In tegenstelling tot zijn kleinere broertje, de RT-70, is dit een echt zwaargewicht. Ik weet nu ook weer waarom deze set een beetje op de achtergrond geraakt is. Hij stond op zolder en moest naar beneden vervoerd worden. Dat doe je niet voor je plezier. Ik stootte mijn hoofd al aan een dak-balk en moest toen nog de half ronde trap afdalen. Maar het is allemaal goed gegaan, anders was dit artikel niet verschenen.
Daar is hij dan, de RT67/GRC.Een transceiver met een frequentiebereik van 27 tot 38,9 MHz. Je hebt dus alleen de 10 meterband van 28 Mhz tot ca.29.8 MHz., want de modulatie is FM. Het aantal kanalen bedraagt 120 bij een kanaalafstand van 100 kHz. Bij mobiel gebruik is het afstandsbereik bij high power ca. 16 km en stationair ca. 24 km. Als antenne wordt een staafantenne gebruikt.
De output bedraagt 16 Watt in de hoogste stand en 2 Wat in de lage stand.
Het vooraanzicht van dit degelijke toestel. Overigens produceert de ontvanger een LF-vermogen van 1 Watt in de luidspreker en 50 mWatt in de hoofdtelefoon.. De bandbreedte bedraagt 80 kHz bij 6 dB afval, 140 kHz bij 30 db en 200 kHz bij 60 db. Dus lekker breed. De gevoeligheid bedraagt bij een ruisafstand bij 0,5 microVolt ingangsspanning 20 db.
De eerste middenfrequentie
varieert van 4,45 en 5,45 MHz terwijl de tweede IF vast staat op 1,4 MHz.
De hele unit wordt gevoed met een PSU type PP-112/GR, deze wordt in een apart hoofstuk behandeld.
De aansluitingen aan de linker kant. Door de raampjes bij MCS en TENTH MCS is de frequentie af te lezen.
Rechts de voedingsplug met daar boven de squelch-instelling.
De antenne-aansluitingen en de meter-switch die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor de gloeidraden-test. Het uitgangsvermogen kan ook afgelezen worden en de 90 Volt voedingsspanning. Boven de meterswitch een dopje waar achter zich de antenne aanpassing bevindt.
Bij de gloeispanning moet de wijzer zich binnen het rode vlak bevinden, dat geldt ook voor de 90 Volt en de HF-power. Rechts boven de volumeregelaar..
Overzicht van het ontvanger-gedeelte, met zo'n 16 buizen moet er vast wel wat te ontvangen zijn.
De opstelling van de zender.
De zesvoudige afstem-conensator met rimmers, waarvan er een met een wormwiel op afstand (van het front) te bedienen is.
Met dit indrukwekkende mechaniek wordt een afstemcondensator op voor-ingestelde waarde gezet. Wat een techniek.
Overzicht van de filament-check. Onder het deksel bevindt zich een hele partij kristallen.
De onderkant van het apparaat. Er zijn componenten van zeer goede kwaliteit gebruikt, waar onder veel Siemens materiaal. Het mocht een paar cent kosten en dat deed het waarschijnlijk ook.
De bovenkant met helemaal boven het zender gedeelte en onder de ontvanger.
Het zelfde, maar nu omgekeerd.
Een blik op de achterkant. De twee grote moeren zijn voor de preciese instelling van de afstem-condensator-assen.
Mochten er mensen zijn die wat meer details willen weten, ik heb het manual, maar het is me te omvangrijk om te scannnen. Maar stukjes er uit zijn altijd mogelijk.