Telefoon Krone Type LB-1960

Hoewel het apparaat er uitziet als een civiel telefoontoestel en ook is, gaat het hier om een uitvoering die door defensie werd gebruikt. Dit type LB, wat betekent "Lokale Batterij", in tegenstelling tot de centrale gevoede apparaten, was in gebruik bij het toenmalig ( 1960, nog steeds koude oorlog) Ministerie Van Oorlog ( MVO).

Het apparaat stond in verbinding met een handbediende telefooncentrale, die opgeroepen werd door middel van het zwengeltje aan de rechter kant. Je gaf je wensen door aan de centralist(e) en die verbond je dan door met het gewenste nummer. Dit soort toestellen was ook in combinatie met veldtelefoons te gebruiken.

Vooraanzicht met rechts de zwengel.

Hier is de bel-generator nog beter zichtbaar.

Het MVO-plaatje.

Het apparaat in de toestand zoals ik hem gekocht heb. Het binnenwerk is hier al verwijderd.

Het lege binnenwerk.

Dit zijn de onderdelen die binnen in het toestel horen te zitten.

De hoorn, slinger en de bellen.

Hier was de batterijhouder bevestigd. De groene uitslag komt van de batterijen die iets te lang in de houder hebben gezeten en hun chemische werking buiten de batterij hebben voortgezet.

Onder in dit bad met soda liggen de aangetaste delen. Ik heb getracht de dikke groene korsten van de batterijkontakten te verwijderen in de soda-oplossing, uiteindelijk met vijl en staalborstel de zaak schoon gemaakt.

Zo ziet het er nu uit, rechts onder heb ik een nieuwe aansluiting moeten maken, de oude was volledig weggerot.

 

De kap op de batterijhouder.

Het binnenwerk is weer gemonteerd.

De aansluitingen van het haak-kontakt en het toestel.

De onderplaat aan de binnenzijde.

En natuurlijk het schema.