Miskoop van het jaar 2022, de Coilset Container 47029

Driebergen, 3-4-2022. De eerste keer na twee jaren weer een radiomarkt van de Nederlandse Vereniging van Historische Radio (NVHR). Altijd weer goed voor de aanschaf van rare dingen, zo nu ook weer. Na al een uur te hebben rondgescharreld en de vele spullen te hebben bekeken was me afgezien van een buis, de 837 en wat boeken over buizentechniek van ene heer Barkhausen ( Die van de wet van ...) nog niet veel opgevallen. Jammer dus, niks nieuws voor de website.
Tot ik weer de kraam van een bekende handelaar bezocht en daar een apparaat ontdekte dat er verdacht Amerikaans WW2 uit zag. Nog wel iets van de luchtmacht of marine vanwege de bevestigingsschuifjes. Een grote spoel aan de voorkant, een handvat om de kast in de richting van het te meten object te sturen. Het leek verdacht veel op een griddipper en dat was het ook.
Nooit geweten dat het Amerikaanse leger ooit griddippers inzette. Het netsnoertje zag er wel wat eigentijds uit, maar ja de oude natuurlijk verbrokkeld en vervangen. Binnen in gekeken en gezien dat er een lampje met een bakelieten fittinkje in zat met de opdruk "Nederlands fabrikaat". Nou ja, zeker gemodificeerd door een amateur, dat doen ze vaker. Dus het ding maar aangeschaft en voor het vervoer de spoel voorop verwijderd. Een spoelvorm met een 807-voet, dus misschien toch echt??

Dit is hem dus. Een meter met lichtgevende streepjes, twee schakelaars en een afstemknop en voorop de spoel. Ik heb nog even gedacht dat in het manual wel een lijst zou staan die de overeenkomst van de waarden bij de knop in frequenties omtoveren.

Hier wat details van dit stukje high tech. De afstemknop ziet er wel heel erg vooroorlogs uit, de verwachtingen dus hoog gespannen.......................

De spoel op de vorm met de 807-voet. Uit één stuk, dus die zal wel ergens uitkomen.

Heel vluchtig gelezen dat er coilset op stond, nou ja, dat heb je bij een griddipper ook. Dat RU-19 was nog niet helemaal duidelijk, maar dat wordt thuis opgezocht.

Het handvat en de vier schuifjes die zo typisch zijn voor Amerikaanse vliegtuigapparatuur...

Het binnenwerk met net naast de buis de fitting met het "Ned. fabrikaat"erop. Verder ziet er wat amateuristisch uit voor een militair apparaat, maar ja, zoals gezegd amateurs modificeren graag.

Thuis gekomen de PC opgewarmd en eens begonnen met het opzoeken van RU-19. Dat bracht niet erg veel, maar al zoekende en gokkende werd al snel duidelijk dat ik me had laten verleiden tot het kopen van een compleet zelfgebouwde dipper. Of wel DE MISKOOP VAN HET JAAR.
Misschien nog goed voor wat onderdelen, maar ook dat betwijfel ik. Een goede leer voor de volgende keer.
Hieronder het resultaat van de zoektocht op internet. De meeste plaatjes zijn van E-bay en de rest is van onbekende komaf.

Dit is de complete set, links de UR-19 ontvanger, rechts alle spoelbakken waarvan ik er nu een van heb met een ingebouwde griddipper!! Rechts de dynamotor.

Zo'n coilset zit er dus zo opgeklemd, voor elk bereik een andere. de vier klipjes zijn dus voor het vastzetten op de ontvanger.

De coilset met de plek in de radio.

De ontvanger zelf. Er hoort ook nog een zender bij.

De bovenklep geopend zodat je de buizen kunt verwisselen.

Dit plaatje had dus op de container moeten zitten, dan was wel duidelijk geweest dat het geen griddipper is.

Dit is de gehele waslijst van de RU-19.

 

Flag Counter