Zender-ontvanger RT-70/GRC

De "Receiver-Transmitter" RT-70/GRC, maakt deel uit van bv. de Radio Set AN/GRC-3. De GRC-3 t/m 8 zijn combinaties van zenders en ontvangers met bijbehorende voedingen en andere hulpapparaten. Het zijn de opvolgers van de sets die tijdens de tweede wereldoorlog werden gebruikt. Ze werken in het frequentiegebied van 20 t/m 58,4 MHz. In het verleden heb ik weinig belangstelling gehad voor deze apparaten, ze waren in mijn ogen te modern en nauwelijks te gebruiken voor radio-amateur-doeleinden.
De 10 meter-band kon gebruikt worden in het FM-deel en de 6-meterband ook alleen in FM.
Maar met het voortschrijden der jaren worden ook deze apparaten historisch materiaal en je kunt er op 50 MC toch wel leuk mee spelen. Ik had een complete GRC-7, maar die heb ik ooit verkocht. Wat ik nog over heb is een GRC-6 en die bestaat uit een zender/ontvanger RT67/GRC, een voeding PP-112/GR, een zender/ontvanger RT-70/GRC en een LF-versterker AM-65/GRC.
Nu ben ik onlangs de trotse bezitter geworden van nog eens twee RT-70's, een AM-65 en een gesloopte AM-65. Nieuwsgierig als ik ben heb ik gelijk de setjes geprobeerd. De RT-70's werken, maar de AM-65 niet. Deze laatste is door het Nederlandse leger gemodificeerd en bevat een paar moderne regelaars met halfgeleiders, maar daar over meer in een hoofdstuk over de AM-65. Nu eerst de RT-70.

De RT-70 in zijn zeer lichte, toch zeer robuuste aluminium behuizing. Aan de zijkant de bevestigingen om hem op een AM-65 te knopen of op een batterij-voedings-set.

Dit exemplaar werd in licentie door onze nationale gloeilampenfabriek in het zuiden des lands gemaakt, waarschijnlijk filiaal Huizen bij Hilversum. Het ontwerp is Amerikaans en wat de onderdelen betreft bijna niet stuk te krijgen. De buizen zijn het meest kwetsbaar. Maar lekkende condensatoren en verlopende weerstanden kent dit apparaat nauwelijks. Mechanisch zit het ook oerdegelijk en mooi in elkaar.

Het vooraanzicht met de bedienings-organen en aansluitingen. Zonder bijbehorende apparatuur is de transceiver eenvoudig aan de praat te krijgen, een voeding van 90 Volt en 6,3 Volt DC zijn voldoende. Op de powerplug punten D en E beide aansluiten op de min van de gezamenlijke voedingen. Punt B en F aansluiten aan de +6,3 Volt en punt J en H aan +90 Volt. Een antennetje met een impedantie van ca. 50 Ohm aansluiten en de telefoonhoorn, type H-33/PT op de audioplug aansluiten. Wanneer je een tweede set hebt, het zelfde verhaal en zo kun je al met elkaar praten. Ik weet dat het met een mobieltje eenvoudiger gaat, maar met deze sets wordt je niet afgeleid door SMS'jes of WhatsApp-berichten.
De vuldop boven op het huis is de toegang tot de afstem-C van de tankkring om de eindtrap nog wat bij te kunnen stemmen.

Nogmaals een blik op de knopjes en connectors. Het schaalverlichtingslampje is van een bijzonder soort, klein en 1,35 Volt. Vind ze maar eens.
De vier knoppen aan de zijkant van het front dienen voor het vastzetten van de set in de behuizing.

Zijaanzicht (links) op het zendergedeelte. Onder de afdekking bevindt zich C-10, de afstem-C van de kringen in de zender. De opening is een "Observation hole", wat daar te zien is?? Een paar platen van de afstem-C?? Of moet het kijkglas vol zijn, zonder bellen zoals vroeger op de benzinepompen stond?

De component-aanduiding.

Detail van de aandrijving met flexibele koppeling en een kabeltrommel met stevige kabel. Midden boven het 1 MHz kristal voor de kalibratie.

Nogmaals het kijkgat en verder een vierhoekig, leeg doosje. Hier in hoort de buizentrekker ze zitten, een onmisbaar gereedschap om de buisjes er uit te pulken.
Het kristal Y-1 is een 7,5 MHz type. Deze frequentie wordt verdubbeld naar 15 MHz en gemengd met de variable frequentie van 32 tot 43,4 MHz en dat resulteert weer in een bereik van 47 tot 58,4 MHz.

De onderkant van de set met aan de bovenzijde de zender en onder de ontvanger.

De bovenzijde van het chassis, boven weer het zendergedeelte en onder de ontvanger.

Bovenzijde, component-benaming.

Rechts van de drie trimmers is een klein toetertje te zien. Dat zorgt er voor dat je met de schroevendraaier door het gat in de bovenkant van het huis met de ogen dicht in de sleuf van de afstem-C (C-41) van de tankkring kunt mikken.

Voor de slechtzienden onder ons, nogmaals de schroef van de afstem-C-tankkring.

De andere kant van de kabelbaan.

De linker zijkant met zicht op de lange reeks middenfrequent-transformatoren van de ontvanger en verder een aluminium strip waar iets op staat. Het is een dubbel-conversiesuper met middenfrequenties van 15 MHz en 1,4 MHz.

Componentenposities met benaming.

De tekst die bij schakelaar S-101 hoort. Na enig zoekwerk gevonden waar die toe dient. Het gaat hier om het toepassingsgebied van de RT-70. In de TANK-stand moet het audiosignaal nogal sterk zijn, in de stand VEH, dat is andere voertuigen dan de tank, zijn ook de signalen wat aangepast aan de omgeving en in de stand FIELD ook. Maar nog belangrijker is dat om de een of andere reden in de standen TANK en VEHIKEL er tijdens ontvangst een extra belastings-weerstand aan de + 90 Volt aangesloten wordt om voor een gelijke belasting van de voeding te zorgen tijdens ontvangen en zenden. In die beide standen bij zowel zenden als ontvangen 80 mA.Bij gebruik van de batterij-unit in de FIELD-positie is dat niet nodig en ook niet wenselijk, de batterij is toch al vrij snel leeg. De totaal opgenomen stroom tijdens zenden is dan ca. 80 mA en bij ontvangst 40 mA.

De achterkant van de radio. Dit H-vormige gedeelte kan losgeschroefd worden zodat de beide sub-chassis uit geklapt kunnen worden. Voor een service-beurt wel handig natuurlijk.

Het blokschema.

De combinatie RT-70 en AM-65.

De combinatie RT-70 met batterij-eenheid CY-590/GRC

De CY-590, batterij-set voor "FIELD"-bedrijf.

Zo wordt de batterijkast aan de RT-70 aangesloten.

De CY-590 batterijkast. Deze bezit ik dus niet.

Nog wat details.

De lege kast.

 

Flag Counter