Modulator BC-456-E  van SCR-274

 

Aangezien ik aangegeven had de SCR-274 set van het Aviodrome in Lelystand wel te willen repareren, was dat tevens een mooie gelegenheid de zaak op de foto te zetten. Maar eerst de klachten, "De zender doet het op eens niet meer" . Ja, dat kan natuurlijk van alles zijn, maar aangezien ik een soortgelijke set hier op de plank heb staan moet het niet te moeilijk zijn het defecte deel te vinden. Omdat de modulator (tevens voeding) een onlosmakelijk deel uit maakt van de installatie, heb ik gevraagd de beide zenders plus modulator naar Goor te laten komen. Nu, dat was snel geregeld en toen begon het ........

De installatie die op vakantie naar Goor ging.

De combinatie is de army-uitvoering SCR-274 en ik heb de andere uitvoering de ARC-5. Het is allemaal ook wel wat verwarrend, alle setjes worden in het algemeen als ARC-5 aangeduid. Ze zijn electrisch ook allemaal identiek en zien er meestal ook het zelfde uit. Maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, omdat die Amerikanen toch wat eigenwijze trekjes hebben, zijn de connectors zo gemaakt dat de onderdelen van SCR-274 en ARC-5 niet met dezelfde kabels met connectors kunnen worden verbonden. Mijn eerste poging om een zender in het rack te schuiven resulteerde in een vonkenregen in mijn modulator. Ik vond al dat het niet lekker zat, maar ja, je gaat er van uit dat het klopt, nee dus. De connector van de zender is net iets kleiner dan die op mijn rack. Toen ook maar eerst naar de andere connectors gekeken en ja, daar paste niks van. Er bleef niets anders over om alles met elkaar te verbinden met spaanplaatschroefjes en opgelrolde draadstukjes.
Maar eerst wat plaatjes van de modulator.

Afgezien van de kleur is de aanblik van de modulator het bijna zelfde als de MD-7 Hij is iets smaller dan de MD-7 omdat een extra connector aan de linker kant ontbreekt en rechts geen microfoon- en seinsleutelaansluitingen zijn.

Vooraanzicht van de BC-456-E

De connectors van de BC-456-E

De voorkant van de MD-7, afgezien van een beschermdop aan de linker kant en een key- en microfoonaansluiting , is de rest het zelfde. Alleen hebben de slimmerikken de pins van de beide buitenste connectors iets gewijzigd. of de beide kleinere aansluitingen overeen komen met de de andere set is nog maar de vraag. De pin-nummering van de verschillende modulators is wel weer identiek.

De achterkant met dynamotor. De beide dekseltjes aan de zijkanten herbergen resp. reserve- en hoofd-zekeringen.

De achterzijde in volle breedte. 

Inderdaad erg verstandig!  Er staat wel 560 Volt op de top van de 1625.

De kap boven op de modulator verwijderd, met een beetje handigheid zijn de buizen te verwisselen.

Na het verwijderen van de dynamotor heb je vrij zicht op de opbouw.

Het eerste wat op valt is dat er maar één 1625 gebruikt wordt. Bij deze uitvoering wordt alleen schermroostermodulatie toegepast, bij de MD-7 wordt anode-schermroostermodulatie toegepast met twee 1625's.

De opbouw vanaf de voorzijde gezien.  Links de spanningsstabilisator 150 Volt voor de schermroostespanning bij AM of tone-cw. Rechts de buis voor de tone-oscillator.

Bovenaanzicht, links het hoogspanningsrelais, waar de slechte soldering zat.

De bestukking van de bovenzijde.

De onderkant met de mooie, kleurige Engelse weerstanden of bedachten de Amerikanen deze??

De onderkant met de componenten.

Het typeplaatje met serienummer.

De gedemonteerde dynamotor.

De onderkant van de DM-33-A, ik neem aan dat de omvormer van de MD-7 wel past.

De gegevens van het model 21800.

Typeplaatje van de krachtbron.

Hier onder nog enige verhelderende overzichten over de werking van dit toch wel mooie systeem.

Functioneel diagram van de gelijkspanning-circuits.

.

De LF-circuits van de modulator.

Het uiteindelijke schema van de BC-456-E

Overigens was een slecht soldeercontact van het hoogspanningsrelais de oorzaak van de fout. Maar doordat de fout eerst in de zender werd gezocht werd dat pas later gevonden. Voordeel was wel dat de beide zenders grondig nagekeken zijn.

De pdf's van de manuals staan op de algemene ARC-5 pagina.

 

 

 

Flag Counter