De R-175/PRC-9 is één van de drie zender-ontvangers uit de serie R-174/PRC-8, R-175/PRC-9 en R176/PRC-10. De verschillen tussen de verschillende types zijn voornamelijk het frequentie-gebied en het uitgangsvermogen.
Type | Freq in MHz | tot MHz. | HF-vermogen Watts |
R-174/PRC-8 | 20,0 | 27,9 | 1,2 |
R-175/PRC-9 | 27,0 | 38,9 | 1 |
R-176/PRC-10 | 38,0 | 54,9 | 0,9 |
Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter beeld in een apart venster.
De PRC-9.
Het vooraanzicht.
Het aantal buizen bedraagt 16. De modulatie FM-telefonie. Het geheel wordt gevoed uit een batterij met 135 V., 67,5 V. , 6 V. en 1,5 Volt. De batterij wordt geplaatst in een aparte houder die onder de transceiver wordt bevestigd. (Ik moet de houder nog even opzoeken).
Het blokschema.
De drie antenne-aansluitingen, De onderste, links, is bedoeld voor de korte antenne type AT-272/PRC van 36 inches lengte, de aansluiting daar boven is voor type AT-271/PRC van 10 feet, de lange dus en de BNC naast de bovenste is voor antennes met een impedantie van ongeveer 52 Ohm. (bv. de antenne-uitrusting RC-292 met adapter UG-255/U). Verder een dopje voor het lampje van de afstemschaal die op ca. 29.1 MHz. staat.
De te gebruiken antennestaven voor de verschillende sets.
Antenne-uitrusting RC-292 voor aansluiting op de BNC van de Auxiliary-in/uitgang van 52 Ohm.
Verder kunnen er nog peil-antennes op de BNC aangesloten worden, voor de PRC-10 de AT-339/PRC en voor de PRC-8 en -9 de AT-340/PRC.
Boven de schaal bevindt zich nog een knopje om de streep van de schaal te verzetten bij ijking. De grote geribbelde knop is voor de afstemming met daaronder een vergrendelknop voor het vastzetten van de afstemknop. Rechts naast de grote knop de volumeregelaar.
De aandrijving van de afstemcondensator, deze moet zo nu en dan gesmeerd worden.
Nogmaals de volumeknop met daarnaast de squelch-regelaar. Daar onder de aan/uit-schakelaar. Deze heeft drie standen, uit / remote-control, ON en Calibratie met afstemschaal-verlichting aan. De 10 polige connector is voor de audio. Normaal wordt daar de telefoonhoorn (handset H-33B/PT) aangesloten. Er kan echter ook een Amplifier-Power Supply AM-598/U aangesloten worden. Deze aansluiting kan ook worden gebruikt voor de Local-Control C-434/GRC met daaraan gekoppeld de Remote Control C-433/GRC.
De handset H-33B/PT die gebruikt wordt in de meest eenvoudige uitrusting van de radio.
De aansluitingen voor de handset.
De set met remote control.
De local control die met de remote control wordt verbonden.
Zo ziet de "local" er uit.
De voorkant van de remote unit.
De Amplifier-Power Supply AM-598/U
De volgende apparaten kunnen worden aangesloten aan deze set:
De bijpassende luidspreker LS-166/U.
Met luidsterkte regelaar.
Een echte HEPPNER LS-166/U
De onderkant met de aansluiting voor de batterij.
Bovenaanzicht van het apparaat. Het ronde knopje dient voor het instellen van de streep op de afstemschaal.
De onderkant met typeplaatje en dial-lock ofwel het vastzetten van de afstemknop.
Het typeplaatje met NATO-stocknummer en US Signal Corps bestelnummer. Het is een produkt van de firma Motorola.
De bovenkant van het binnenwerk. Onder het kapje met "CAUTION" bevinden zich vier Pencil-tubes. Boven de trommel van de afstemschaal met rechts daarvan de aanpas netwerkjes voor de verschillende antenne-aansluitingen.
Een blik op de vier buisjes. Vanaf boven V4,de eerste RF-buis, dan V5, de tweede RF, V6, de mixer en V8, de local oscillator. Aangezien hier vier buizen te zien zijn, moet er sprake zijn van een PRC-9A uitvoering. De PRC-9 heeft hier zes buizen...
Naast het gele montageplaatje, het zend/ontvang-relais K1.
Achter de kijkvenstertjes bevinden zich de MF-modules en de discriminator. Deze openingen zijn erg handig wanneer de 7 pennen van de modules in de voetjes moeten worden gestoken.
Overzicht van de onderkant.
In het midden de vijf-voudige afstemcondensator met links daar naast de HF-eindbuis de 5A6 (V3). Rechts boven onder de zwarte potten, vier buizen. Van links naar rechts V2, de modulator, V11, de squelch-buis, V7,de audio-eindbuis en V9, de 1 MHz. calibratie-oscillator.
Rechts boven relais K2 , het squelch-relais.
Onder de zwarte afscherming de zender-oscillator met V3, de 5A6. Op de afschermbus de aanduiding van de positie van L13 en L11.
De onderkant met afdekplaatje voor de MF-modules en de batterijaansluiting.
Socket en testkaart.
De batterij.
De onderkant met de Modification Work Order met datum. Daarnaast de modules voor de MF-versterker en discriminator.
Boven vlnr. U102, 2. IF-versterker, U103, 3. IF, de pulse sweep generator. Onder U101, 1. IF, U104, 4. IF, en T201, discriminatortrafo.
De buisvoeten voor de MF-modules.
De modules, de groene zijn de MF-versterkers, hierin bevinden zich de versterkerbuis, 5678 en de MF-transformator. De blauwe is de discriminator-spoel en de rode is de pulse-sweep-generator U301. Waartoe deze dient is me nog niet duidelijk.
Voor de liefhebbers, hier de TM's in pdf: