Ericsson DAN1001

Bij een opruiming weer eens mooie, oude zwengeltelefoons gevonden. Waaronder de DAN 1001 telefoon voor wandmontage bij LB ( Local Battery) systemen, bouwjaar 1945. Uitgezonderd de inductor van het toestel, is dit een zelfde toestel zoals gebruikt bij CB ( Central Batterij) of automatiche systemen. De inductor of generator is een wat kleiner en moderner type dan zijn voorgangers en produceert wat meer output .
De transformator heeft een gesloten ijzerkern en is "anti sidetone" geschakeld. De combinatie van de trafo en de goede eigenschappen van de telefoonhoorn zorgen voor een betere geluidsoverdracht dan de vroegere sets van de zelfde soort. Normaal gesproken rinkelt de eigen bel niet wanneer er aan de inductor wordt gezwengeld, maar de schakeling kan op eenvoudige wijze veranderd worden om ook de eigen bel te laten rinkelen. De telefoon maakt gebruik van twee 1,5 Volt batterijen. Waar die onder gebracht moeten worden is mij nog niet duidelijk, misschien wel in een apart kastje????.
Maten: hoogte 217 mm, breedte 151 mm. ( Achterplaat van het toestel)

Deze uitvoering heeft zwart gelakte bellen, er zijn er ook met blanke, glimmende bellen. Rechts het zwengeltje,

Ericsson LM.

Door de zwengel naar je toe te draaien wordt hij van de inductor-as afgedraaid en door het losdraaien van één schroef (midden boven) kan de kap van het toestel geopend worden. Bovenaan zijn twee scharnierpunten.

Het tandwiel van de inductor, degelijke oude tandwieltechniek.

De transformator en een deel van de haakschakelaar.

De andere kant van de inductor .

Hier moeten de hoorn en de lijn aangsloten worden. Misschien ook de batterijen.

Dit is een afbeelding van de bijbehorende hoorn.