T-30 throat microphone, ofwel keel-microfoon.

De T-30 microfoon. De microfoon die op de stembanden wordt geplaatst. Dit heeft als voordeel dat de omgevingsgeluiden nauwelijks opgenomen worden, wat wel handig is in vliegtuigen en in voertuigen die veel lawaai produceren. Het geluid is redelijk goed, maar soms is het niet bij het stemgekuid van een bepaalde persoon te plaatsen omdat de werking van de mondholte op deze manier niet goed in de microfoon over komt.
Er zijn vele types gemaakt en de juiste verschillen tussen een T30-R, S, Q en V zijn soms nauwelijks te zien.

Dit is dan de T30-Q en zo worden de geluidstrillingen van je stembanden overgebracht. De microfoon dient net boven de Adams-appel geplaatst te worden. Het riempje om je nek is instelbaar zodat je niet een paars hoofd van benauwdheid hoeft te krijgen.

Het is niet zo dat de twee opname-elementen voor een stereosignaal zorgen. De veer om het rubber zorgt voor een passende zit om je hals.

Nog een wat gedetailleerder beeld.

Het gaat in dit geval om de T-30-Q.

De twee-pens stekker is het type PL-291.

Dit is het bijbehorende schakel-kastje voor de microfoon. Het is de bedoeling dat je dit ding met een lederen riem om je nek hangt. Eén kabel gaat naar de microfoon en de andere (langere) waar de microfoonplug aan zit wordt in de zender gestopt.

De microfoon-plug PL-68 die in de microfooningang van de zender wordt gestoken..

Een Franse variant van de T-30, zelfs een witte uitvoering die waarschijnlijk bij de civiele luchtvaart werd gebruikt. Er zit geen veertje om, maar misschien hoort dat zo.

De achterkant van de microfoon.

Hier heet het ding 232, ELNO. ARGENTEUIL FRANCE........... Dat is een voorstadje van Parijs. En daar staat inderdaad een fabriek waar ze dit soort zaken maken, ook tegenwoordig nog.
Het verschil met de Amerikaanse uitvoering is de stekker.

Het is een PL-292-A, net iets anders uit gevoerd als PL-291, maar past wel aan het schakelkastje.

Dan hebben we nog deze uitvoering voor het Nederlandse leger, dit keer is de microfoon wel weer in een groene kleur uitgevoerd. In plaats van riempjes nu een grijze beugel die om de hals wordt geklemd.

De metalen klemband met rubber instel-mogelijkheden.

De stekker hier is de JJ 055 en deze heeft geen pootjes, maar gaatjes.

En wat staat er op, ELNO, dus weer uit Frankrijk.

Dit exemplaar zat nog nieuw in de verpakking met dit begeleidend schrijven, let op de datum. 1996, ook toen werden deze microfoons blijkbaar nog ingezet.

Het is een T-30-V met een NATO-Stocknummer. Waar MOD voor staat?  Modulator???

Op het blad hierboven nog enige wetenswaardigheden.

 

Flag Counter