Controlunits.
Om de WS-19 ook in tanks en andere pantservoertuigen goed te kunnen gebruiken werden er tal van kastjes ontwikkeld om dit te realiseren. In hoofdzaak ging het om de mogelijkheid complete bemanningen van voertuigen met elkaar te laten communiceren via de intercom, tussen twee voertuigen met de A-set of de B-set.
Verder waren schakelingen voor ongeveer elk voorkomend geval bedacht en gemaakt.
De mechanische opzet van de boxes is uiterst simpel, een grondplaat die ergens in het voertuig werd bevestigd en een daarop passend bedieningsdeel met aansluitingen naar andere boxes of wireless-sets en microfoon/telefoonaansluitingen.
De onderplaat die met twee bouten ergens in het voertuig wordt geplaatst. De beide beugels zijn voorzien van gaten met schroefdraad waar dan weer de unit mee bevestigd wordt.
Dit is dan het geheel. In deze uitvoering twee "Drop-leads" voor aansluiting van de hoofdtelefoon/microfoon.
Dit is de No. 1A. MK. II met ZA-nummer Z.A. 10274. De keuzeknop om te communiceren via A-set, Intercom en B-set. De twee grote schroeven ter bevestiging van het kastje op de gronplaat.
De twee drop-leads.
Er zitten in deze uitvoering ook twee afgestopte gaten om direct een bedrading aan te leggen naar de microfoon en telefoon. De twaalf-pens connector dient in dit geval voor de verbinding met een zelfde connector van een No.2 control-unit. Hierdoor wordt een complete schakelmogelijkheid gecreeerd tussen Wireless-set en gebruikers.
De werking en vooral de samenwerking van de kastjes is een vak apart . Je moet een doorgewinterde schakelaar- en relais-specialist zijn om de verschillende schakeltoestanden te kunnen doorgronden. Je moet er maar vanuit gaan dat het werkt zoals het de bedoeling is.
Daarbij is dit nog één van de meest eenvoudige controlunits.........
Het binnenwerk. Er zit ook nog een zekering ( WS A UNATTENDED) in die in sommige situaties moet worden verwijderd aangezien er anders een kortsluiting in het LT-circuit (Laagspanning-circuit) ontstaat. Deze uitvoering heeft een aansluitbordje voor microfoon/telefoon. De twee zwarte stoppen in wanden zijn voor de doorvoer van die bedrading.
Van het type A bestaan dus meerdere uitvoeringen die hier onder opgesomd worden (Met dank aan het boek Wireless for the Warrior deel 2 van Louis Meulstee).
Bovenstaand schema van een No.1 A
Dit is een No. 1 Mk II.
En dit is de No. 1A MK.II.
De onderdelen van de buitenkant, zie lijst onder aan de bladzijde.
De binnenkant en de dropleads.
De bestel-lijst.
Overigens is deze Unit in meerdere uitvoeringen en onder meerdere ZA-nummers bekend.
Control Unit No. 1 | ZA3098 |
Control Unit No. 1 Mk.2 | ZA10243 |
Control Unit No. 1 A | ZA10133 |
Control Unit No. 1 A Mk 2 | ZA10274 |
Control Unit No. 1 A Mk2/1 | ZA 27475 |
Waarbij een /1 waarschijnlijk betekent dat het een Tropen-bestendige uitvoering betreft.