De ontvanger van de TCS-12 CMX-46159

Een reeds lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. Al vaak watertandend gekeken naar deze set, maar nooit aangeschaft.
Hoewel ik hoofdzakelijk Engelse spullen verzamel heeft dit apparaat me altijd wel erg aangesproken.

Hij wordt wel eens de "Poor Boys Collins" genoemd, maar tot mijn verbazing ontdekte ik dat Fred, PA0MER, beweert dat het helemaal geen ontwerp is van Collins, maar van HAMILTON RADIO CORPORATION en AIR KING PRODUCTS en dat Collins Radio Company een contractor was. Er zijn nog wel meer vragen, oa. wat betekent TCS precies, is dat Tele Communication System?? Ik weet het niet.

Oplossing van de vragen!!! Mijn lidmaatschap aan de TCS-Radios@groups.io heeft zijn eerste vruchten afgeworpen. Bij de afkorting TCS betekent de T : "Radio transmitting (includes combination Transmitting and Receiving), de letters CS hebben geen betekenis en waren de opvolger van TCR ..En de TCS-12 is wel degelijk door Collins Radio ontworpen en gemaakt, welliswaar eerst civiele versies hoofdzakelijk voor de commerciele scheepvaart- en visserij-industrie, het model 51Q-1 ontvanger en model 56Q-1 zender.  Begin 1941, kocht de Navy de complete set van Collins en gaf hem de TCS-nomenclatuur . ( Bron : Robert Downs via TCS-Radio@groups)

Dit is dan de ontvanger, zonder kast, om ook het inwendige te kunnen aanschouwen.

Als je dit dan weer leest zou je Fred's opmerking gaan betwijfelen.........

 

De complete set werd veel gebruikt op de Amerikaanse PT-boats of wel de Petrol Torpedo-boats. Maar ook in voertuigen en zelfs in vliegtuigen. Het is dan ook een robuuste, stabiele en betrouwbare radio-installatie die weinig concurenten kent.

Een voorbeeld van een PT-boat, de PT-105, zie ook de Whip-antenne.

De PT-9, de antenne is er waarschijnlijk afgevallen. Niet alleen in deze boten werd de set toegepast, ook in voertuigen, zie hier onder:

Gemonteerd in een Navy-jeep.(Foto N6CC.com)

Met heel veel vleugelmoertjes vastgezet.(Foto N6CC.com)

En zo werd de combinatie gemonteerd in een duikboot!!!(Foto N6CC.com)

 

Ook bij de Engelse Admiralty werd de combinatie als Portable Station N0.20 gebruikt. Klik op de afbeelding voor een pdf van deze toepassing. Deze informatie is afkomstig van Roger Basford G3VKM.

De voorzijde van zwarte hoogglans lak voorzien. Hij ziet er nog redelijk ongebruikt uit.

Boven, de antenne-aansluiting. Dan de Power-switch met daarnaast de gemodificeerde Mode-switch, die oorspronkelijk voorzien was van een simpele omschakelaar, MOD of CW. Deze versie heeft echter ook een noiselimiter die voor beide modes kan worden ingeschakeld. Nu dus de keuze uit MOD, MOD NL, CW NL en CW. Daarnaast het type plaatje waarvan hier onder een vergrootte versie te zien is. De CW pitch is de BFO-instelling en AF Gain spreekt voor zich zelf. Je kunt kiezen uit een Master Oscillator met variable frequentie-instelling en vier kristalfrequenties CO1 t/m CO4.

De radio-receiver CMX-46159 waar bij CMX waarschijnlijk voor Magnavox staat. Serienr. 15727 en NXsr-47395. Dat zal wel het contractnummer zijn. Uit deze tekst zou je kunnen concluderen dat Collins Radio de contractor is en de radio in dit geval gemaakt is door "The Magnavox Company". Dus wie de ontwerper is ????? Ik weet het niet meer.

Dit is de uitvoering zonder Noise-limiter. De positie van de beide schakelaars is ook verwisseld.

Van Roger, G3VKM, copieerde ik de twee bladzijden die bij de originele Noise-Limiter-set waren toegevoegd. Klik op een van de onderstaande afbeeldingen voor een pdf van het complete Navy-document.

Blad 2, Installation.

Blad 3, Operation.

Naast de typeplaat het venstetrje met de afstemschaal. De vorige eigenaar heeft er in lampje in gezet en dat is toch wel erg handig. Rechts is de tuning-knop te zien met een vergrendeling.

