Power Supply ARC-5

 

Eindelijk is het zo ver.

Ik heb lang zitten wachten op een complete bommenwerper waar in ik de zaak kon installeren zodat ik ook gebruik kon maken van het 28 Volt boordnet. Maar door de afmetingen van onze tuin was een veilige landing niet mogelijk en mijn vrouw zou ook wel de nodige opmerkingen maken over het parkeren van zo'n groot vliegtuig.

Dan moet je je toevlucht zoeken naar andere oplossingen. Zelf maar een voedingsapparaat maken dus.
Omdat ook de meeste dynamotors ontbreken op de sets is alleen 28 Volt DC niet voldoende. Voor de modulator, die tevens als voeding dient voor de zenders heb je zo'n 500 à 600 Volt nodig. De ontvangers krijgen iets van 250 Volt.
Ik had al een keer een IFF-ontvanger van de Engelse luchtmacht gekregen en dat ding volledig gesloopt, wat moet je er ook mee. Wat over bleef was een zwarte kast in wrinkle-lak die volledig bij de andere apparaten paste. Dus snel de boor en de zaag ter hand genomen en er een passend geheel van maken.

Het gehele apparaat.

Achterkant met luchtfilter, netsnoer en connector voor de MD-7-modulator kabel.

De onderkant, ik heb rubbervoetjes aangebracht. De onderkant moet namelijk vrij blijven voor de koeling van de voeding. Achter de vierkante gaten bevindt zich een stoffilter.

De voorkant van de kast.

De kreet IFF-receiver type.... heb ik beplakt met een andere tekst. Ref Nr. blijft, dat staat wel interessant. Verder een aan/uit-schakelaar met pilot-lamp en ook maar een zekering, je weet maar nooit.

Ik had alles al klaar, maar ik vond dat er toch iets ontbrak. De controle van de drie verschillende spanningen. Een meter uit een oude RT-67 is daar uitermate geschikt voor. Dus nog maar eens een middag besteed om dit instrument in te bouwen. Bij de keuzeschakelaar zijn de drie bereiken te zien, LV voor de 28 Volt, HV1 voor de 250 Volt van de ontvangers en HV2 600 Volt voor de modulator met de zenders. Wanneer de meter-wijzer in het midden staat, dus binnen het rode gebied is het allemaal binnen de de grenzen. Dus een vrij grove controle, maar wel effectief.

Het klepje met de meter kan geopend worden.In de achterkant zitten ook twee reserve-zekeringen.

Aangezien de behuizing uit twee etages bestaat heb ik er één genomen voor de 28 Voeding, zo'n schakelende voeding van de firma Mean Well. Er zijn medeamateurs die nu hun wenkbrouwen fronsen, volgens hen zijn dit enorme storingsbronnen, ik heb er nu twee in bedrijf en heb er geen last van. Wel van de zonnepanelen en/of omvormer van de buren. Dit ding levert de spanning en de stroom en kan dat met gemak aan omdat hij geen dynamotors moet starten en laten draaien.

Dit is de andere kant met de hoogspanningsvoeding. De trafo levert ongeveer 630 Volt DC die bij volle belasting in elkaar zakt tot ca. 580 Volt. De 250 Volt heb ik nog extra met een Philips smoorspoel gefilterd. Hij lever iets te veel spanning, 310 Volt, dat heb ik naar beneden geregeld met een Mosfet.

De schakeling met de mosfet, twee zenerdioden, 200 V en 47 Volt, twee weerstanden, twee dioden en de mosfet.

Het printje met de bruggelijkrichter en de afvlakfilters.

Het schema.