De Unilarm I van Radio Becker, Zeist

Het is 28 september 2024. De dag begint nogal nat, vertrek uit Goor (waar natte sneeuw neerdaalde) om 6 uur 30 met enige mederadioamateurs richting "De Lichtmis" bij  Meppel. De beroemde radiomarkt. Het zal waarschijnlijk de laatste keer zijn, er gaan geruchten dat het volgend jaar niet meer plaats vindt. Of het ook waar is moeten we maar afwachten, het zou erg jammer zijn.
|Bij een rondgang over de markt strand ik bij een kraam waar een eigenaardig toestelletje staat, het lijkt wel op een gewoon portable transistor-radiootje uit de jaren 60. Maar er zit een echt leren tas omheen, nou dat zie je meestal bij dit soort toestellen niet. Dus het ding uitgekleed en nog eens bekeken en ja, wat zou het zijn. Plotseling kwam Mans Veldman achter de kraam en sprak "Geef dat ding maar aan Jan, wij weten ook niet wat het is. Je ziet hem binnenkort wel op z'n website...."
Dus plotseling in het bezit van dit wonderllijke ding, maar ja wat het nu precies is, dat blijft voorlopig nog een raadsel.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u in een apart venster een vergroot beeld.

Dat is 'm dan. In een soepel zwart leren jasje, de draagriem ontbreekt. Het merk is "Radio Becker".

"Radio Becker Telecommunicatie Industrie N.V." Dijnselburgerlaan-Zeist. Zo heette dat bedrijf. Een producent van zendapparatuur voor de scheepvaart/visserij. Maakte destijds ook communicatieapparatuur voor de brandweer (alarmontvangertjes e.d.) en speciale opdrachten voor de overheid. Omstreeks 1970 zijn de activiteiten beeindigd. Het was een puur nederlands bedrijf en had niets te maken met Becker Radio in Duitsland." Dat was een firma die bekend was voor z'n autoradio's.


Het schijnt echter dat ze nog veel meer maakten zoals navigatieapparatuur, echoloden, goniometers, radarinstallaties. Of ze alles zelf maakten weet ik niet, ze vertegenwoordigden wel de firma Sharp voor automatische piloten.
Terug naar de geheimzinnige ontvanger.

De bovenkant. Dit leren deel is dmv. vier drukknopen afneembaar. Het moet toch wat professioneels geweest zijn gezien het bordje aan de rechter kant.


Wanneer de antenne vertikaal gezet wordt , treedt een schakelaar in werking die de radio aan zet. De meter geeft bij ingedrukte knop de toestand van de ingebouwde accu's aan. In normale stand een soort "S-meter"?? Verder een aansluiting om de batterijen te laden.

Wanneer je de leren bekleding verwijdert komt de grijze kunsstof kast tevoorschijn. Er zit ook nog een sticker op met Nr. 545, het serienummer van de radio met een titel "C3". Dat zal waarschijnlijk een vooringesteld kanaal zijn.

En zo ziet het geheel uitgeklede radiootje er uit. De "UNILARM I" .

't Ja, wat ontbreekt is een afstem-knop en een volumeregelaar. Dus toch geen standaard portable radio?????

De achterkant, hier ook weer de coderering C 3. En een typeplaatje.

Nu wordt het interessant. Typenummer is wel normaal, serienummer ook. Maar dan NSN, dat betekent Nato Stock Number. Waarbij de eerste 4 cijfers de categorie aangeven en de tweede twee cijfers het land van herkomst. 17 staat voor Nederland, dat klopt, Zeist ligt nog steeds in Nederland. De betekenis van de rest van de cijfers is me niet bekend. Nu wordt het toch spannender.

Na het verwijderen van de achterplaat komt het bovenstaande tevoorschijn. Rechts het batterijvak.

Het lege batterij-compartiment, waar in twee batterijsetjes behoren te ligggen.

Dit zijn de batterijen, gewoon ouderwetse NiCad-cellen van redelijk fors formaat en ze zien er niet erg fris meer uit. De reden dat ik ze er direct uitgehaald heb.