Op dit papier kunnen de ontvangst-instellingen genoteerd worden.

Achter die plaat bevinden zich de openingen om de ontvanger af te regelen. Hier kun je redelijk goed bij komen. De afregeling van het MF-gedeelte is een totaal ander verhaal.

De onderste sleuven zijn voor de afregeling van Band 1, de middelste voor Band 2 en de bovenste Band 3.
De meest rechtse sleuven zijn van de oscillator, de middelste van de mixer en de linkse van de HF-versterker. De spoel voor de instelling voor de laagste frequentie is steeds rechts en de Trimmer voor de hoogste frequentie is rechts.
Denk er om de blokkerings-moer bij de trimmers eerst los te draaien. Afregel frequenties Band 1: 1,5 en 3 MHz, Band 2 : 3 en 6 MHz en Band 3: 6 en 12 MHz.

Links de RF-gain potmeter en daarnaast de band-switch. Band 1 van 1,5 tot 3 MHz, band 2 van 3 tot 6 MHz en band 3 van 6 tot 12 MHz.. Onder de Ground-aansluiting en dan de Power-connector. De Phones kan met een een 500 Ohm impedantie belast worden.

Bovenaanzicht, de meest rechtse buis, V203 is een 12A6 Beampower penthode als MO (Master Oscillator) dan de V202, 12SA7 als mengtrap en de V201, 12SK7 als HF-versterker.
De sectie met de grote plaatafstand van de afstem-C is van de oscillator. Links de MF-versterker, Noise-limiter en AF-versterker, BFO en LF eindversterker.  T-201 is de uitgangstransformator.
Rechts daar van de plaats voor de vier kristallen, die moeten wel van een Navy-type zijn anders passen ze niet. Ik ben ze nog nooit tegen gekomen.

Kristal-frequenties:

Band 1: Ontvangstfrequentie, X-tal-Grondfrequentie plus 455 kHz, dus kristallen van 1955 - 3455 kHz.
Band 2: Ontvangstfrequentie, X-tal-tweede harmonische plus 455 kHz, dus kristallen van 1727,5 - 3227,5 kHz.
Band 2: Ontvangstfrequentie, X-tal-derde harmonische min 455 kHz, dus kristallen van 1848,3 - 3848,3 kHz. (NB. De gevoeligheid van de ontvanger wordt drastisch minder)

Op deze afbeelding een wat gedetaileerder gezicht op de afstemming, ook het verlichtingslampje.

De modificatie met de Noise Limiter.

De extra 12H6 voorziet in de twee dioden voor de noise-limiter. Het geluid wordt wel een heel stuk zachter.

De rechter kant, hier is goed te zien dat de radio een prachtig, stabiel giet-aluminium chassis heeft. Waarschijnlijk van de Duitsers afgekeken.

De achterkant, hier valt weinig over te vertellen

Hier een blik op de afstem-C en de MF-trafo's.

De linker kant met het MF-gedeelte. Om de MF-trafo's af te regelen heb je een flexibele, geisoleerde en heel dunne trim-sleutel nodig en met veel geluk zal het mogelijk zijn de kernen te verdraaien. Het toppunt van service-onvriendelijkheid.
Je kunt ook niet aan de buisvoeten meten. De units zijn wel te verwijderen en dan te behandelen, maar dat is een heel gedoe.  Overigens is de MF 455 kHz.

De drie MF-trafo's van links naar rechts en geheel rechts de BFO-spoel.

Onder de grijze plaat bevinden zich de RF- Mixer en Oscillator spoelen van het toestel.

Het weerstand-board van het Oscillator-, Mixer- en HF-gedeelte. Sommige weerstanden zijn redelijk verlopen en eigenlijk zouden ze allemaal moeten worden gemeten en eventueel vervangen.

 

De condensatoren in de metalen omhulsels, die ik er altijd heel solide uit zag zien, blijken toch van mindere kwaliteit, getuige de gele vervanging van één van hen.

De afstemschaal, niet groot, maar uitstekend afleesbaar.

Om het geheel uit het lichtnet te voeden was er deze Power-supply-unit. Waarschijnlijk redelijk gewichtig.

Een wat roestige versie.

De PSU met dynamotors. ( http://www.qsl.net/k5bcq/TCS/tcs.html)

Voor de restaurateurs:

Het instruction-book: 4024-Instructionbook Collins

NAVSHIPS -95322

poor_mans_TCS

TCS-13

TCS-Transmitter-Receiver-assembly-oct-1958