RE-2/ARC-5 Antenna-Relay-Unit

Beetje bij beetje wordt het aantal componenten van een bijna complete en vooral werkende ARC-5-installatie bij elkaar gesprokkeld,
Dit keer is een Antenna Relay Unit RE-2/ARC-5 binnen gekomen.Dit exemplaar werd in 1944 gemaakt.

Ik was hem tegen gekomen bij een webwinkel van allerlei dump-artikelen in Italie. De prijs kwam overeen met de prijs van een command-set zender, met nog een keer de prijs van een command-set ontvanger voor de verzendkosten
Een redelijke investering voor zo'n simpel ding, maar ja, je ziet ze zelden en ze worden niet meer gemaakt.

Op internet zag het exemplaar er mooi uit, maar deze heeft waarschijnlijk een noodlanding in de Middelandse Zee meegemaakt, de sporen van (zout) water zijn heel goed te zien.

De drie aansluitingen, TR voor Transmitters, ANT voor de antenne en REC voor de receivers.

Binnen in het kastje zit een antennestroom-meter, waarschijnlijk een thermokoppel. Voor het uitlezen van de stroom kan gekozen worden voor het instrument in het kastje (Local) of voor een meter elders in het vliegtuig (Remote).

De grote aansluiting is voor de bediening vanuit de modulator via het "Key-circuit" het antennerelais te bedienen. Verder is hier in ook de meetleiding van de antennestroom aangesloten. De clipjes dienen voor de bevestiging op een shock-mount-rackje.

Het typeplaatje met producent-code CBY en die staat nu weer net niet op de lijst.

Aan de boven- en onderkant bevinden zich nog twee aansluitingen. Deze zijn van de serie-condensator voor de antenneverkorting.
De capaciteit is 50 pF en de doorslagspanning 7,5 kiloVolt. Aangezien dit een vacuum-condensator is, zal er wel geen interne waterschade zijn.

Voor het verwijderen van de condensator dient een van de zijkanten van de houder te worden losgeschroefd.

Zo ziet de C van 50 pF er dan uit.

Het binnenwerk, gelukkig is hier geen waterschade. Links boven het meet-instrument, daar onder de omschakelaar. Het bruine blokje is een thermokoppel. Rechts daar van de stroomtransformator. Rechts boven het antenne-relais.

Op deze afbeelding is nu links onder het antennerelais.

Detail van het relais. Het liep erg zwaar, maar door het enige keren te bewegen was de originele soepelheid snel weer terug.

Hier onder nog het schema van deze indrukwekkende unit.