Wireless Set No.46

 

Ja, ja, een Wireless Set No. 46

Inbedrijfname !!!!!

Daar zijn er heel veel van gemaakt en ook heel veel van gesloopt of weggegooid. Dit exemplaar heb ik gekregen, jawel U leest het goed, gekregen. En daar ben ik heel blij mee.

Het is een set die in 1942, speciaal voor landingsactiviteiten, werd ontworpen. Het apparaat is geschikt zowel voor telefonie als voor telegrafie. De send/receive-knop doet tevens dienst als key. De seinsnelheid is maximaal ca. 12 woorden per minuut.

Netjes opgeborgen in zijn cover.

Op deze foto een betere blik op de key. Het frequentiegebied is in vier bereiken onderverdeeld en wel: Range 1 : 3,4 - 4,3 MHz
Range 2 : 5,0 - 6,0 MHz
Range 3 : 6,4 - 7,6 MHz
Range 4 : 7,9 - 9,1 MHz

Buizenbezetting:

Zender: Oscillator : ATP4
Modulator: ARP37

Ontvanger: Mengtrap/local oscill. : ARTP2
1. MF : ARP12
2. MF + reflex. LF versterker : ARP12
Detector en AVC : AR8

de MF bedraagt 1550 kHz.

Voeding: 150 Volt anodespanning
3 Volt gloeispanning
-12 Volt negatief voor modulator.

Bereik: Afhankelijk van de omstandigheden en antenne, ongeveer 8-10 mijlen.

Gewicht: Set ca. 11 lb, complete set met batterijen enz. 24 lb.

De bediening is uitermate eenvoudig. Dat moest ook wel want bij een landing op het strand, onder vijandelijk vuur, heb je wel wat anders te doen dan "netten" en afstemmen.

 

 

De seinsleutel rechts boven, links-onder daarvan de indicator waarmee de antennetrimmer voor optimale afstemming kan worden afgesteld. In de dop zit een gloeilampje dat verbonden kan worden met de antenne-uitgang, heel vernuftig.

Op deze foto is ook de verbinding naar de antenne te zien. Boven het serienummer zit een glaasje met de indicatie of de set aan of uit staat.

De set van boven. De ATP4 en ARP37 ontbreken nog.

Nu bestukt met alle buizen en kristallen.

De zenderzijde, hier zijn ook de trafootjes te zien.

Op deze afbeelding zijn alle componenten aanwezig.

De beide buizen voor de zender, links de ATP4 en rechts de moeilijk verkrijgbare ARP37.

De ontvangerkant.

Hier ontbreekt de aerial-trimmer nog. Verder dient de kristal-unit nog te worden bewerkt.

De onderzijde , de bussen in het bruine pertinax zijn voor de losse spoelblokken. ( Per range een ander spoelblok)

De rest, geheel aan de rechterzijde ontbreekt de derde MF-trafo. Daar moet nog wat voor bedacht worden.

Het geheel zit weer in deze canvas -tas, waar ook de antennestaafjes opgeborgen zijn.

In deksel zijn nog wat aanwijzingen te lezen.

Na de sloop, het te repareren stuk ijzer. De gaatjes bovenin zijn voor de bevestiging van de drie trimmers.

t'Ja, hoe nu verder???

Bij de demontage sneuvelde de aan/uit-schakelaar.

Gerepareerd, dat zie je toch niet weer.

Zo hier en daar maar een labeltje gemaakt, hij moet ook nog weer in elkaar gezet worden. Er wordt verder aan gewerkt en ik hoop hem voor 2007 weer aan de praat te hebben. U wordt op de hoogte gehouden. Hier staan ook de draden op die, zoals later in 2011 bleek, verwisseld zijn.

Een dagje vrij helpt, de kristal-unit weer recht gebogen, een aerial-trimmer gevonden en een houder gemaakt. De knoppen en plaatjes gepoetst en de zaak weer in elkaar gezet. Zie de afbeeldingen hieronder.

De kristal-unit gerepareerd met de bijbehorende trimmers.

 

Bezet met twee kristallen voor de "White Range". De kleur op de kristallen klopt, de frequentie nog niet, want de huizen zijn leeg. Er is echter ruimte genoeg om hier wat kristallen in te plaatsen.

De trimmer.

De ontvangerzijde met gerepareerde kristallen-set.

En hier het gepoetste front.

Inmiddels is ook de basis voor de coil-unit gelegd. Ik heb besloten om er maar een te maken en wel de unit voor Range 2, van 6,4 tot 7,6 MHz. Dat is de "White Range" met het nummer ZA14895.

Links de oscillatorspoel van 20 muH en rechts de ingangs- en tankspoel van 4,7 muH. De unit is met kaarsenvet getropicalized.

Hier vanuit een andere hoek, het tussenschot en de kap ontbreken nog.

Dit is het onderaanzicht

De coil-unit ingeblikt, hij kan met heel veel moeite open. Dus ik hoop dat het binnenwerk goed is.( Niet geprobeerd, dom, dom)

Zo ziet dat er dus uit.

Op deze afbeelding is te zien hoe de unit ingebouwd is.

De originele coilset.

De onderkant, de 0,1 muF condensatoren zijn vervangen.

Er zijn inmiddels weer wat onderdelen bijgekomen. Dankzij Louis Meulstee, die nog wat onderdelen had liggen, eindelijk de derde middenfrequent.

