LS-3 Loudspeaker

Hoewel de luidspreker niet het meest opwindende deel van een militaire radio-installatie is, is het toch een essentieel deel van de set. Over de LS-3 is uitermate weinig te vinden en om deze reden heb ik besloten er een bladzijde aan te wijden. Er zijn nog al wat varianten in omloop, ik bezit drie soorten. Te beginnen met de oudste, Amerikaanse versie.

Een bijna bomvrije kast met wat sleuven om het geluid door te laten. Echt waterdicht is het niet. Rechts onder de jack waarin de plug van de luidsprekerkabel wordt gestopt. Oa. de ontvangers BC312 en BC348 gebruikten deze LS-3.

De achterkant met vier bevestigingsbouten. De kast is gespoten met zwart wrinkle-lak of hoe dat spul ook mag heten.

Deze speaker werd in 1945 gemaakt.

De luidspreker met aanpassings-trafo. Bij deze is de impedantie 4000 Ohm.

Het principeschema waar geen waarden zijn aangegeven, er waren ook 600 Ohm uitvoeringen, de luidspreker zal wel laagohmig zijn.

De volgende variant is een Amerikaanse versie, die door het Nederlandse leger is omgebouwd tot een heel universeel ding.

Met een keuzeschakelaar voor vier verschillende impedanties, namelijk 5, 250, 600 en 4000 Ohm, daar kun je alle kanten mee op. De verf is zwart, mat glanzend.

De schakelaar met de impedantieaanduiding.

Typeplaatje. NSN betekent Nato Stock Number( Met dank aan Erik Middag), dus de luidsprekers hebben ook nog meegedaan in het NATO-tijdperk. Misschien zijn ze onder dit nummer nog wel te bestellen. Duidelijk is wel dat een gemodificeerde versie is.

Ook heeft deze achter vier bevestigingsschroeven.

Het binnenwerk met de forse luidspreker.

Hier nogmaals de interne onderdelen.

De kasten zijn binnen geheel bekleed met ca 1 cm dikke viltlagen. De kwaliteit van de luidsprekers is, voor zo'n metalen kast, ronduit goed.

Hieronder de nieuwere versie van de LS-3

Deze is aan de voorkant olijfgroen gespoten, de kast is groenig.

Er is niet te zien ( tenminste ik kan het niet) van wanneer dit exemplaar is.

 

De achterkant, er is al gespaard op de bouten. Ook zijn niet alle wanden van de kast met vilt bekleed. Een echte low-cost-uitvoering.

Dit ziet er Japans uit, op de onderdelen is niet te zien of dat zo is. Door de aansluitingen te wisselen kan deze voor zowel 600 Ohm of 4000 Ohm gebruikt worden, je moet dan wel alle 12 schroeven losdraaien en er weer indraaien.

Nog een blik op het binnenwerk.

De twee aansluitingen.

Wanneer iemand nog foto's en/of gegevens van andere varianten van deze luidspreker heeft , graag een mailtje aan PA3ESY