De telefoon TA3001 of F.Tf-50 , ook geschikt voor gebruik met de telefooncentrale BD-71.
Dit toestel is van Zwitsers fabrikaat, de firma Albiswerk Zürich AG. maakte ze. Het leuke hiervan is dat dit bedrijf gedurende bijna negen jaren mijn werkgever was. Ik was dan ook blij verrast toen ik de telefoon met het typische Albiswerk-embleem tegen kwam. Zie onder:
Het ronde ding naast de veer voor de batterij, is het symbool voor een draaikiezer, dit was het logo van het bedrijf, dat naast telefooncentrales en -toestellen, ook nachtzichtapparatuur en stukken vuurleiding maakte. Tijdens mijn verblijf in Zürich, werd de naam in Siemens Albis Zürich gewijzigd, of kort SAZ. In 2002 was ik weer eens te gast bij het bedrijf en het heet nu Siemens.
Hier zijn de beide lijn-aansluitingen te zien met de haak en de veer waarmee de 1,5 Volt staafbatterij wordt vastgeklemd. In tegenstelling tot de EE8 die met 3 Volt werkt, werkt deze met 1,5 Volt..
Dit is hem dan in volle glorie, het embleem staat ook in het midden van de microfoon.
Technische gegevens:
Bereik : Spreken: Max. demping ......40 dB en Wekken : .....30dB. Systeem : Lokale Batterij Signalering: Handgenerator, uitgang 33,3 Hz bij 70 Volt (dat voel je), bel 10-50 Hz. Voeding: staafbatterij 1,5 Volt (6,5 x 2,5 cm) Samenstellende hoofdonderdelen: Veldtelefoontoestel TA-3001, aantal 1. Afmeteingen :20 x 13 x 9 cm Gewicht: 2,35 kg. Algemene gegevens: Detaillijst: VBD 7 & 8, TA-3001 literatuur: TH 11-401
De hoorn, heel wat lichter dan de Amerikaanse en Engelse Handsets.
Op de microfoon-dop weer het logo Albiswerk Zürich AG.
Het microfoonkapsel is van iets met een K, dat zou Krone kunnen zijn.Het moet eigenlijk een 1,5 Volt exemplaar met rode punt zijn en geen groene. De telefoon-ontvanger is van de firma Autophon, ook Zwitsers. Het type is TK398 met een impedantie van 130 Ohm.
Het toestel uit de canvas tas gehaald, de zwengelzijde.
Onder de gaten voor het belsignaal en boven de batterij en de lijn-aansluitingen.
De batterij wordt door een forse veer op zijn plaats gehouden.
De achterkant met afdekplaat.
De aansluiting van de telefoonhoorn, lijnaansluitingen en de haak.
Onder in de bel en de zwarte doos er boven bevat de belgenerator.
Een lege tas, het in- en uitbouwen gaat aanzienlijk makkelijker dan bij de EE-8.
Het schema. Het toestel is allen geschikt voor L.B. bedrijf of wel Lokale Batterij.
Bedradings-schema en gebruiksaanwijzing. Alles netjes in de Nederlandse taal. Nu kon dat ook makkelijk bij AWZ, er werkten relatief veel Nederlanders.
Hieronder de voorganger van deze veldtelefoons, in gebruik bij het Nederlandse leger en gemaakt door de "Albiswerke Zürich A.G."van 1926.