Ook dankzij Louis, een coil-unit en een kristal op de kop getikt. Deze waren te koop op de beroemde radiomarkt van Rosmalen 2008. Bij mijn leverancier van de mooie microfoonstekker van de T1154. Ik had de hele kraam niet gezien........

Drie jaar later, redelijk precies, net voor de markt in Rosmalen van 2011, is de derde MF gemonteerd.

Hier nog een blik op de MF-trafo met opgebouwd aansluitplaatje.

Het is de "yellow"set, die loopt van 7,9 tot 9,1 MHz.

Zoziet dat er van onder uit.

En dit is het binnenwerk. De spoelen zijn regelbaar, ik zal mijn zelfgemaakte weer uitelkaar halen en ombouwen naar het rode bereik in de 80 meter-band.

Op deze afbeelding is goed te zien dat onder het gele afplakband, twee gaten schuil gaan, die gebruikt worden om de set af te regelen.

Het kristal van 3720 MHz, in originele verpakking en met datum, 25 oktober 1944.

Air Ministry of Army ???

Met een laag serienummer.

 

 

 

6 Maart 2011,

Na de succesvolle opknapbeurt van de WS-18-zender, heb ik de WS-46 weer eens op de tafel gelegd. Zoals hierboven al vermeld, had ik de derde MF-trafo, al twee jaar geleden verworven, maar die moest nog steeds worden aangesloten en hoe moest dat. Het was een heel gepuzzel, temeer omdat de vorige eigenaar de trafo er niet gewoon uitgeknipt had, maar ook nog het één en ander aan de bedrading had gewijzigd. Er klopte weinig van, dus het schema ter hand genomen en de zaak opnieuw opgebouwd. Toen een aansluitplaatje gemaakt voor de trafo en dat een nacht laten drogen. De beide wikkelingen zijn verschillend, welke was nu de primaire en welke de secundaire?? Dan maar een gokje. De plug aan de voorzijde ook maar gelijk bedraad, een paar kristallen gezocht en spanning op het apparaat gezet. Er kwam geluid uit de hoofdtelefoon. Met de signaalgenerator een signaal van 1550 kHz in de buurt gehouden en de derde MF-trafo op maximum afgeregeld, goed gegokt dus ?? Toen de ontvangstfrequentie maar eens gecontroleerd, die was wat vreemd, zou 1550 kHz boven de kristalfrequentie moeten zijn. Was veel hoger. Nou ja dat zien we later wel. Kijken of de zender het ook doet. Nee, de voedingsspaning zakt als een pudding in elkaar. In het schema gekeken en er was eigenlijk maar één hoofdverdachte, maar waar zat dat ding? Na enig zoekwerk op de de tekeningen bleek die direkt achter het front te zitten, achter een afdekplaat. Dus alle knoppen er weer af en de frontplaat verwijderd, dat is redelijk veel werk. De condensator was inderdaad stuk en werd vervangen door een moderner exemplaar. Alles weer in elkaar gezet en met kloppend hart de zend/ontvangst-schakelaar ingedrukt. De spanning bleef op pijl, maar zenden, nee, dat deed hij niet. Toen toch maar weer eens gekeken waarom de ontvanger op zo'n hoge frequentie stond te ontvangen en waarom de radio niet op een enkel RX-kristal werkte maar ook het zendkristal nodig had om te ontvangen. De zaak werd helder, de draden van de kristal-keuze-schakelaar waarschijnlijk verwisseld bij de reparatie van dat ding.Pauze ingelast. In alle rust maar eens wat meer documentatie bij elkaar gezocht . Ook voor de derde MF-trafo gegevens gevonden, primaire- en secundaire kant nu bekend.

Volgende dag, weer alles van de frontplaat verwijderd, maar nu ook de schakelaars uitgebouwd en de kristal-unit losgeschroefd. De draden van de TX-RX-keuze omgewisseld, dat zat eigenlijk heel logisch, de langste draad zat aan het verst verwijderde contact en de korte aan het dichtstbijzijnde. Toch maar omgewisseld, het kon maar net met de draadlengtes. Alles weer gemonteerd, wat een klus...... Toen de MF-trafo gecontroleerd, die was natuurlijk precies verkeerd om aangesloten. Dit probleem ook weer verholpen en toen de spanning er weer op.

Hoera, er komt weer geluid uit de hoofdtelefoon en de RX-kristallen bepalen nu de ontvangstfrequentie, het klopt allemaal weer. Nog een kristal er bij gestopt en plotseling liep er geen gloeistroom meer. Nee hè, toch niet alle gloeidraden opgeblazen??? Van alles gecontroleerd en gemeten. Buizen goed. Wat dan wel? De zend/ontvangsrschakelaar? Wat blijkt nu, de blauwe gloeispanningsdraad van de aan/uit-schakelaar naar de RT/MCW-schakelaar is bij de laatstgenoemde schakelaar afgebroken. Nee, weer het hele front uit elkaar of kan het anders? Gelukkig kon het op een andere wijze, de soldeerbout-punt past precies door een gaatje om bij het kontakt te komen. De nieuwe draad door een ander gaatje toegevoerd en vastgemaakt. Spanning er op en jawel, alles werkt. Zelfs het antennestroomindicatorlampje brandt. Geweldig wat een feest.

Wat er nu nog ontbreekt is het volgende: een junctionbox, antennestaafjes, headset met throatmicrophone, de juiste kristallen en een batterijbak met tas.

Even geduld dus weer.

Top van de pagina