LF-versterker AM-65/230 voor lichtnetvoeding

Aangezien ik vaker met dit soort apparaten in de shack zit en niet in voertuigen, is het wel handig om ipv. een accu of voedingsapparaat de set vanuit het lichtnet te voeden. Normaal gesproken is het "Not done" daar een originele set aan te wagen. In dit geval was een ander er al in geslaagd een AM-65 volledig te verbouwen, ook het uiterlijk. Jammer, maar je hoeft er niet wakker van te liggen als je daar wat in verbouwt. En dat heb ik gedaan.

Zo ziet de voorkant er uit. Met een frees zijn de hoeken weg gehaald. Verder waren alle gaten voor de connectors leeg en ook delen daarvan weg gezaagd. Er moest dus een nieuw stukje frontplaat op maat worden gemaakt.

Dit is het resultaat.
De teksten op het front zeggen waarschijnlijk genoeg. De kreet "blown" bij de zekering houdt in dat, wanneer het ledje brandt, de 1 Amp. zekering van de 6,3 Volt er uit geblazen is als redding voor de gloeidraden van de batterijbuisjes. Links is op het label duidelijk aangegeven dat dit een 230 Volt-type AM-65 is.

Dat er wat mee gebeurd was stond al op de kast vermeld, Nu moet ik er eigenlijk nog een sticker opplakken dat de firma PA3ESY ook bezig is geweest.

Rechts een oude Philips trafo die omgekeerd gebruikt wordt, dwz. aan de secundaire kant wordt de helft van de 270-0-270 aftakking gebruikt om met 230 Volt te voeden. Nu kun je dus heel makkelijk van de primaire kant via de aftakkingen van het spannings-caroussel de benodigde spanning pakken. Doordat de voedingsspanning van 230 Volt niet geheel overeenkomt met 270 Volt, zullen de andere spanning ook niet helemaal kloppen. Om een niet al te hoge spanning voor de anode-spanning van 90 Volt te kiezen hoeft er ook niet zo veel weggewerkt (warmte) te worden, dus er kan eenvoudig een aftakking van de primaire kant gekozen worden.. De gloeispanningswikkelingen geven ook wat minder, maar er komt samen met de 6,3 V en de 4 Volt toch nog ongeveer 10 volt uit, genoeg om de 6,3 Volt gelijkspanning met een L8705CT te maken.


De onderkant, daar is niet zo veel ruimte, dus is er ook niet zo veel te zien. Boven is, door de gaten, het koelblok van de L8705 te zien. Dat had gerust wat kleiner gekund, want met de belasting door de gloeistroom valt erg mee, zo rond de 500 mA, daar wordt de regulator niet echt warm of koud van. In het midden, net naast de soldeerstrip, bevindt zich de IRF740, die de referentiespanning vanuit een 0B2 krijgt, links onder de trafo. Het is dus een soort hybride anodespannings-voeding geworden, ja je moet een beetje met de mode mee.

Nogmaals een blik op de bovenkant, er is nog wel ruimte voor een buis en een klein uitgangstrafootje voor een LF-versterker.

Boven de trafo is de 0B2 te zien, die zit nog op zijn originele plek, alleen was het toen een 0A2.

Het schema van de voeding. De 6,3 Volt gloeispanning is beveiligd tegen overspanning met een Thyristor 2N4444, die bij 7 volt aanspreekt en de uitgang kortsluit.
De L8705 vindt dat niet erg want die heeft een kortsluitbeveiliging, de 1 Amp. zekering zal er dan ook niet uit vliegen. Anders wordt het wanneer de L8705 defect raakt en er inwendig een sluiting is, dan zal de zekering wel doorbranden en wordt het tijd voor nader onderzoek.

De ervaringen tot dusver zijn erg bemoedigend en dit soort voedingen is ook prima inzetbaar voor bv. een BC1000 of WS-88.

Flag Counter