk van  "ADZAM".
In 1947 begint de onderneming met het vervaardigen van fluorescerende buizen.
In 1949 werd een grote beslissing genomen  door de algemene vergadering van de aandeelhouders om elektronische componenten te vervaardigen, en om nieuwe activiteiten op het gebied van de telecommunicatie en van de kernfysica te starten. En ook de ontwikkeling van de reeds bestaande activiteiten verder te zetten
Voor een dergelijk ambitieus programma is het verkrijgen van vergunningen noodzakelijk , samenwerking met andere ondernemingen en eveneens eigen studiebureau's is ook zeer wenselijk. Tussen 1949 en 1955 was het personeelsbestand van deze studiebureau's gestegen met meer dan 160 dokters, universitaire ingenieurs en technische ingenieurs. 

M.B.L.E. en Philips:

MBLE werd in 1925 een dochteronderneming van de Nederlandse elektronicagigant Philips. Hoewel het aanvankelijk autonoom was binnen de Philips-organisatie, werd het vanaf 1957 steeds meer geïntegreerd met het moederbedrijf. In 1981 werd het volledig overgenomen door Philips en verdween de naam MBLE, hoewel men de fabriek intern MBLE bleef noemen .
De ontvanger die hier besproken wordt heeft dan ook wel iets weg van een eerste prototype van de Philips BX925, alleen de motorafstemming ontbreekt. Puur handwerk.

Op bovenstaande foto het zwarte monster.

\

De afstemschaal, klein maar fijn met links ervan een luikje waar in een kristal voor de oscillator kan worden geplaatst..  Links boven de bediening van de antenne-aanpassing. Rechts de knoppen voor de instelling van et MF-filter, Phasing en de knop van de BFO.

Het geopende klepje met de voet voor het kristal. Vooral oppassen met de maat van het kristal anders wordt er een handrem op de afstemming gezet. De afstemschaal loopt wel gevaarlijk dicht langs het kristal.

De afstem-schaal met fijnregeling. rechts de band-keuzestand met links het daarbij behorende frequentiebereik.

5= 1,95-3,3 MHz; 4= 3,2-5,3 MHz; 3= 5,2-8,5 MHz; 2= 8,2-11,6 MHz; 1= 11,3-15,5 MHz.

De BFO-instelling, dan de S-meter, gewoon schaal 1--10, dus geen dB's. Dan boven een groen pilot-lampje. Daaronder de volgende schakelaars, On/Off, Operate/Stand-by, Noise-Limiter On/Off en de BFO On/Off.

Een draai-spoel-meter van het merk MIP, niet te lezen hoeveel mA.

De onderste bedieningsknoppen, links het niveau van de Noise-Limiter, dan de volume-regelaar, AVC-instelling, uit en twee tijdconstantes, een toon-regelaar en twee aansluitingen voor hoofd-telefoons.

Dan nog de bereikschakelaar, vijf bereiken: 5= 1,95-3,3 MHz; 4= 3,2-5,3 MHz; 3= 5,2-8,5 MHz;  2= 8,2-11,6 MHz; 1= 11,3-15,5 MHz..

De grote knop is voor de afstemming, er bovenop nog een kleinere voor de fine-tuning. Dan de HF-versterking en daarnaast de selectiviteit of wel MF-bandbreedte met vijf standen waarvan er drie voor het kristal-filter zijn, boven is de knop "Phasing" voor het kristal-filter.

Hoewel deze luidspreker redelijk professioneel in de bovenplaat is aangebracht, denk ik niet dat het origineel is. Wel handig ...

Het bovenaanzicht van de radio. Geheel links de afdeling met alle benodigde spoelen voor antennekringen, HF-versterking, mengtrap en oscillator. Onder de lichtere kap bevinden zich waarschijnlijk de bijbehorende buizen en daar onder de viervoudige afstem-condensator.Dan volgen er zeven spoelen met bijbehorende buizen en het waarschijnlijk een enkel-super is. Waarschijnlijk heeft het toestel wel twee HF-trappen.

Onder de afscherming bevindt zich de voedingstransformator met daar boven de gelijkrichter en een stabilisator. Links er van een paar dubbeldiodes (V8 en V9, 6AL5=EAA91), waarschijnlijk voor detectie en noise-limiter. V10 is een penthode, waarschijnlijk LF-versterker ( 6AU6=EF94) en V11 als LF-eindversterker een 6AQ5=EL90.

Op deze foto zijn V5 en V6 te zien, 6BA6=EF93, MF-versterking.

Dit aparte doosje bevat de BFO met V12, een 6AT6=EBC90. Geen idee wat ze met de diodes doen. Links de afstem-C voor Phasing.

Een blik op het hoekje met de S-meter en de pilot-lamp. De lamp heeft een 27 kOhm weerstand in serie geschakeld en het zou kunnen zijn dat het een neonlampje is dat op de DC-spanning van de voeding brandt.

De onderkant. beneden is de voorkant.

Links met de rechthoekige gaten de voedingstrafo., daar onder de aansluitingen van de smoorspoel en rechts de twee rijen aansluitingen van de uitgangstrafo.
De lange as links is de schakelaar van de noiselimiter en de andere lange as is voor de bandbreedte regeling.

De achterkant met een reeks aansluitingen. De ronde ventilatiegaten met gaas zie je ook vaak in de Franse electronica.

Het netsnoer met daarnaast twee zekeringen en een spanningscaroussel. Ze hadden wel een vooruitziende blik. 245 V !!!

Het typeplaatje, de BFO 500-06 met serienummer MB 7015. Zouden er zo veel gemaakt zijn???

De instelling voor de S-meter, de luidspreker aansluiting en twee aansluitingen voor een 600 Ohm-lijn.

En dan natuurlijk nog de antenne en aarde aansluitingen, Drie keuzes, A1, A2 en een N-plug. (Waarschijnlijk aan A1 aangesloten)

Wanneer de achterplaat verwijderd is krijg je deze aanblik.

De afregelgaten voor het antenne-circuit, 1. de HF-versterker, de 2. HF-versterker (ingangskring mixer) en Oscillator.

Het binnenwerk van het HF-gedeelte, solide schakelaars en rechts de versnellingsbak van het toestel. Geheel boven in een lange as, deze is verbonden met de antenne aanpas-C.

Uit het aantal veronderstellingen in de tekst is te zien dat ik geen schema of beschrijving van het toestel heb kunnen vinden. Dus mochten er mensen zijn die in het bezit zijn van deze documentatie, ik houd me aanbevolen.
Trouwens een compliment voor de ontwerpers van deze ontvanger. Door alle afneembare (op eenvoudige wijze) panelen is het toestel erg service-vriendelijk. Dat heb ik wel eens anders gezien.

Tot slot nogmaals, zijn er mensen met ervaring en kennis van dit stuk vernuft, graag een mailtje!!!!    E-mail-adres.

Flag Counter