>ARC-5

 

 

BC-454A R-26 / ARC-5

BC-453-A R-23 / ARC-5

BC458-A T-21 / ARC-5

BC459-A

BC696-A

Overzicht van de ARC-5

Hier onder een overzicht van alle componenten die gebruikt kunnen worden om een ARC-5 uitrusting samen te stellen.

Deze prachtige verzameling apparaten, oorspronkelijk in 1942 uitgebracht, bestaat uit onnoemelijk veel delen( Afbeelding van :WWII Airborne Communications Equipment) . Onbegonnen werk om dit nog bij elkaar te sprokkelen. Maar ja, ergens moet je beginnen.

Hier nog wat ontvanger racks. Het groene ding rechts is een asbak, ook dat hoorde bij de uitrusting !!

Gereedschappen waarmee de apparatuur bij reparaties en afregeling te lijf kan worden gegaan.

Een voorbeeld van zo'n samenstelling is de Radio Set SCR-274-N, die bestaat uit drie ontvangers, de BC-453-A, de BC-454 en de BC-455, resp. freq.bereik 190 - 550 kc, 3 - 6 Mc en 6 - 9 Mc. Daarbij behoren vier zenders, de BC-696, de BC-457, de BC-458 en de BC-459 met de volgende bereiken, 3 - 4 Mc, 4 - 5,3 Mc, 5,3 - 7 Mc en 7 - 9,1 Mc. Verder behoren er mountings, modulator-unit , antennerelay en dynamotors bij. Plus nog een kist vol Bowdenkabels en afstandsbedieningen en ander kleinmateriaal.

Een SCR-274 rack voor drie ontvangers..

Voorbeeld van een twee-zender-rack.

Terug naar bovenkant pagina.

 

 

BC-454A of R-26 / ARC-5

Mijn eerste aanschaf is een R-26/ARC-5 ontvanger, meer bekend onder de naam B-454A . Het frequentiebereik loopt van 3 tot 6 MHz. MF is 1415 kHz. In het kleine kastje zijn zes buizen gepropt met de nodige andere componenten. Hoewel de Amerikanen er vaak van worden beticht alles groot en onbenullig te maken, zijn ze er in deze apparaten in geslaagd iets heel compacts en universeels te bouwen. Mijn exemplaar ziet als volgt uit:

Aan de voorzijde is de aansluiting van de bowdenkabel gewijzigd om de ontvanger zo te kunnen afstemmen. De unit met de schakelaar en de potmeter zijn ook niet origineel.

Functie Type Equivalent
     
HF-versterker VT131 12SK7
Mengtrap en Oscillator VT132 12K8
Eerste Middenfrequent versterker VT131 12SK7
Tweede Middenfrequent versterker VT131 12SK7
Detector en BFO VT133 12SR7
Laagfrequent versterker VT134 12A6

 

Zo ziet het ding er van de bovenzijde uit, de dynamotor ontbreekt uiteraard.

Op deze foto is te zien hoe dicht alles op elkaar zit. De drie vierkante bussen zijn de MF-trafo's. Onder de afschroefbare knop bevindt zich de instelschroef van de kern.

De onderzijde geeft een beeld van de zeer geordende opstelling van de componenten.

Dit detail geeft aan hoe mooi de weerstanden gemonteerd zijn. Het geheel werkt ook nog naar behoren en op de 80 meterband zijn, met een beetje gevoelige handjes, de SSB-zenders prima te ontvangen. Het stukje 49 meterband met omroepzenders is zeer goed te horen.

Terug naar bovenkant pagina.

 

 

BC-453 of R-23 / ARC-5

Intussen is er voor een heel ander project een stukje ARC-5 bij gekomen, De R-23/ARC-5 of BC-453. Het bereik van deze ontvanger loopt van 190 - 550 kHz en de MF is 85 kHz. Het is de bedoeling deze ontvanger te gaan gebruiken als achterset voot de ARI-5206 Type-78 ontvanger. Voor meer informatie, zie dit document : The BC453 plus receiver Type 78 .

De BC-453 met dynamotor. De rode knop is voor de afstemming.

De voorkant met Adaptor-unit FT-260-A. In deze adaptor-unit moeten, om de radio zo te gebruiken een schakelaar en een potmeter worden gebouwd.

Schaal van 190 tot 550 kHz.

De FT-260-A

Op de achtergrond een plaatje met daarop alle toegepaste patenten. Ja, dat is nu echt Amerikaans.

De achterkant van de radio, uitgebracht in 1942 met een laag serienummer, 324. Dit exemplaar schijnt van de marine te zijn geweest, maar werd ook in vliegtuigen gebruikt..

Onderkant van de dynamotor DM-32-A

Bovenkant met typeplaatje.

Terug naar bovenkant pagina.

 

 

BC-458, de T-21 / ARC-5

Zender met het frequentiebereik van 5,3 tot 7 Mc.

De bedieningsknoppen van de set.

De antenne-aanpassingsspoel.

De afstemknop, waarmee de local-oscillator en de PA afgestemd worden.

Het "Manual"

Zijkant met beluchtings-openingen.

Klepjes in de bovendeksel, voorste opening voor de twee eindbuizen type1625, het achterste gaatje herbergt de oscillatorbuis 1626 en de indicator voor de calibratie type 1629.

Door middel van een spiegeltje in de achterklep kon het afstemoog van de calibrator bekeken worden. Een willekeurig kristal dat binnen de range van de zender viel, kon als calibratie gebruikt worden. Dit kristal werd dus niet gebruikt als frequentiebron voor de zender.

Op deze foto zijn de beide buizen te zien. Het gaatje aan de voorzijde is voor het instellen van de calibratie-afstemoscillator.

De achterkant met de universele aansluiting.

Links de afstemindicator en rechts de oscillator. In het midden de voet voor het kristal, dat niet zoals hier, maar in een afgeschermde bus was gemonteerd.

Linker zijkant.

Rechter kant met HF-smoorspoel van de eindtrap en de stevige, keramische spoel van de tank-kring. In de aluminium doos zit aan de zijkant een opening waar de calibratie grof kan worden ingesteld. Boven op is een gaatje voor de fijnafstelling.

De oscillatorspoel en calibratie-afstemcondensator.

De spoel is een degelijk stukje werk.

De componenten van de eindtrap met tankspoel en antenneaanpassings-rolspoel.

De onderkant met de drie grote variabele conensatoren. de linker is voor de afstemming van de oscillator. De rechter is voor het afstemmen van de eindtrap, terwijl de middelste ook deel van de tankkring is, maar met de hand in de meest optimale stand moet worden gezet.

Terug naar bovenkant pagina.

 

De BC-459-A

Dat is de "Army" uitvoering voor de Air-Force met een frequentie bereik van 7 to 9,1 MHz, dus mooi in de amateur 40-meterband.

Het totaal-aanzicht.

De voorkant.

Typeplaatje

Aansluiting voor het rack.

Terug naar bovenkant pagina.

 

De BC-696-A

Deze zender bestrijkt de 80 meterband heel mooi, loopt van 3 tot 4 MHz. en daardoor heel goed af te stemmen met de bijbehorende schaal.

 

Waarschijnlijk is het venstertje van een ARC-zender

De voorkant.

En, natuurlijk het typeplaatje.

Terug naar bovenkant pagina.

Nu maar wachten op de volgende delen.......

Voor verdere informatie van deze prachtige apparaten verwijs ik U naar de website van de AAFRadio - U.S. Military Aircraft Avionics from 1939 to 1945., Flightdeck, ARC-5 Forever

 

Flag Counter