Vier cellen van 1,5 Volt op elkaar gestapeld en bijeen gehouden met krimpfolie. Per eenheid goed voor 6 Volt, dus 12 Volt met elkaar.

De beide printen zitten gescharnierd aan elkaar.

De achterkant, met de componentenzijde.  Rechts boven de ingangstrap met daaronder de eerste oscillator die op 26, 8 MHz genereert en vervolgens verviervoudigd wordt en op 107,2 MHz uitkomt. Dit signaal wordt boven in het midden gemengd met het ingangssignaal waarbij het resultaat 10,7 MHz. is, de standaard MF van FM-ontvangertjes. Dit signaal wordt dan weer gemengd met een tweede oscillator, links boven, die werkt op 10,245 MHz. Het verschil wordt dan 455 kHz, dat staat ook op het rode Murata-keramische filter.  Nu moet de ontvangst frequentie ook te herleiden zijn. 107,2 MHz plus of min 10,7 MHz. Door een signaalgenerator bij de antenne te houden kwam ik op 96,55 MHz terecht. Dat gaf het grootste signaal op 455 kHz. De ingansfrequentie komt ook ca. overeen met de totale lengte van de antenne, namelijk 68 cm plus 10 cm draad intern. Dat is dus 78 cm. Dat kan dan een kwart golfantenne zijn, 4 x 78 = 312 cm. 300 : 3,12 = 96.15 MHz. Dat klopt dus aardig. De kanalen worden gedefinieerd door het kristal van de eerste oscillator te wijzigen. In dit geval dus kanaal 3.

 

 

We zijn er natuurlijk nog niet, want na het keramische 455 kHz-filter komt nog een detectiegedeelte met twee uitgangen die naar de basisprint gaan. En hoe dat werkt mag Joost weten. Waarschijnlijk komt bij een bepaalde modulatie de boel in werking en produceert de radio via een piezo-elektrische pieper een signaal.

Ik weet het niet, wie wel ??????????????????

Een iets meer gedetailleerde blik op de basis-print.

Samenvatting.

Dit is een apparaat voor complotdenkers. Is het iets uit de uiterst geheime "Operaties en Inlichtingen"-tijd ( O en I ), de "Stay-behind"-organisatie van onze regering?. Een als portable vermomd radiootje dat niet opvalt. Ontvangst in de FM-omroepband.  De bevelhebbers geven even een signaaltje aan de omroepzenders en het alarm komt door. Nou ja zo kun je nog wel meer verzinnen. Overigens heette "O en I " in Italie "Gladio". In dat land benutten extreem rechtse groepereingen de enorme voorraden wapens, explosieven en andere zaken om aansl;agen te plegen. De hele zaak vloog op en de toenmalige baas van Italie Andreotti hief de organisatie op, maar verkondigde dat in zo'n beetje heel Europa overeenkomstige organisaties actief waren. Dus ook in Nederland, zelfs in Zwitserland  ( Project-26) !!!. De organisatie had voorraden aangelegd op veel plaatsen in Nederland. Ook in de Scheveningse bosjes, die plek werd ontdekt en de criminelen Klepper en Mieremet werden voorzien van wapens uit de deze voorraad. Bang voor hun eigen leven gaven ze zich in 1991 aan bij de politie, die gaf de gegevens van de wapens door aan defensie. Daar schrokken ze zich lam en er werd geprobeerd de hele zaak in de doofpot te stoppen. De toenmalige premier Ruud Lubbers heeft de zaak opgeheven. Of er nog steeds iets dergelijks achter de hand gehouden wordt is niet bekend, maar wel aannemelijk. Dus stof genoeg om dit radiootje in een spannend verhaal te stoppen.....

Voor meer informatie over Operaties en Inlichtingen zie : O en I . Zeer interessant!!


Feit blijft, het heeft een Nato-stock-nummer, het ziet er uit als een gewoon radiootje, het ontvangt in een omroepband en het is uit de koude-oorlogtijd. Genoeg om er de wildste verhalen omheen te breien.
Wie helpt me, alle verhalen zijn welkom.

Misschien vinden we ooit nog eens het antwoord op de grote vraag...........

Succes.

Flag Counter